Kasmet vykdomoje apklausoje, kuri vadinasi „Pasaulis kalba“ („The World Speaks“) dalyviams buvo pateiktas nerimą keliančių dalykų sąrašas, ir jie turėjo atsakyti, apie kuriuos iš jų per pastarąjį mėnesį jie diskutavo su draugais ar artimaisiais.

Daugiausiai žmonės aptarinėja korupciją ir skurdą, o nedarbą paminėjo 18 proc. žmonių – tai šešiskart viršija rodiklį, užfiksuota pirmojoje apklausoje 2009 m. Apklausą atliko „Globescan“.

Padidėjęs susirūpinimas dėl nedarbo pastebėtas visose šalyse, kur buvo vykdyta apklausa, o labiausiai aptariamu visuotiniu rūpesčiu tapo korupcija.

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų aptarė šią temą per pastarąsias keturias savaites.

Antra populiariausia aptariama tema – skurdas. Šią temą pastarąjį mėnesį svarstė kas penktas apklaustasis.

Temos, susijusios su infliacija – išaugusios maisto ir energijos kainos – dalijosi trečią vietą su nedarbu. Šias temas minėjo 18 proc. apklaustųjų.

Rūpestis dėl nedarbo skiriasi pagal šalį.

Sąraše pirmauja Ispanija – šioje šalyje nedarbo klausimą aptarinėjo 54 proc. žmonių. Tai trečdaliu daugiau, nei pernai.

Ispanija yra euro zonos skolų krizės centre. Čia didžiausias jaunimo nedarbas regione, jis viršija 40 proc.

Taip pat šia tema ypatingai domimasi Ganoje, Meksikoje, Nigerijoje ir Turkijoje – ne mažiau nei trečdalis apklaustųjų pasakė, kad aptarė nedarbo klausimą per pastarąjį mėnesį.

Galima spėti, kad augantis nerimas dėl nedarbo yra susijęs su ekonominiais rūpesčiais, pavyzdžiui, problemomis su bendrąja Europos valiuta ir jų išprovokuotu didžiausių ekonomikų sulėtėjimu.

Tačiau tai iki galo neaišku.

Pirmoji kasmetine apklausa, paskelbta 2009 m., sutapo su dar didesniais ekonominiais neramumais pasaulyje, kuriuos sukėlė JAV investicijų banko „Lehman Brothers“ žlugimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją