Kulinarijos ceche dirba įvairių specialybių žmonės: maisto technologai, pamainos vedėjai, vyriausios virėjos, virėjai, fasuotojai, pagalbiniai darbininkai. Iš viso Panevėžio kulinarijos ceche dirba 270 žmonių ir jie gaminius tiekia 237 prekybos centrams.

Per dieną Panevėžyje pagaminama apie 1000 -1100 kg baltos mišrainės ir apie 800 kg vėdarų. Tai – paklausiausi gaminiai. Iš viso cechas ruošia 150 pavadinimų patiekalus, mažiausias yra desertų asortimentas.

Kulinarijos cechas turi keliolika patalpų, kuriuose priimamos žaliavos ir jos apdorojamos, kol galiausiai paverčiamos gaminiais. Ne visos patalpos yra pasiekiamos lankytojams. Mėsos ir žuvies apdorojimo patalpos yra neprieinamos neturint sveikatos patikros pažymėjimo.

Temperatūra patalpose skirtinga, vadinamajame „karštajame ceche“, kur kepami lietiniai blynai, mėsos, žuvies, duonos gaminiai, temperatūra yra šiek tiek didesnė nei 20 laipsnių. Ten, kur dirbama su žaliavomis, pavyzdžiui, daržovėmis, sumuštiniais, salotomis, ji siekia apie 4 laipsnius. Dėl to įmonės darbuotojai yra apsirengę specialius termo kostiumus.

Įdomu tai, kad darbuotojams, dirbantiems su maistu, negalima lakuotis nagų, turėti priaugintų blakstienų, į gamybos patalpas eiti su auskarais, apyrankėmis ar kitais smulkiais daiktais, kurie gali įkristi į ruošiamus produktus. Einantys dirbti su maistu dėvi specialią aprangą, batus, kepurėles, veido kaukes.

Kulinarinis cechas turi įrangos, kuri palengvina darbus. Tai ne tik įvairūs smulkinimo ar maišymo aparatai, bet ir centrifuga išplautoms daržovėms išgręžti ar blynų kepimo mašina. Kulinarijos cecho vadovė abejoja, ar tokią lietinių kepimo mašiną turi kavinės – vargu, ar joms atsipirktų. Kulinarijos ceche per dieną iškepama apie 5 tūkst. lietinių blynelių.

Gaminių receptūra yra suprogramuota į turimą įrangą, todėl darbuotojams nereikia svarstyti, kiek dėti druskos, ar kiek laiko gaminį kepti. Pasak cecho vadovės, darbuotojams darbo metu draudžiama gaminius ragauti. Pakuojant gaminius, salotos ir padažai taip pat yra dozuojami.

Aistė Rasmussen
„Siekiame kuo labiau sumažinti žmogiškojo faktoriaus riziką“, - kalbėjo A. Rasmussen.

Siekiant išvengti taršos, darbuotojams į cechą negalima atsinešti maisto iš namų, todėl pietumis jie vaišinami darbe. Be to, kiekvienos partijos pavyzdžius kulinarijos cechas saugo, kad esant poreikiui, galėtų juos tirti.

Gamybos technologė Vilma Juodkazienė pasakojo, kad receptūras maisto gaminiams maisto technologės kuria pačios, vėliau pagamintus pavyzdžius ragauja kolegos, galiausiai jie vežami egzaminui į Vilniuje įsikūrusią administraciją, kur apsisprendžiama, kas keliaus į prekybą. Ji pateikė pavyzdį: iš daugiau nei 30 patiekalų vartotojus gali pasiekti 7 gaminiai.

Kulinarijos cechas darbą pradeda apie 4 valandą ryto, tada į jį yra atvežamos žaliavos. Po to pradeda plaukti užsakymai iš parduotuvių ir pradedama gamyba, pagamintas maistas atvėsinamas iki +6 laipsnių ir tuomet fasuojamas bei ruošiamas išvežimui. Kitą dieną pagamintas maistas pristatomas į parduotuves.

Kulinarijos cechui darbymečiai yra keli: pirmiausia tai vasaros metas, kai prasideda kepimo ant griliaus sezonas, taip pat įtemptas Kalėdų periodas. Savaitės dienos taip pat ne vienodos: daugiau kulinarijos cechas gamina ketvirtadienį, nes penktadienis – poilsio diena. Tai vienintelė nedarbo diena ir ji yra suderinta su vežėjų darbo grafiku: jie nedirba šeštadieniais.

Be to, kulinarijos cecho vadovė pastebi, kad parduotuvės daugiau gaminių užsisako po mėnesio 10 dienos - tuomet dalis darbuotojų jau yra gavę algas.

Dauguma personalo kulinarijos ceche dirba tokiu principu: 2 dienos po 12 valandų ir 2 dienos laisvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)