Paskutinį konkursą ministerija nutraukė, nes buvęs ministras Bronius Markauskas traukėsi iš pareigų, tad buvo nuspręsta, kad NMA naujas vadovas turi būti išrinktas darbą pradėjus naujajam ministrui Giedriui Surpliui.

Ministerija pranešė, kad pretendentai privalo turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą (magistro kvalifikacinis laipsnis), ne mažesnę kaip 3 metų vadovaujamo darbo patirtį, mokėti anglų kalbą pažengusio vartotojo lygmeniu.

Taip pat kandidatas į šią poziciją turi išmanyti Lietuvos ir Europos Sąjungos žemės ūkio politikas, išmanyti kitas sritis, kuriose dalyvauja NMA.

ELTA primena, kad vasarį B. Markauskas atleido buvusį NMA vadovą Eriką Bėrontą po to, kai sulaukė kritikos iš šalies vadovų.

Ministras B. Markauskas E. Bėrontą NMA vadovauti antrai kadencijai paskyrė be konkurso. Vėliau B. Markauskas atleido NMA vadovą E. Bėrontą, kaip pats teigė, gavęs papildomos informacijos iš STT.

Buvęs NMA vadovas turi specialiojo liudytojo statusą STT tyrime dėl 4 mln. eurų lėšų iššvaistymo. Tačiau E. Bėrontas sausį bet kokius įtarimus atmetė ir pareiškė, kad iš NMA vadovo pareigų trauktis neketina.

Jis atleidimą skundė teismui, tačiau balandį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė jo skundą.