Kaip praneša Statistikos departamentas, daugiausia tam įtakos turėjo degalų, spirituotų gėrimų, drabužių ir avalynės kainų sumažėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų, šilumos energijos, daržovių, kavos, arbatos ir kakavos kainų padidėjimas.

Per šį laikotarpį vartojimo prekių kainos sumažėjo 1,1 proc., o paslaugų - padidėjo 0,8 proc.

2018 m. gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričio mėnesiu, transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2,9 proc. Pokytį nulėmė degalų kainų sumažėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų padidėjimas.

Dėl nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 2,5 proc. Avalynė atpigo 3,9 proc., drabužiai - 2,1 proc.

Alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai atpigo 1,2 proc. Tam daugiausia įtakos turėjo spirituotų gėrimų kainų sumažėjimas.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų (kainos padidėjo 0,4 proc.) labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos. Iš jų daugiausia padidėjo vynuogių, o sumažėjo kivių kainos. Užfiksuotas didelis saldžiųjų paprikų, žiedinių kopūstų, avokadų kainų padidėjimas bei mandarinų, ilgavaisių agurkų, apelsinų kainų sumažėjimas. Iš kitų maisto produktų daugiausia pabrango tešlos gaminiai su mėsa, o atpigo džiovinti vaisiai.

Iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų (kainos padidėjo 0,5 proc.) daugiausia pabrango šilumos energija, būsto priežiūros ir remonto paslaugos, bet atpigo suskystintos dujos maistui gaminti, gaminiai ir medžiagos būsto priežiūrai ir remontui.

2018 m. gruodį metinė (2018 m. gruodžio mėn., palyginti su 2017 m. gruodžio mėn.) infliacija sudarė 1,9 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, tabako gaminių kainų padidėjimas bei vaisių, drabužių, automobilių, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 1 proc., paslaugų - 4,3 proc.

2018 m. gruodžio mėnesį, palyginti su 2017 m. gruodžio mėnesiu, valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos padidėjo 1,6 proc., o rinkos kainos - 1,9 proc.

2018 m., kaip ir ankstesniais metais, išliko paslaugų kainų didėjimo tendencija. 2018 m. gruodžio mėnesį, palyginti su 2017 m. gruodžiu, socialinės apsaugos paslaugų kainos padidėjo 15,7 proc., baldų remonto - 15,6, namų ūkio personalo ir namų priežiūros - 14,6 proc.

2018 m. iš energetinių prekių kietasis kuras pabrango 27,6 proc., suskystintos dujos maistui gaminti - 11,6, dyzeliniai degalai - 7,1, skystasis kuras - 6,7, šilumos energija - 4,7 proc. Suskystintos automobilinės dujos atpigo 2,6 proc., benzinas - 2,1, gamtinės dujos - 1,6, elektros energija - 1 proc.

Per metus iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia - 13,3 proc. - atpigo cukrus, kiaušiniai atpigo 8,2 proc., kiti valgomieji gyvuliniai riebalai - 7,3, bet miltai pabrango 6,9 proc., kūdikių maistas - 4,9, picos ir apkepai su įdaru - 4,4 proc. Iš vaisių ir daržovių daugiausia - 25 proc. - atpigo česnakai, kiviai atpigo 24,2 proc., avokadai - 23,2 proc., pabrango morkos - 81,9 proc., svogūnai - 54, kopūstai - 37,2 proc.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų metinį 3,2 proc. padidėjimą nulėmė 6,5 proc. - tabako gaminių, 2,7 proc. - vyno ir vyno produkcijos, 2,5 proc. - alaus kainų padidėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)