aA
Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors gimtadieniui ar kitai šventei. Ar normalu, kad iš anksto jūsų paprašo sumokėti 100 Eur, kuriuos vėliau žada grąžinti?
© Shutterstock

Įmonės „Idėjų komitetas“ vadovas, daugybę sekėjų feisbuke turintis Saugirdas Vaitulionis įsitikinęs, kad tai yra nepriimtina.

Asmeninėje paskyroje jis pasidalijo įrašu, kuriame sako, kad Vilniaus maitinimo įstaigos visiškai pasipūtė, pradėjo „išsidirbinėti“, o tai toleruoti esą yra prastas tonas.

S. Vaitulionio pasipiktinimą sukėlė itališkas restoranas „Capo Vilnius“, įsikūręs sostinės Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gatvėje. Jis perpasakojo pokalbį su restorano darbuotoju, kuris atsisakė rezervuoti staliuką didesnei kompanijai be 100 Eur užstato.

„Žinote ką, vaikai, gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono, nes iki jų dar toli visomis prasmėmis. Ir, man atrodo, kažkas pamiršo, iš ko restoranai išsilaiko. Ir kad ne „kabakas“ daro paslaugą klientui, kuriam leido ateiti išleisti savo pinigų, o klientas „kabakui“, nes panoro pas juos, o ne pas kitus išleisti savo pinigus. (...) Kaip nors gal rasiu, kur šitam mieste su 200 picerijų suvalgyti picos“, – rašė S. Vaitulionis.

DELFI paprašė restorano atstovų paaiškinti, dėl ko nustatytas tokio dydžio užstatas staliukui rezervuoti.

„Visų pirma, reikia paminėti, kad užstato mokestį taikome grupėms nuo 10 asmenų. Užstato suma gali būti nuo 30 iki 100 eurų, svarbiausia, kad klientui užstato dydis būtų priimtinas. Šis užstatas jokiu būdu nėra mokestis, ar suma, kurią lankytojai privalo išleisti restorane.

Viešojo maitinimo sektoriuje pakankamai dažnai nustatomas stalelių rezervavimo užstato mokestis, dėl labai elementarios priežasties – klientai ne visada elgiasi atsakingai ir kartais neatvyksta užimti savo rezervuoto staliuko. Rezervuojant stalelį didesnei grupei, stengdamiesi prisitaikyti prie kliento poreikių, iš anksto galime suderinti meniu, gėrimus, stalelio papuošimus šventei ir patenkinti kitus kliento pageidavimus. Pagal esamas rezervacijas taip pat planuojame ir aptarnaujančio personalo pajėgas, kas lemia mūsų personalo gaunamus atlyginimus“, – atsiųstame komentare rašo restorano administracija.

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono
© DELFI / Kiril Čachovskij

Ji taip pat paaiškino, kad priklausomai nuo grupės dydžio, staliukai yra sujungiami 1–1,5val. prieš jai atvykstant.

„Tai yra laikas, kai negalime priimti kitų lankytojų prie rezervuotų stalelių, kad nevaržytume lankytojų laiko, kurį jie nori praleisti mūsų restorane. Pasitaiko atvejų, kai lankytojai vėluoja ir dar pusvalandį turime laukti vėluojančios rezervacijos. Todėl prie visų šių rezervuotų staliukų klientų negalime priimti net iki 2 valandų.

Klientas užstatą gali palikti apsilankęs mūsų restorane, arba bankiniu pavedimu. Neišnaudojus užstato sumos, skirtumą grąžiname klientui, kadangi šis užstato mokestis jokiu būdu nėra siekis pasipelnyti ar gauti kokios nors naudos“, – tikino „Capo“ administracija.

