Šiuo metu gyventojai jau aktyviai teikia deklaracijas – tiek internetu, tiek gyvai VMI skyriuose. Iki 10 val. ryto jau buvo pateikta daugiau nei 10 tūkst. deklaracijų.

Tačiau apie pietus ėmė plaukti gyventojų skundai, kad neįmanoma prisijungti prie sistemos.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI sakė, kad sistema stringa dėl per didelio besijungiančiųjų skaičiaus.

„VMI elektroninio deklaravimo sistema stabiliai veikia 12 mėnesių per metus beveik kiekvieną dieną, tačiau yra dvi dienos per matus (kai pradedamas deklaravimas ir paskutinę deklaravimo dieną), kai susiduriama su trukdžiais. Taigi sistema, kurios pajėgumai yra 4 tūkst. vienu metu prisijungusių klientų, jų vienu metu įleidžia tiek, kiek pajėgia. VMI gali tik atsiprašyti nesėkmingai besijungiančių r parašyti kantrybės, nes laiko deklaruoti turtą ir pajamas yra pakankamai“, - komentavo jis.

Šiemet - ir duomenys apie automobilius

„Atėję į darbą mes visi pastebėjome, kad dirba visi langeliai ir gyventojai eina ieškoti pagalbos į mokesčių inspekciją, tačiau turime įvardyti, ką reiškia atėjimas į Mokesčių inspekciją. Čia jie ateina tos pačios elektroninės paslaugos, nes tradicinių popierinių deklaracijų niekas jau ir nebepildo praktiškai“, - spaudos konferencijoje kalbėjo VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pasak jos, vienu metu prisijungę prie elektroninės deklaravimo sistemos gali dirbti apie 4 tūkst. gyventojų.

„Žinoma, šiandien mes jau turėjome signalų nerimo, kad neprisijungia gyventojai. Iš tiesų, pirmos dienos būna tokios, kad reikia daugiau kantrybės ir klientams“, - pridėjo ji.

Kaip ir praėjusiais metais VMI iš anksto paruošė preliminarias pajamų deklaracijas, kurias prieš pateikdami galės peržiūrėti gyventojai. Šiemet jų - apie 1,8 mln.

Pajamų ir turto deklaracijas šiemet galima pateikti ne tik per elektroninę sistemą, bet ir nauja programėle išmaniesiems įrenginiams „e.VMI“.

Kaip informuoja VMI, pajamų ir turto deklaracijas privalo pateikti asmenys, vykdę individualią veiklą, politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei jų šeimos nariai.

Kaip spaudos konferencijoje pastebėjo S. Aliukonytė-Šnirienė, šių metų preliminariose deklaracijose gyventojai ras daugiau informacijos nei ankstesniais metais.

Pirma, gavusi iš „Regitros“ duomenis, VMI preliminarias deklaracijas papildė informacija apie gyventojo parduotas transporto priemones.

„Kiekvienas gyventojas galės rasti informaciją apie parduotus automobilius, kurie nebuvo išlaikyti trejus metus. Tai deklaruoti reikėjo ir anksčiau, tačiau šiemet VMI tai pati sukėlė į preliminarias deklaracijas“, - kalbėjo VMI atstovė.

Taip pat preliminarios deklaracijos papildytos informacija apie parduotus nekilnojamojo turto objektus.

„Dažnais atvejais nekilnojamojo turto objektas nuosavybės teise priklauso ne vienam asmeniui, tai šiuo atveju informacija yra gauta iš Nekilnojamojo turto registro ir notarų, kai nekilnojamojo turto objektas yra parduotas vieno savininko vienam naujam savininkui“, - aiškino S. Aliukonytė-Šnirienė.

VMI teigia, kad šiais metais pajamas deklaruojantiems gyventojams bus lengviau matyti, kiek jie yra neprimokėję mokesčių valstybei ar kiek gali susigrąžinti.

„VMI taip pat parengė ir netrukus turėtų būti įdiegta galimybė pamatyti, kiek mokesčių bus grąžinta ar kiek reikia sumokėti iki gegužės 2 d. Gyventojams nebereikės ieškoti „paslaptingos“ 33 eilutės, kur nurodoma suma“, - teigė mokesčių inspekcijos atstovė.

VMI primena, kad kaip ir ankstesniais metais pajamų deklaracijas turi pateikti individualią veiklą vykdantys asmenys. Pernai jų nepateikė apie 10 tūkst. asmenų. Taip pat prievolė teikti deklaraciją tenka asmenims, kurie pernai gavo daugiau nei 2 tūkst. eurų sumą siekiančių dovanų.

Taip pat mokesčių inspekcija įspėja atidžiai pildyti turto deklaraciją tiems, kuriems krenta ši prievolė. Kadangi 2015 m. buvo pirmieji metai su euru, o 2014 m. turto deklaracijos buvo teikiamos dar litais, dabar teikdami turto deklaracijas asmenys turės turto vertę perskaičiuoti eurais. Tam deklaravimo sistemoje yra sukurta speciali skaičiuoklė.

Atkreipiant dėmesį į asmenis, kurie yra suinteresuoti pateikti pajamų deklaracijas ir susigrąžinti permokėtus mokesčius, minimos šios gyventojų kategorijos: dėl neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) pritaikymo, įmokų į gyvybės draudimo fondus, pensijų fondus mokestinės permokos, patirtos išlaidos už mokslus, palūkanas už iki 2008 m. įsigyto nekilnojamojo turto kreditą.

Grąžintinos sumos gyventojus turi pasiekti iki šių metų liepos 31 d.

„Kalbant apie gyventojus, kurie teikia deklaracijas dėl teisingo NPD pritaikymo, gali būti tokia praktika, kai gyventojams gali tekti primokėti: pavyzdžiui, gyventojas su darbo santykiais susijusių pajamų yra gavęs iki 11141,5 euro, tačiau dar pernai gavo papildomų pajamų iš parduoto turto ar palūkanų, taip bendra suma gali išaugti“, - priminė specialistė.

VMI primena, kad teikdami pajamų ir turto deklaracijas gyventojai gali pateikti prašymus dėl 2+1 proc. sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) skyrimo paramai.

Taip pat šiemet atsiranda dvi naujos prievolės gyventojams.

Pirmoji – informuoti VMI apie pernai atidarytas ir uždarytas sąskaitas užsienio bankuose.

Antroji – pranešti apie po 2004 m. gautas paskolas ar dovanas grynais pinigais, jei jos nėra patvirtintos notaro, o panaudotos nekilnojamajam turtui įsigyti po 2011 m. Nors informaciją pateikti gyventojai turi iki birželio 30 d., VMI siūlo tai padaryti kartu teikiant pajamų deklaraciją.

Kaip skaičiuoja S. Aliukonytė-Šnirienė, šiemet VMI gyventojams grąžinti turėtų panašią sumą kaip ir pernai. Praėjusiais metais 620 tūkst. gyventojų susigrąžino apie 60 mln. eurų, tačiau kartu 266 tūkst. gyventojų primokėjo 75 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)