Nors toks augimas bus „sparčiausias po recesijos tempo per 80 metų“, pasaulinė ekonomika išliks 2 proc. mažesnė nei galėjo būti, jei nebūtų smogusi pandemija ir nebūtų įvesta apribojimų verslui, teigė bankas.

Nors išaugusi paklausa gali lemti tai, kad turtingos ir didžiulės ekonomikos, kaip JAV ir Kinija šiemet išaugs atitinkamai po 6,8 proc. ir 8,5 proc., mažesnės ir neturtingesnės ekonomikos turės palaukti kitų metų, kad kompensuotų vienam gyventojui tenkančių pajamų nuostolius, įspėjo bankas, o tai reiškia, jog pasaulinis augimas bus „netolygus“.

Vienam gyventojui tenkančios pajamos daugumoje besivystančių rinkos ekonomikų veikiausiai „išliks priešpandeminio lygio“, įspėjo institucija, o tai gali „pabloginti nepriteklius, susijusius su sveikata, švietimu ir gyvenimo lygiu“.

„Mažų pajamų ekonomikose, kur strigo vakcinacija, pandemijos padariniai panaikino padarytą pažangą mažinant skurdo lygį“, – nurodė bankas.

Banko prognozės panašios į tas, kurias praėjusią savaitę paskelbė Paryžiuje įsikūrusi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), kuri savo ruožtu nurodė, kad pasaulinė ekonomika šiemet turėtų išaugti 5,8 proc., tačiau augimas taip pat bus „netolygus“.

„Atsigavimą daugelyje šalių stabdo pakartotinis sergamumo COVID-19 didėjimas“, – teigė Pasaulio bankas, pridurdamas, kad dar vienas veiksnys yra „keletu atvejų stebimas paramos priemonių atšaukimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)