Politikas įsitikinęs, jog Londone perpras Jungtinės Karalystės stiprybes, kurios padės Lenkijai spręsti „pavojingą“ emigracijos problemą.

Į Londoną politikas atvyko balandžio 5 dieną – teigia labai greitai supratęs, jog Londone išgyventi turint šiam tikslui pasiskyrus 100 svarų (417 Lt) savaitinį biudžetą yra neįmanoma.

Politiko teigimu, „draugiška“ Jungtinės Karalystės sistema kaip bites prie medaus traukia verslus ir paprastus žmones, be to, Londono metro sistema tikrai „labai puiki“.

A.Debskis BBC sakė, jog Londonas „ypatingas miestas“, o jo sutikti britai „labai puikūs žmonės“.

Viena iš pirmųjų užduočių, kurias į miestą atvykęs padarė politikas, buvo vizitas darbo biržoje, tačiau ten jam nieko tinkamo nepasiūlė, tad jis pagalbos kreipėsi į vieną lenką, kuris jam patarė, kuriems darbdaviams vertėtų paskambinti. Taip politikas atsidūrė vienoje statybos bendrovėje – jam pasiūlytas darbas renovuojant pastatą Harou.

Savo darbą pareigas politikas apibūdino taip – „pagalbinis su plaktuku“.

Lenkijos opozicinei partijai „Jūsų judėjimas“ priklausantis politikas sako jau pradėjęs suprasti, kodėl lenkai traukia į Jungtinę Karalystę.

Nuo tada, kai 2004 metais Lenkija prisijungė prie Europos Sąjungos, į Jungtinę Karalystę persikėlė šimtai tūkstančių lenkų.

Lenkijos valdžios turimais duomenimis, vien 2008 metais iš Lenkijos pas britus išvyko 65 tūkst. 650 žmonių, 2012 metais šis skaičius siekė 49 tūkst.

2011 metais vykęs gyventojų surašytas atskleidė, jog Jungtinėje Karalystėje gyvena 579 tūkst. lenkų – dešimt kartų daugiau nei prieš dešimtmetį.

45 metų parlamentaras iš Lenkijos prisipažįsta, jog susidūrė ir su sunkumais, kurių kyla iš Lenkijos į Jungtinę Karalystę atvykstantiems žmonėms. Jis susitiko su grupele darbininkų iš Lutono, kurie skundėsi esantys diskriminuojami. Paties politiko asmeninė patirtis daugiausia susijusi su finansiniais sunkumais.

Būstas kainuoja labai brangiai, metro ir autobusai taip pat“, - pripažįsta lenkas. Jis teigia, jog savaitei skirtų 100 svarų neliko per tris dienas.

„Taip neįmanoma. Maistas nėra brangus, bet 100 svarų savaitei nepakanka“, - sako politikas.

Parlamentas teigia, jog per savaitę už šešias darbo dienas uždirba 267 svarus (1113 Lt) (atskaičius mokesčius) – tiek mokama už 8 darbo valandas darbo dienomis ir 6 darbo valandas šeštadienį.

Viena iš didžiausių problemų – rasti pigų būstą.

Pirmąją naktį Londone politikas praleido ant čiužinio pas bičiulį, vėliau viena lenkė jam pasiūlė mažytį kambarėlį už 28 svarus (116 Lt) parai.

Už nakvynę šalia darbo moteriai politikas mokėjo dvi naktis, vėliau persikėlė į Rytų Londoną, kur namus jam užleido ten gyventis, tačiau dabar Lenkijoje viešintis, lenkas.

A.Debskis, kuris į Lenkiją tikisi grįžti balandžio 22 dieną, sako esąs labai dėkingas už laikinus namus – keliauti į darbą 43 minutes „puikia viešojo transporto sistema“ jam visai patinka.

BBC paprašė ir Lenkijos ambasados pozicijos dėl emigracijos. Ši teigia nors daug lenkų išvažiuoja dirbti į užsienį, tačiau tikisi, kad ateityje emigrantai grįš su naujomis patirtimis ir kurs verslus Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)