Be ekonomikos augimo, „žmonės neišvengiamai kentės“, interviu naujienų agentūrai AFP sakė P. Goldberg.

JAV ir Kinijos prekybos karas šiuo metu yra prikaustęs viso pasaulio dėmesį. Šis ir kiti prekybiniai nesutarimai privertė investuotojus atidžiau rinktis, kur investuoti, o toks požiūris kenkia ekonomikos augimui, ypač skurdžiuose regionuose, kaip Afrikoje.

„Tai reiškia, kad kai kurios šalys niekada negalės išeiti iš skurdo zonos. Tai taip pat reiškia, kad šalys, kurioms pavyko išsikapstyti iš skurdo ir tapti vidutinių pajamų šalimis, jos gali grįžti atgal“, – perspėjo ekonomistė.

Pasak P. Goldberg, didžiausią nerimą kelia Afrika, kur skurdas yra itin koncentruotas, o šalių ekonomikos yra labiau pažeidžiamos. Daugelio Afrikos šalių skolos lygis yra „aukštesnis nei kada nors anksčiau“, o tai tik didina finansų krizės riziką.

Pasaulio bankas ir Tarptautinis valiutos fondas jau sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozes šiems ir kitiems metams. Tikėtina, kad dėl vis nesiliaujančių prekybos karų pesimistiškesnės prognozės išsipildys.

„Daugelis mūsų mano, kad prekybos įtampos buvo laikinas fenomenas, kad iki šiol jos jau bus praėjusios. Vietoje to, jos su laiku tik augo“, – sakė P. Goldberg.

Pasak jos, mažiau išsivysčiusios šalys gali įsitraukti į aukštųjų technologijų gamybos grandinę ir pradėti nuo vienos paprasto dalies gamybos.

„Daugeliui šalių tai pavyko. Žingsnis po žingsnio tu gali lipti vertės laipteliais aukštyn, gali pereiti nuo vienos paprastos dalies gamybos prie sudėtingesnių technologijų“, – kalbėjo ji.

Tuo tarpu vidutinių pajamų šalims P. Goldberg rekomendavo gerinti infrastruktūrą ir pasirašyti laisvosios prekybos sutartis, užtikrinant prekybą be trukdžių.

„Strategija iš esmės priklauso nuo jūsų vystymosi lygio“, – tvirtino ekonomistė.

Kaip teigiamus pavyzdžius jis pateikė Pietų Korėją ir Lenkiją, kurioms „per gana trumpą laiką pavyko pereiti nuo paprastos gamybos prie inovacijomis paremtos veiklos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją