Iniciatyva sustabdyti euro įvedimą gimė vasarį. Siūlomame Konstitucijos pataisų projekte norima numatyti, kad Lietuvos nacionalinis piniginis vienetas yra litas ir kad nacionalinio piniginio vieneto galima atsisakyti tik privalomuoju referendumu.

Pranešime rašoma, kad referendumui teikiamo įstatymo projektas numato galimybę, jog šalia lito, atsiskaitymams gali būti naudojami ir kiti piniginiai vienetai, jei tą nustato tarptautinės sutartys.

Euras galėtų būti naudojamas šalia nacionalinio piniginio vieneto, jei tai numato tarptautinės sutartys, tačiau sprendimą dėl nacionalinio piniginio vieneto pakeitimo kitais pinigais gali priimti tik visa tauta“, - pranešime cituojamas vienas iš iniciatyvinės grupės koordinatorių Gintaras Aleknavičius.

Referendumo įstatymas nustato, kad referendumo iniciatyvinei grupei pateikus galutinį sprendimo tekstą VRK ne vėliau kaip per 15 dienų privalo ją įregistruoti, pateikti jai parašų rinkimo lapus.

Referendumo iniciatyvinės grupės nariai įsitikinę, kad surinks referendumui reikalingą piliečių parašų skaičių (ne mažiau 300 tūkst.), o rudenį įvyks referendumas.

Tačiau jau liepą laukiama galutinio Europos viršūnių tarybos sprendimo, ar Lietuva nuo 2015 m. galės jungtis prie euro zonos.

DELFI jau rašė, kad VRK teigia negalinti užtikrinti, kad referendumas apskritai gali įvykti iki šių metų pabaigos. Be to, nėra jokių šansų šį referendumą suderinti su rinkimais ar bent jau su kitu referendumu dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. O tai reiškia, kad į referendumą prieš eurą surinkti pusę visų šalies rinkėjų – misija neįmanoma.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią iniciatyvą yra pavadinęs populizmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)