V. Romanovas iš Lietuvos dingo gegužės pradžioje. Verslininkas tikino, kad Maskvoje lankosi verslo reikalais, ten sušlubavo jo sveikata, todėl nusprendė pasigydyti Rusijos sostinėje. Vėliau prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrėjai gavo pažymą iš Rusijos medikų, kad buvusį Ūkio banko savininką ištiko insultas. Pareigūnai jį siekia apklausti Ūkio banko žlugimo byloje dėl galimo 50 mln. litų iššvaistymo. Jam grįžus ruoštasi pateikti įtarimus.

Praėjus trims laukimo mėnesiams prokurorams kantrybė trūko, jie paskelbė tarptautinę V. Romanovo paiešką. Pagal procedūras, Rusijos pareigūnai turėtų nustatyti V. Romanovo buvimo vietą ir informuoti apie tai Lietuvos teisėsaugos pareigūnus. Pastarieji turi gauti teismo leidimą verslininką suimti.

Rusams sulaikius V. Romanovą, duodama apie mėnesį ekstradicijos prašymui parengti. Jį nusiuntus, Rusija sprendžia, ar tai nėra politinis susidorojimas ir ar nėra kitų kliūčių išduoti verslininką.

V. Romanovas ir toliau tikina, kad nuo Lietuvos  teisėsaugos nesislapsto, o tebesigydo Maskvoje.

„Kada grįšit į Lietuvą?“ – LNK žurnalistas paklausė V. Romanovo.

– Kai pasveiksiu.

– Žinojot, kad prokurorai jūsų ieško?

– Ieško? Nežinojau. Kam jiems manęs ieškot?

– Preliminariai gal jau žinot, kad jūsų sveikata susitvarkys?

– Greitai.

– Prokurorai sako, kad gali būti, jog jūs pilietybę Rusijos priimsite. Ar gali taip būti?

– Užtenka fantazuot.

Pareigūnai baiminasi, kad vengdamas suėmimo V. Romanovas nepaprašytų Rusijos pilietybės, mat Maskva ją lengvai suteikia rusakalbiams, kurie yra buvę subyrėjusios Sovietų Sąjungos piliečiai. Praktika rodo, kad savo piliečių Rusija beveik niekada neišduoda. Taip jau nutiko su įtariamaisiais Sausio 13-osios, Medininkų ir kitose bylose.

Už didelės vertės turto iššvaistymą gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)