Prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė komentavo, kad pokyčių iš esmės nėra: incidentų išvengta, eilių nėra, pirkėjų srautai nesikeitė. Anot jos, galimybių pasas yra tikrinimas kaip ir anksčiau – jį tikrina apsaugos darbuotojai prie įėjimų.

V. Budrienė pastebi, kad vienintelis pasikeitimas yra tai, jog atnaujinta patikrinimo programėlė, kuri leidžia nustatyti ES skiepų sertifikato galiojimą.

„Jis galioja 9 mėnesius, tačiau šalys narės gali įvesti papildomas saugumo priemones kontaktinėms paslaugoms gauti. Taigi pagal šiuo metu esamą Lietuvos valstybės reguliavimą, parodžius ES skiepų sertifikatą kontaktinėms paslaugoms gauti, jos bus suteikiamos tada, jeigu nuo antro skiepo ar persirgimo bus praėję ne daugiau nei 210 dienų“, – komentavo V. Budrienė.

Keičiantis amžiaus ribai, nuo kada reikia galimybių paso, prekybos tinklas prašo vaikus nuo 12 metų turėti ir asmens dokumentą.

„Mat vizualiai labai sunku atskirti, kada vaikui yra 11 metų, kada 12 metų ir kada 12 metų ir 2 mėnesiai (nuo tada reikės galimybių paso). Labai tikimės klientų sąmoningumo ir iš anksto pasidomėti galimybių paso gavimo taisyklių pakeitimais“, – sako prekybos tinklo „Iki“ atstovė.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad antradienį galimybių pasų patikra vyksta sklandžiai ir kol kas duomenų, jog būtų kilę nesusipratimų, nėra. Klientų srautas šiandien yra panašus kaip ir ankstesnėmis dienomis.

Tiesa, pasitaikė atvejų, kai galimybių paso galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

„Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus klientai patys pripažino, kad buvo pamiršę atsinaujinti Galimybių pasą, tačiau yra paskiepyti 3 vakcinos doze, ir tame pačiame prekybos centre esančioje vaistinėje atsispausdino naują galiojantį Galimybių pasą“, – aiškino E. Dapkienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad jei anksčiau galimybių paso reikėjo vaikams nuo 16 metų, nuo šiol jo reikalaujama iš vaikų nuo 12 metų ir dviejų mėnesių.

„Iš vaikų apsaugos darbuotojai nuo šiol gali paprašyti parodyti dokumentą – asmens tapatybės kortelę, pasą ar mokinio pažymėjimą, kuris patvirtintų jų amžių“, – komentavo „Maximos“ atstovė.

„Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas komentavo, kad prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ galimybių paso patikra antradienį vyko sklandžiai.

„Absoliuti dauguma lankytojų elgiasi supratingai ir pateikia galiojančius galimybių pasus. Natūralu, kad dėl šiuo metu esančių moksleivių atostogų moksleivių prekybos ir pramogų centruose sulaukiame daugiau nei įprastai. Daugelis paauglių noriai apsaugos darbuotojams patikrai pateikia galimybių pasus. Toks jaunosios kartos sąmoningumas džiugina“, – komentavo D. Mertinas.

Anot jo, pasitaiko, kad iš pažiūros vyresnis vaikas ar paauglys sako, jog jam dar nėra 12 metų, – tuomet prašoma parodyti dokumentą, patvirtinanti amžių, ir toks lankytojas, jei jam nėra 12 metų, įleidžiamas.

„Techninėje įrangoje atnaujinome funkcionalumus, pritaikydami juos įsigaliojusiems pokyčiams, kai galimybių pasą turi pateikti ir vyresni nei 12 metų amžiaus asmenys“, – sakė „Akropolis Group“, valdančios „Akropolius“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, atstovas.

Rūta Vainienė

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė antradienį pakartojo poziciją, kad stebėtis verčia ne įsigalioję pakeitimai savaime, o jų vėlyvas komunikavimas. Jos teigimu, ne prekybos darbuotojai turėtų aiškinti žmonėms pasikeitimus, tuo labiau kad pirkėjų srautai, ypač maisto prekių parduotuvėse, yra labai dideli.

„Srautai yra milžiniški, čia ne restoranas ir net ne SEL koncertas su 15 tūkst. Tai yra kur kas didesni skaičiai. Tai dėl to mūsų tas čia balsas ir buvo toks garsus ir gana griežtas. Nes pakeitimai pakeitimais, bet informuoti apie juos būtina – iš pagarbos žmogui, kuris gal skiepijosi ir galvojo, kad galios neribotai, kaip ir buvo skelbiama, dabar pasikeitė“, – kalbėjo R. Vainienė.

„Tai kažkaip jau jį tvarkingai reikėtų informuoti, jam patogiu būdu“, – pridūrė ji.

R. Vainienės teigimu, asociacija išsamesnį antradienio pokyčių įvertinimą galės pateikti jau kitą dieną, kai turės visą reikiamą informaciją.

„Delfi“ primena, kad nuo gruodžio 28 dienos galimybių paso nebegalės išsiimti tie, kuriems nuo antrojo skiepo yra praėję daugiau nei 7 mėnesiai, o trečioji vakcinos dozė dar negauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)