Komentare taip pat minimas DELFI publikacija, „Naujos etiketo taisyklės: niekas nesipiktins, jei prie stalo tikrinsite „Facebook“ ar sumokėsite mažiau“. Be kita ko, joje rašoma: „Staliuko rezervavimas ir klientų neatvykimas yra viena labiausiai restoranus erzinančių bėdų, neretai turinti įtakos jų pajamoms. Kad išvengtų tokios situacijos, vis daugiau restoranų užsienyje staliuko rezervavimo metu paprašo kliento kreditinės kortelės duomenų ir vėliau nuskaičiuoja tam tikrą mokestį, jei klientas neatvyksta be pateisinamos priežasties.“

Restorano administracija taip pat atkreipė dėmesį, kad kitaip nei įprasta užsienio restoranuose, po staliuką rezervavusiam klientui neatvykus į restoraną, jam būtų grąžintas užstatas, „kadangi neturime tikslo šio užstato panaudoti nuostolių kompensavimui.“

„Capo“ restorane skelbiamame meniu pigiausių patiekalų kaina prasideda nuo 3 Eur (skirtingos sriubos). Brangiausiai atsieis jautienos išpjova – 17 Eur.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje „Makaronų grupė“, kuri valdo restoraną, iš viso dirba 22 darbuotojai. Vidutinė jų alga – 452 Eur neatskaičius mokesčių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Emigrantai galėjo būti įtraukti į automatinį kaupimą – ragina pasitikrinti (130)

Išvykę iš šalies, tačiau to nedeklaravę ir kadaise išsiėmę, bet nepanaikinę individualios...

Kanada atmeta Kinijos įspėjimus dėl pasekmių uždraudus „Huawei“ (1)

Sakydama, kad šalis netaupys saugumo sąskaita, Kanados vyriausybė atmeta Kinijos įspėjimus dėl...

Norvegijos premjerė atšaukia kelionę į Davoso forumą (5)

Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg atšaukė planus vykti į Pasaulio ekonomikos forumą...

ES atskleidė derybų planus dėl „apribotos“ prekybos sutarties su JAV (1)

ES atskleidė derybų planus dėl laisvosios prekybos sutarties su JAV, taip bandydama užkirsti...

„Amazon“ dėl kietojo „Brexit“ įspėja britų prekybininkus

Didžiosios Britanijos verslo įmonės, prekes parduodančios „Amazon“ elektroninės prekybos...

Top naujienos

Aklas pasimatymas su kandidatu. Maldeikienė visą skyrių savo knygoje paskirs Tapinui (95)

Parlamentarė Aušra Maldeikienė teigė, kad jos dalyvavimo prezidento rinkimuose tikslas nėra...

Daug metų neviešinta Freddie Mercury paslaptis: čia sukūrė paskutines dainas ir pasitiko mirtį (128)

Montrė miestelis Šveicarijoje daug metų buvo legendinio Freddie Mercury slėptuvė nuo viso...

Išdalinti „Žmonių“ apdovanojimai: paskelbti metų svarbiausieji, jautri Vido Bareikio žinutė ir skandalu tapęs įvykis (205)

Penktadienio vakarą šou pasaulio žvaigždės rinkosi į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto...

Sinoptikė pasakė, kokių orų tikėtis ateinančią savaitę: malonu nebus (2)

Savaitgalį orai bus gana ramūs. Šeštadienį netgi turėtume sulaukti saulės, LRT radijui sako...

Bulviniai blynai kitaip: kelios detalės pradžiugins uošvius (15)

Bulviniai blynai yra toks paprastas, bet dažniausiai nenuviliantis lietuviškas patiekalas. Ir saugus...

Wolterso žmonai stiprybės linkėjęs Jasikevičius: tai gera pamoka komandai (46)

Šarūnas Jasikevičius vis dar nededa taško sunkiame periode, apie kurį kalbėjo jau ne sykį....

Lietuvos stiliaus ikonos pribloškė įspūdingais įvaizdžiais: rengė tas pats kūrėjas (28)

Vienas stilistas – dvi į vakarėlį norinčios vykti stiliaus ikonos. Kaip į tą patį renginį...

Po apdovanojimų įžymybės šėlo dūzgėse: vakarėlis vyko išskirtinėje vietoje (142)

Išdalijus jau trečiuosius kasmetinius žurnalo „Žmonės“ apdovanojimus ir paskelbus metų...

Dietologė: sulieknėsite greičiau, jei valgysite šių daržovių (33)

Daržovių rauginimas Lietuvoje šiuo metu išgyvena atgimimą. Ir ne veltui, mat vienas...

Vadovauja valstybiniam darželiui, o savo vaiką veda į privatų: pasakė, kodėl priėmė tokį sprendimą (3)

Norėdamas tapti darželio ar mokyklos direktoriumi, turi išlaikyti specialų testą, kurį įveikia...