Skirtingai nuo Rusijos įmonių, kurias šios šalies valdžios institucijos atidžiai stebi, žuvies ir jūros gėrybių tiekėjai gali sau leisti ženkliai padidinti kainas. Žuvininkystės ūkiai dėl konkurencijos nebuvimo Farerų salose pakėlė parduodamos lašišos kainas.

Kaip rašo www.newsru.com, lašišos kainos šoktelėjo net 60 proc. Neįvardintu norėjusio likti šaltinio iš lašišą importuojančios įmonės Rusijoje teigimu, kilogramas lašišos pabrango nuo 6,25 JAV dolerių (15,57 litų) iki 10 JAV dolerių (25,95 litų).

Iš tikrųjų, po sankcijų importuojamiems maisto produktams, kurių ėmėsi Rusija, iš Farerų salų tiekiamos žuvies paklausa labai išaugo. „Per dieną sulaukiu 50 skambučių“, - patikino vieno iš Farerų salų žuvininkystės ūkių vadybininkas. „Visi šie skambučiai – užklausos dėl lašišos tiekimo“, - sakė jis. Kitas prekybininkas linkęs juokauti, kad anksčiau su Rusija prekiavo visi, išskyrus Farerų salas, o dabar – tik Farerų salos.

Rusijos įmonėms kažin ar visa tai kelia šypseną. Kai kuriuos rinkos žaidėjus susiklosčiusi situacija piktina, todėl jie įspėja, jog toks oportunistiškas elgesys nėra stabilus ir ilgalaikėje perspektyvoje gali sugriauti santykius.

Neįvardintu likti pageidavęs Rusijos importuotojo atstovas informavo, kad Farerų salų įmonės, kaip ir Čilės žuvininkystės ūkiai, pasinaudojo susiklosčiusia situacija. „Jie mus išnaudoja, mes to nepamiršime“, - patikino jis.

Remiantis „Fish Union“ organizacijos pateikiamais duomenimis, šiais metais iš Farerų salų į Rusiją eksportuojamos lašišos kiekis sieks apie 69 tūkst. tonų. Tačiau šis kiekis nepatenkins Rusijos rinkos poreikio net ir performavus prekybinius srautus. Per metus Rusija importuoja 180 tūkst. tonų šaldytų lašišinių žuvų, iš kurių tik 100 tūkst. tonų – lašišos.

Farerų salos –tai salų grupė šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje tarp Škotijos ir Islandijos. Šios salos priklauso Danijos Karalystei, tačiau nuo 1948 m. Farerų salos savarankiškai sprendžia beveik visus valstybinius klausimus, įskaitant gynybą ir užsienio politiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)