Jiems premija skirta už „stabilių paskirstymų teoriją ir rinkos kūrimo praktiką”.

61-erių A.Rothas šiuo metu eina profesoriaus pareigas Harvardo verslo mokykloje. Jo tyrimų sritys apima žaidimų teoriją, rinkos formavimą ir eksperimentinę ekonomiką.

89-erių matematikas ir ekonomistas L. S. Shapley yra Los Andželo universiteto profesorius emeritas. Jo tyrimų laukas apima matematinių metodų taikymą ekonomikos moksle ir žaidimų teoriją.

Kaip suderinti skirtingus paklausos ir pasiūlos objektus

Šių metų premijos laureatai gvildeno esminę ekonomikos problemą: kaip suderinti skirtingus paklausos ir pasiūlos objektus? Pavyzdžiui, moksleiviams reikia rasti tinkamiausias mokyklas; pacientams, kuriems reikalinga organų transplantacija - tinkamus donorus.

Kyla klausimas, kaip tokį suderinimą būtų galima pasiekti kiek įmanoma veiksmingiau? Kurie metodai naudingi skirtingoms grupėms?

Premija atiteko dviem mokslininkams, kurie atsakė į šiuos klausimus, nuėję kelią nuo abstrakčios teorijos iki stabilaus jos pritaikymo rinkodaros institucijose.

Šie du mokslininkai dirbo nepriklausomai vienas nuo kito, bet jų tyrimų sėkmę nulėmė "Shapley teorinių rezultatų ir Rotho įžvalgos dėl jų praktinės vertės derinys", nurodė komitetas.

L.Shapley skirtingiems derinimo metodams tirti ir lyginti panaudojo vadinamąją kooperatyvinio lošimo teoriją. Pagrindinis uždavinys - užtikrinti, kad parinkimas būtų stabilus, kitaip tariant, kad nebūtų įmanoma rasti kitos poros, kurios nariai labiau tiktų vienas kitam negu esamoje poroje.

L.Shapley ir jo bendradarbiai sukūrė specifiniu metodus, tarp jų vadinamąjį Gale'o-Shapley algoritmą, visada užtikrinančius stabilų suderinimą. Šie metodai taip pat riboja veikėjų motyvus manipuliuoti parinkimo procesu. L.Shapley sugebėjo pademonstruoti, kaip specifinė metodo konstrukcija gali duoti sisteminės naudos vienai arba kitai rinkos pusei.

A.Rothas pripažino, kad L.Shapley teoriniai rezultatai gali paaiškinti, kaip praktiškai veikia kai kurios svarbios rinkos.

Atlikęs keletą empirinių tyrimų, A.Rothas ir jo bendradarbiai pademonstravo, kad stabilumas yra esminis veiksnys, lemiantis kai kurių konkrečių rinkos institucijų sėkmę.

Vėliau A.Rothas sugebėjo pagrįsti šią išvadą sisteminiais laboratoriniais eksperimentais. Jo darbai taip pat padėjo pertvarkyti kai kurias veikiančias institucijas: parenkant ligonines naujiems gydytojams, mokyklas moksleiviams ir organų donorus pacientams.

Visos šios reformos buvo pagrįstos Gale'o-Shapley algoritmu, atsižvelgiant į specifines aplinkybes ir etinius apribojimus, tokius kaip mokėjimų iš šalies uždraudimas.

Nors abu mokslininkai dirbo atskirai vienas nuo kito, L.Shapley pagrindinės teorijos ir A.Rotho empirinių tyrimų, eksperimentų ir praktinių pritaikymų derinys sukūrė klestinčią tyrimų sritį ir pagerino veiksmingumą daugelyje rinkų.

Teikiama nuo 1969 m.

Nobelio ekonomikos premija įsteigta 1968 m. Tuomet Švedijos centrinis bankas, minėdamas savo 300 metų jubiliejų, įsiteigė Alfredo Nobelio atminimui skirtą premiją.

Praėjusiais metais prizas įteiktas JAV ekonomistams Thomui J. Sargentui ir Christopheriui A. Simsui.

Pirmoji premija skirta 1969 m. olandų ir norvegų ekonomistams Janui Tinbergui ir Ragnarui Frischui „už dinaminių modelių plėtojimą ir taikymą ekonominių procesų analizei”.

Ekonomikos Nobelio premiją yra gavę tokie ekonomistai kaip Paulas A. Samuelsonas, Miltonas Friedmanas, Josephas E. Stiglitzas, Edmundas S. Phelpsas ir Paulas Krugmanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)