„Delfi“ jau apžvelgė įmones, kurios per pandemiją įsigijo „Ferrari“, „Bentley“ ar „Porsche“ automobilius. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį į tai, kad dalis valstybės per pandemiją paremtų įmonių rado lėšų prabangiems automobiliams, tačiau duomenų nepaviešina nei parlamentas, nei Valstybinė mokesčių inspekcija.

Šioje publikacije – apžvelgiami pernai įsigyti kiti brangūs įmonių automobiliai. Duomenys paremti įmonės „Abalt“ pateiktais „Regitros“, „Sodros“, Užimtumo tarnybos, Valstybinės darbo inspekcijos ir „Emprekis“ duomenimis.

Vieni brangiausių automobilių, kurie pernai atsidūrė registruose – „Rolls-Royce“ ir „Lamborghini. Abi markės pernai įregistruotos verslininko Beno Gudelio įmonėse.

„Maserati“ pirkusios įmonės vadovai sakosi, kad valstybė jiems niekuo nepadėjo – padėjo tiems žmonėms, kurie yra prastovose.

Vienas brangiausių „Lexus“ kupė modelis „LC500“ – patogu verslo kelionėms.

Valstybės remiamos įmonės pernai pirko daugiau nei šimtą naujų „Range Rover“ automobilių, kurių mažiausios kainos prasideda nuo maždaug 60 tūkst. eurų, o brangiausi kainuoja ir virš 150 tūkst. eurų – paaiškinama, kad tai praktiška ir patikima transporto priemonė, o ne prabanga.

Gudelis: gyvenu Vakarietišką gyvenimą, o pavydi komunistai

Pernai verslininko Beno Gudelio įmonės įregistravo du naujus išskirtinai prabangius automobilius.

Parfumerijos ir kosmetikos gaminių bei aksesuarų didmenininkė „Fragrances International“ gegužės 22 dieną įregistravo prabangų visureigį „Lamborghini Urus“, kuris vertas apie 300 tūkst. dolerių. Įmonėje dirba 35 darbuotojai, balandį vidutiniškai uždirbo po 1350 eurų prieš mokesčius.
Lamborghini Urus
O parfumerijos prekybininkė UAB „KristiAna“, turinti 158 darbuotojus, uždirbančinius vidutinį 1100 eurų atlyginimą, įregistravo 6,5 litro variklio tūrio „Rolls-Royce Ghost“. Automobilis nėra visiškai naujas, pirma jo registracijos data – 2015 m.
Rolls-Royce Ghost

Abi įmonės naudojosi valstybės parama per prastovas ir po jų – išmokėta daugiau nei 450 tūkst. eurų subsidiju kartu sudėjus.

Pats verslininkas B. Gudelis patikina, kad automobiliai pirkti ne pernai, tik buvo perregistruoti.

„Mes pernai neįsigijome, jie buvo įsigyti 2016 ir 2017 metais, pernai tik perregistruoti. Norint nusipirkti „Lamborghini“, reikia užsakyti tris metus į priekį. Čia buvo perregistruota vieną dieną, mašinos numeriai pakeisti“, – sako B. Gudelis.
Benas Gudelis

Paklaustas, kam įmonėse naudojami šie automobiliai, B. Gudelis atsakė, kad reklamai, svečių vežiojimui bei jam pačiam pasivažinėti.

„Suprantate, nesame ubagai, nesame komunistai, tai gyvename Vakarietišką gyvenimą. Kadangi aš esu Amerikos pilietis, gyvenu kaip Amerikoje gyvenau. Ir šiuo metu gyvenu abejose valstybėse. Nenoriu būt, žinai, kuo ubagesnis, tuo durnesnis“, – dėstė B. Gudelis.

Jis teigė, kad šiuo metu įmonė turi planą, išmokėjo prastovas darbuotojams ir laukia pinigų iš valstybės: „Finansavome valstybę pagal sovietų įstatymus ir dabar ginamės nuo komunistų, kurie vis puola“.

Verslininkas liejo kritiką Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui M. Majauskui, kuris paviešino apie per pandemiją brangius automobilius pirkusias įmones.

