Taip įsitikinęs banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas. Feisbuko asmeninėje paskyroje jis pasidalijo savo nuomone, kas turėjo didžiausios įtakos rinkimų rezultatams ir ko pirmiausia turėtų imtis nauja valdžia.

„Tradicinės partijos patyrė fiasko šiuose rinkimuose dėl dviejų priežasčių: korupcijos skandalų ir arogancijos. Liberalai – dėl korupcijos skandalų, socialdemokratai – dėl korupcijos skandalų ir arogancijos, konservatoriai – dėl arogancijos“, – įsitikinęs ekonomistas.

Jo teigimu, dvi priežastis iš dalies paaiškina ir itin didelius emigracijos mastus Lietuvoje. Esą panašų ekonominio išsivystymo lygį turinčiose Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ar Estijoje dėl migracijos gyventojų skaičius ne mažėja, o auga.

„Korupcija mažina viltį, kad padėtis Lietuvoje pagerės – tai ypač skatina jaunimo emigraciją. Arogancija didina socialinio nesaugumo jausmą, kuris skatina net ir šiuo metu turinčius gana nemažas pajamas vidutinio amžiaus gyventojus galvoti apie emigraciją arba reemigraciją

Be to, arogancija susijusi su paplitusia patyčių kultūra. Pvz., jei praradai darbą ar plauni tualetus arba darinėji lašišas, ar šiaip gyveni kaime, tai praktiškai esi galbūt net ne visai žmogus, o geriausiu atveju – runkelis. Tai skatina ne „prestižiniuose“ sektoriuose dirbančių ir ne „prestižiniuose“ miestuose gyvenančių gyventojų emigraciją“, – komentavo Ž. Mauricas.

Jo teigimu, naujosios koalicijos sėkmė stabdant emigraciją didele dalimi priklausys nuo to, kaip pavyks spręsti šiuos du iššūkius. Priešingu atveju, BVP augimas keliais procentais vargu ar padės.

Ekonomistas DELFI sakė feisbuko įraše nepaminėjęs dar kelių pavyzdžių:

„Tai yra naktinė mokesčių reforma ir Darbo kodeksas. Ne tiek, kad šie projektai patys savaime buvo nereikalingi ar atlikti prastai, bet bendrai gyventojams labai svarbu yra ir komunikacija“.

Ekonomistas vylėsi, kad nauja koalicija turės galimybių išspręsti emigracijos ir kitas esmines problemas.

„Manyčiau, kad tikimybė yra tam tikra, bet jokių garantijų nėra, juolab, kad nėra suformuota koalicija, neaišku, kas ją sudarys. Mano lūkestis būtų eiti Airijos keliu, galbūt gera idėja yra „vaivorykštinė“ koalicija – socialdemokratai, konservatoriai, valstiečiai ir žalieji.

Na, kad jie susitartų dėl tikrai svarbių Lietuvai esminių gairių. Jei programas pasižiūrėjus trijų partijų, tai daug kas sutampa ekonomikos ir finansų srityje. Ir vykdyti tas struktūrines reformas, kurių reikia Lietuvai, patenkinti gyventojų lūkesčius ir taip suteikti jiems kokią nors viltį“, – svarstė pašnekovas.

Anot jo, anksčiau Airijoje buvo panašiai kaip Lietuvoje:

„Buvo kovos panašiai švytuoklės principas, kiekvieną kadenciją naują ta pati dainelė, kaip pas mus, kad vos ne, oi, „prarasti ketveri metai, o mes padarysime“, o po jų vėl tas pats tik iš kitos partijos.

Žmonių irgi nemotyvuoja sužinoti, kad ketveri metai, kuriuos gyveno yra prarasti. Kur kas tikslingiau susitarti dėl esminių reformų, valstybės raidos esminės krypties, prioritetų ir siekti juos įgyvendinti.

Negalime leisti žaisti tuos partinius žaidimus, kai namas dega, o ten dar ginčijasi, kuri namo dalis kuriam atiteks ar sklypo dalis. Namas dega, emigracija didelė, jei nesustabdysime, jei ji nesustos, galime pasiekti tą tašką kai vienas dirbantysis vos ne vieną pensininką turės išlaikyti. Reikia užgesinti namą, tada jį dalintis, ar spręsti, kur kas statys savo barbekiu“, – komentavo ekonomistas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seimo rinkimuose laimėjo daugiausia mandatų. Konservatoriai ir socdemai užėmė antrą ir trečią vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (469)