Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas nusprendė, kad apie 9 metus turguje prekiaujantis smulkusis verslininkas baudą privalės sumokėti per keturis mėnesius.

Nustatyta, kad vienos individualios įmonės savininkas Gariūnų turgavietėje prekiavo vyriškais ir moteriškais diržais, pažymėtais „Louis Vuitton“, „Chanel“, „Dolce&Gabbana“, „Gucci“, „Hello Kitty“, „Playboy“ ir „Harley-Davidson“ ženklais.

Diržų turguje buvo galima nusipirkti už 20-25 Lt.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad turguje rastų prekių apipavidalinimas (žymėjimas, etiketės, išsiuvinėjimai, prekių ženklai ir kitos detalės) neatitinka teisėtų gamintojų originalioms prekėms keliamų reikalavimų ir jos nėra originalios atitinkamų teisėtų gamintojų gaminamos prekės.

Teismas konstatavo, kad Gariūnų prekeivis teisėtiems prekių ženklų savininkams padarė daugiau kaip 19 tūkst. Lt dydžio turtinę žalą.

Asociacijos „SNB-REACT“, atstovaujančios garsių prekės ženklų gamintojus, atstovas Lietuvoje teismą informavo, kad prekių ženklų savininkai yra informuoti apie galimybę reikšti civilinį ieškinį ikiteisminio tyrimo medžiagoje, tačiau jo nereiškia. Tiesa, jie gali į teismą kreiptis su atskiru ieškiniu.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prekių ženklų panaudojimo policijos pareigūnai pradėjo praėjusių metų rugsėjį, kai Gariūnų turgavietėje atliko patikrinimą. Vienas pareigūnas pasakojo, kad pastebėjęs diržus ir bižuteriją nusprendė atlikti kontrolinį pirkimą – už 20 Lt nusipirko vyrišką diržą.

Sumokėjęs pinigus ir gavęs „išsvajotąjį“ diržą pareigūnas pardavėjui parodė tarnybinį pažymėjimą ir pareikalavo pateikti prekių įsigijimo dokumentus. Kadangi pardavėjas jų neturėjo, pareigūnas su kolega svetimais prekių ženklais žymėtus diržus bei aksesuarus paėmė specialistų tyrimui atlikti. Vėliau ekspertizė patvirtino, kad gaminiai – klastotės.

Pareigūnų apklaustas netikrais diržais prekiavęs Gariūnų prekeivis aiškino žinojęs, kad jo prekės nėra originalios.

„Prekyba Gariūnų turgavietėje yra vienintelis mano pragyvenimo šaltinis, – sakė jis. –
Diržus ir įvairią bižuteriją pirkau prieš keturis metus dideliu kiekiu Gariūnų turgavietėje pas nepažįstamus prekeivius. Prekes pirkau po 20 Lt, o jas parduodavo brangiau – po 25 Lt, taip užsidirbdavau pragyvenimui“.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad Gariūnų prekeivis pateikė realizuoti nedidelį prekių kiekį, pažymėtų svetimais prekių ženklais, kurių atitinkamų teisėtų gamintojų gaminamų originalių prekių bendra mažiausia kaina neviršijo 150 MGL dydį ir dėl to nepadarė didelės žalos.

Skiriant bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgė į tai, kad verslininkas dėl padarytos nusikalstamos veikos nuoširdžiai gailisi, taip pat į nusikalstamos veikos pavojingumą visuomenei.

Netikri diržai ir bižuterija, per kratą išimti iš verslininko prekyvietės, bus sunaikinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją