„Mes vartojame labai pigius ir labai nesveikus produktus“, – laidoje „Delfi diena“ sako N. Mačiulis.

„Tokį mokestį taiko daug ES valstybių. Kartais tiesiogiai apmokestina cukrų, tokiu būdu pabrangindamos šią žaliavą ir skatindamos maisto gamintojus mažiau jo dėti. Dabar cukrus – pigiausia žaliava ir dėl to jo labai daug pridedama ir į jogurtus, ir į duoną… Daugiau negu reikia. Dėl to, aišku, kenčia vartotojai. Būtent akcizais cukrui ir saldikliams valstybės bando kovoti su pertekliniu vartojimu ir naudojimu gamybos procese“, – aiškina „Swedbank“ vyr. ekonomistas.

Tuo metu asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė Irma Pilipienė sako pritarianti tam, kas diskutuojant apie tokį mokestį sutarta prieš kelerius metus.

„Ne mokestis turėtų skatinti žmones sveikiau maitintis, o visuotinis švietimas nuo mokyklos, darželio ir atsakingas pramonės požiūris bei galimybė žmogui pasirinkti sveikesnius produktus“, – mano I. Pilipienė.

Nerijus Mačiulis

Anot jos, maisto pramonės atstovai jau yra pasirašę susitarimą su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėl kokybiškesnės sudėties produktų gamybos.

„2016 metais su SAM pasirinkome tokį kelią, kad pramonė parodydama savo atsakingą požiūrį pasirašė susitarimus, įmonės įsipareigojo keisti produktų sudėtį, mažinti ne tik cukraus, tačiau ir druskos, riebalų kiekį produktuose. Tai vyksta, prie tų susitarimų jungiasi vis daugiau įmonių“, – aiškina asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ direktorė.

Ji atkreipia dėmesį, kad 100 mln. eurų į biudžetą per metus, apie kuriuos kalba N. Mačiulis, būtų surenkami būtent iš vartotojų.

„Reikia suprasti, kad tas 100 mln. atkeliaus iš vartotojų kišenių ir tai daugiausiai palies labiausiai nepasiturinčius vartotojus, kurie maistui išleidžia didžiausią [pajamų] dalį“, – laidoje „Delfi diena“ sako ji.

N. Mačiulio skaičiavimais, jeigu 1 kilogramas cukraus būtų apmokestintas 1 euro akcizu, 400 gramų duonos kepalas pabrangtų maždaug 2 euro centais, o per metus į biudžetą iš tiesų galėtų būti surenkama apie 100 mln. eurų, tačiau, atkreipia dėmesį N. Mačiulis, tai nėra pagrindinė šio mokesčio funkcija.

„Šie pinigai galėtų grįžti vartotojams. Alternatyva galėtų būti lengvatinis 5 proc. PVM vaisiams, daržovėms, kruopoms, grūdams, riešutams. Tai sveiki produktai, kurie vartojami ir mažas pajamas gaunančių asmenų“, – kalbėjo jis.

„Tą mokestį galima sukonstruoti taip, kad jis būtų taikomas tik toms prekėms, kuriose cukraus yra daugiau nei, pavyzdžiui, 10 gramų kilogramui. Tada pabrangtų tik tie jogurtai, kurie yra vien iš cukraus. Rinkoje yra daug tokių produktų – cukrus pigiau už jogurtą“, – laidoje „Delfi diena“ sakė N. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (491)