„Jis raudonas, piktas ant viso pasaulio, dėl to jis ir bedarbis, sėdi valstybinėj įmonėj, ten jie nieko nedaro, tik iš mūsų pinigų gyvena. Aš moku mokesčius milijonais kiekvienus metus, o ką jisai daro valstybėj. Tuo ir baigiasi viskas. Matot – pavydas“, – kalbėjo B. Gudelis.

Pirko „Rolls-Royce“, po to – ikiteisminis tyrimas

Dar viena įmonė, pernai įregistravusi kelių šimtų tūkstančių vertės „Rolls-Royce Ghost“, buvo NT plėtros grupė „Andrum Group“. Automobilis įregistruotas pernai sausį, dar prieš pandemiją, o pirma jo registracija buvo 2017 metais. Šiandien įmonės telefonai išjungti.

Pernai liepa teisėsauga paskelbė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl statybos bendrovės vadovų galimo pridėtinės vertės mokesčio grobstymo, sukčiavimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Įmonę tepasiekė 5,4 tūkst. eurų paramos darbo vietų išsaugojimui, rodo „Abalt“ apdoroti duomenys.

Pernai buvo registruoti ir dar trys „Rolls-Royce“.
"Rolls-Royce Phantom": flagmanas be konkurencijos

2014 metų „Wraith“ modelį balandį įregistravo krovininio kelių transporto įmonė „Sovela“. Nors įmonė įtraukta į VMI sąrašą, kuriai taikomos mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19, direktorius Paulius Jucius patikino, kad valstybės pagalba įmonė nesinaudojo, „juda savo linkme“, o automobilis yra nuomojamas Monake.

Liepą vieną „Dawn“ modelį liepą įregistravo automobilių nuomos bendrovė „Myano nuoma“, įtraukta į VMI sąrašą, o kitą „Ghost“ modelį įregistravo automobilių prekybos bendrovė „Mautoras“, šis vienintelis išperkamas lizingu.

„Maserati“ pirkėjai: per gyvenimą užsidirbome

Pernai įmonės registravo net 29 „Maserati“ automobilius, maždaug pusė jų– senesni nei 5 metų, reta kuri naudojosi valstybės pagalba.

Vieną 2019 metų „Maserati Levante“ pernai rudenį įregistravo K. Žiogienės IĮ „Leja“, valdanti restoranus Šiauliuose. Šiai įmonei Užimtumo tarnyba yra išmokėjusi apie 80 tūkst. eurų subsidijų, o prastovos paskelbtos ir šiuo metu.

Į „Delfi“ skambutį atsiliepęs vyras (vardas, pavardė redakcijai žinomi) patikina, kad valstybė jiems niekuo nepadėjo – padėjo tik darbuotojams, kurie yra prastovose.

„Tai yra restoranų darbuotojai, prasidėjus karantinui galėjome iš karto juos atleisti ir nebūtume turėję jokių problemų. O ką valstybė mums padėjo? Valstybė mums tai niekuo nepadėjo“, – sako įmonės atstovas ir patikino, kad nesinaudojo jokia kita parama.

Įmonės atstovas patikina nepadaręs nieko blogo, kadangi automobiliui užsidirbo.

„Mašina pirkta iš mūsų pinigų, tai lizinginė mašina, ir pagrindinis įnašas padarytas įmonės. Tie pinigai, kurie buvo išmokėti subsidijomis, jie sumokėti darbuotojams. O kodėl yra svarbu, su kokia mašina mes važiuojame? Mums yra virš 50 metų, mes dirbame visą gyvenimą, mes užsidirbome tam automobiliui, mes norime taip gyventi – gerai, patogiai, ir kaip mes norime“, – pyktelėjo vyras.
"Maserati Levante“

Jis pabrėžė, kad už automobilį reikės mokėti 5 metus, naudoto automobilio kaina apie 70 tūkst. eurų.

Vyras priekaištavo valstybei, kad ši subsidijuoja prastovas ir nekontroliuoja, kad darbuotojai tuo metu jau dirba užsienyje.

„Tai juos reikia judinti ir klausti, kurie, būdami prastovose, sugebėjo išvažiuoti į Ispaniją, į Angliją, imti iš valstybės pinigus ir dirbti antrus darbus. Čia yra bėda. Kai pasibaigia prastovos, ir žmonėms reikia grįžti į darbą – jų nei vieno nėra, jie visi išsivažinėję. O pinigus tai paima“, – kalbėjo vyras.

Kitą, jau naują „Maserati Levanti“ pernai rugsėjį pirko laivų remonto ir statybos įmonė „Maviga“, iš valstybės gavusi daugiau nei 140 tūkst. subsidijų darbo užmokesčiui.

Įmonės vadovas Marjan Vatras teigė, kad įmonė pirkta anksčiau, pirkinys niekaip nesusijęs su darbo užmokesčio mokėjimais.

„Mūsų įmonė jau atsistato ir valstybės parama, darbo užmokesčio subsidijos padėjo mums, ir šiuo metu įmonė jau grįžo prie savo apkrovimo. Tai yra tarnybinis automobilis, kuriuo naudojasi bendrovė atvažiuojant svečiams ar kitiems klausimams, kad padėtų verslo plėtrai. Maždaug jis kainuoja apie 80 tūkst. eurų. Bet jūs nepamirškit, kad automobilis yra įsigytas lizingu, ir yra išmokamas per daug metų“, – kalbėjo M. Vatras.
"Maserati Levante“

Jis akcentavo, kad daug įmonių 2019 metais uždirbo pelnus, ir planavosi pirkinius, kuriuos galėjo sau leisti.

„2020 metais labai daug kas patyrė sunkumų. Mes taip pat savo dalį pelno ir valstybės paramą panaudojome tam, kad išsaugotume verslą. Tai nemanau, kad čia kažkoks didelis nusižengimas“, – sako M. Vatras.

Brangiausias „Lexus“ – patogu kelionėms

Prabangus daugiau nei 100 tūkst. eurų kainuojantis „Lexus LC500“ kupė – retas įmonių pirkinys. Pernai tokius naujus automobilius su 5 litrų variklių turiu įregistravo 3 įmonės.

18 darbuotojų turinčios spynų ir pan. sistemų prekybininkės UAB „Dremler“ vadovas Andrius Pikelis, atsiliepęs išgirdęs klausimą, pasakė, kad negali kalbėti, paprašė parašyti raštu ir padėjo ragelį. Klausimų jam nusiuntėme, mat įmonė gavo daugiau nei 60 tūkst. eurų subsidijų darbo vietoms – gavę atsakymų publikaciją papildysime.
"Lexus LC500"

Kita tokį automobilį įregistravusi UAB „V24“ negavo subsidijų, bet yra įtraukta į VMI sąrašą, kuriai taikomos mokestinės pagalbos priemonės.

Tuo metu bendrovė UAB „Piras“ pernai gruodį įregistravo net du brangius naujus automobilius – ir minėtą „Lexus LC500“, ir hibridinį „Range Rover“. Tačiau subsidijų iš valstybės gavo nedaug – 6 tūkst. eurų, rodo „Abalt“ surinkti duomenys.

Bendrovės vadovas Giedrius Jocius atviras – darbe jam važinėjant reikia patogaus ir greito automobilio, tam naudojamas „Lexus“, na o visureigis – nuomojamas.

„Tiesiog daug važiuoju, labai man reikia patogios mašinos. O tai dvivietė, greita, patogi mašina, ir viskas. Ir aš galvoju, kad jeigu žmogus visą gyvenimą dirba, tai nebūtinai su lukštu važinėti turi, jeigu visus mokesčius sumokėjęs ir viskas yra, kaip priklauso“, – kalbėjo G. Jocius.
"Lexus LC500"

Jo įmonė verčiasi ne tik automobilių, be ir krautuvų ir kitokios technikos nuoma.

„Paramą mes gavome – ta parama, 6000 eurai, yra dviem mėnesiams algos žmonėms, kurie nedirbo. Jie sumokėjo tada, kai mokėjo visiems. Nesuprantu, ko jie čia ieško, manau Majauskui reikia reklamos“, – vertino G. Jocius.

Su „Range Rover Sport“ patikimai vežioja prekes

Kone visi nauji „Range Rover“ ar „Land Rover“ yra brangesni nei 50 tūkst. kartelė. Brangiausi jie kainuoja apie 150 tūkst. eurų. Šių markių automobilių pernai įmonės prisipirko per 120, dauguma jų įsigyti lizingu.

Visureigius su pačiu didžiausiu 5 litrų variklio tūriu įsigijo vos kelios įmonės. Viena jų – „Vikondos grupė“, gavusi subsidijas darbo užmokesčiui, o taip pat turinti apie 60 tūkst. eurų skolą „Sodrai“.

„Automobilio Range Rover įsigijimo sutartis buvo pasirašyta dar 2019 m., fiziškai automobilis buvo pristatytas 2020 m. sausio pabaigoje, tuo metu, kai nei pandemijos paskelbimo, nei juo labiau karantino, nebuvo“, – komentarą pateikė „Vikonda grupės“ Marketingo ir komunikacijos direktorius Tomas Želionis.

Jis patikino, kad gauta parama ir įmonės įsigijimas nėra niekuo susijęs, įmonė nepasakė, kiek automobilis kainuoja, ir paaiškino: „Viešas šių duomenų aptarinėjimas tebūtų tik dalyvavimas seimo nario organizuotoje viešųjų ryšių akcijoje. „Vikonda“ šioje akcijoje nedalyvaus.“

Komentare M. Majausko iškelta tema vertinama kaip visuomenės nuteikinėjimas prieš verslo bendruomenę ir „raganų medžioklė, neįvertinus visų aplinkybių“.

„Situacijų yra skirtingų, tačiau mūsų pavyzdys parodo, kad prieš puolant kaltinti, reiktų įsigilinti į situaciją ir nedemonizuoti visos verslo bendruomenės dėl mažos jos dalies padarytų sprendimų. Norėtųsi, kad Seimo nariai daugiau laiko skirtų įmonių veiklą reglamentuojančių įstatymų tobulinimui, o ne savireklamai“, – rašoma komentare.
„Vikonda grupė“

Kuklesnį „Range Rover Sport“ įmonė UAB „Keka“ pirko pernai rugsėjį, įmonė iki šiol paskelbusi prastovų, o iš valstybės yra gavusi bent 65 tūkst. Eurų subsidijų darbo užmokesčiui.

Direktorė Rūta Krūminė patikina, kad automobilis naudojamas darbo reikalais, važinėjant tarp 12-os turimų parduotuvių.

„Mes nepirkome, jį ėmėme lizingu. Parduotuvės yra per visą Lietuvą, tai ir Visaginas, ir Klaipėda, Šiauliai, o vos ne kas antrą dieną reikia važinėtis. Turėjome asmeninį automobilį, jis buvo gana senas, ir nuo tokių ilgų kelionių jis sugedo, nebevažiuoja.
Range Rover Sport PHEV

(…) Nėra, čia, žinokit, prabangus automobilis. Čia nėra kažkoks „Porsche“. Tai grynai darbui skirtas automobilis – nuvežti, parvežti. Mes užsiimame mažmenine prekyba, tai mes nuvežame iš tiekėjų nupirktas prekes, reikia, kad tilptų ir dėžės, viskas. Dalyvaujame visokiose mugėse, reikia, kad ir stelažai tilptų. Dėl to imtas didesnis automobilis – tikrai jis nėra prabangos prekė. Imtas naujas, kad tarnautų ilgus metus, ir būtų prižiūrimas autoserviso“, – paaiškino vadovė.

Ji paaiškino, kad įmonėje prastovos tebeskelbiamos dėl to, kad parduotuvės buvo uždarytos – tačiau jau šį savaitgalį jos pradeda dirbti įprastu ritmu.

„Darbuotojai neišdirbo visų valandų, ir jie leidžiami į prastovas. Nuo kito mėnesio prastovų jau nebeliks, pradėsime dirbti pilnu grafiku, pilnu tempu. Tos subsidijos, kurias skiria valstybė, skirtos tik darbuotojams“, – sako R. Krūminė.

Ji skaičiavo, kad automobilio lizingo įmokos sudaro apie 600 eurų per mėnesį, o automobilio vertė siekia galbūt apie 60 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (642)