Ne vienas jų savaitraštį „Panorama“ patikino, kad vadinamosios paskutinės minutės kelionės tėra jaukas keliautojams. Realybė, pasak turizmo profesionalų, kur kas proziškesnė: paskutinės minutės kelionė dažnai kainuoja tiek pat, kiek ir prieš pusę metų suplanuotos atostogos. Šiuo metu paskutinės minutės kelionę galima užsisakyti spalio ar net lapkričio mėnesiui.

Turizmo agentūros „Alfa turas“ Turizmo skyriaus vadovė Jolita Plauskienė pripažino, kad žmones dažnai klaidina paskutinės minutės siūlymai. „Sezono metu, nuo birželio iki rugsėjo vidurio, kai kelionės perkamos tarsi karštos bandelės, paskutinės minutės siūlymai tik skamba gražiai – iš tikrųjų tai nėra daug pigesnės kelionės“, – sakė kelionių agentūros atstovė.

Tikrieji paskutinės minutės siūlymai, kai egzotišką kelionę galima nusipirkti vos už 500–600 litų, pasitaiko tik ankstyvą pavasarį arba įpusėjus rudeniui.

„Alfa turo“ atstovė J. Plauskienė tvirtino, kad ši vasara buvo tikros aukso kasyklos kelionių organizatoriams.

„Dabar labai dėkingas sezonas, nes iki rugsėjo 1-osios žmonės stengiasi paatostogauti, todėl skuba, perka, griebia bet kokius, kad ir brangius – neva paskutinės minutės – siūlymus“, – sakė ji.

Susidomėjimas kelionėmis vasarą – didžiulis, todėl paskutinės minutės kelionių siūloma kur kas mažiau. „Žmonės, išgirdę, kad gegužės mėnesį paskutinės minutės siūlymai į Turkiją kainavo 500 litų (trijų žvaigždučių viešbutis su pusryčiais ir vakariene), ir dabar teiraujasi ko nors panašaus, tačiau vasarą sulaukti tokių kainų – nerealu“, – aiškino J. Plauskienė.

Turizmo agentūros „Alfa turas“ atstovė pripažino, kad paskutinės minutės kelionių reklama dažnai klaidina klientus.

„Žmonės, prisiklausę kalbų apie stulbinamas nuolaidas, dažnai skambina į turizmo agentūras vakare, prieš darbo pabaigą, ir tikisi pačiupti paskutinės minutės kelionę itin pigiai“, – apie keliautojų lūkesčius pasakojo J. Plauskienė.

Tačiau nutarusieji per kelias valandas išvykti į kelionę gali nusivilti, nes turizmo agentūros tokiu atveju ne visada garantuoja net nakvynę – tiesiog rezervuoti viešbutį nelieka laiko.

Tarp reklamos ir realybės

Užsienyje paskutinės minutės kelionės – kur kas spontaniškesnės nei Lietuvoje. Dažnai užtenka kelias valandas palūkuriuoti ant lagamino Vokietijos ar Didžiosios Britanijos oro uoste, ir pigi paskutinės minutės kelionė į kokį nors pasaulio kraštą tikrai nukris. Lietuvoje, pasak turizmo specialistų – tai dar sunkiai įmanoma.

„Jei Lietuvoje turistiniais maršrutais kasdien išskristų bent 6 lėktuvai, ir tai būtų popietiniai skrydžiai, tuomet galbūt spontaniškos paskutinės minutės išvykos taptų realybe. Lietuvoje didžioji dalis skrydžių yra 6 valandą ryto, todėl sėdėti visą naktį, laukti paskutinės minutės siūlymo – nepatogu. Be to, dažnai nieko ir nesulauktum“, – tvirtino J. Plauskienė.

Turizmo agentūros „7 mylios“ Turizmo skyriaus vadovė Skirmantė Vaitkutė sakė, kad užsienio šalyse paskutinės minutės kelionės pigesnės ir greitesnės, bet norint jas įsigyti lietuviams tektų nukeliauti į jas siūlančią užsienio šalį. „Tai kainuoja. Taigi nežinai, kas yra pigiau ir patogiau“, – tikino ji.

„Bent šiek mažesnės kainos pavadinamos paskutinės minutės ar specialiu siūlymu. Žmonės įsivaizduoja, kad tokiu atveju kas nors atsisakė išvykos, todėl vietą gali gauti kitas. Iš tikro nėra taip paprasta. Jei kas nors atsisako kelionės, jo vieta pirma bus pasiūlyta pastoviems klientams“, – sakė „Alfa turo“ Turizmo skyriaus vadybininkė. Kelionių agentūros „7 mylios“ atstovė pasakojo, kad lietuviai įprato keliones pirkti per specialias akcijas, todėl ieško bent šiek tiek pigesnių paskutinės minutės kelionių.

Tačiau, jos teigimu, dažnai per tokias akcijas kelionių kainos nuo įprastų skiriasi vos keliomis dešimtimis litų arba visai nesiskiria.

„Vasarą žmonės neperka kelionių iš anksto – laukia nuolaidų. Jiems pasiūlomos akcijos, nuolaidos, pigios kelionės, kurios išties kainuoja tiek pat, kiek ir paprastai – tai reklaminis triukas, kabliukas, ant jo keliautojai ir kimba“, – sakė turizmo agentūros atstovė.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją