aA
Bent kartą gyvenime kavinėje ar restorane daug kam tenka rezervuoti staliuką kokiam nors gimtadieniui ar kitai šventei. Ar normalu, kad iš anksto jūsų paprašo sumokėti 100 Eur, kuriuos vėliau žada grąžinti?
© Shutterstock

Įmonės „Idėjų komitetas“ vadovas, daugybę sekėjų feisbuke turintis Saugirdas Vaitulionis įsitikinęs, kad tai yra nepriimtina.

Asmeninėje paskyroje jis pasidalijo įrašu, kuriame sako, kad Vilniaus maitinimo įstaigos visiškai pasipūtė, pradėjo „išsidirbinėti“, o tai toleruoti esą yra prastas tonas.

S. Vaitulionio pasipiktinimą sukėlė itališkas restoranas „Capo Vilnius“, įsikūręs sostinės Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gatvėje. Jis perpasakojo pokalbį su restorano darbuotoju, kuris atsisakė rezervuoti staliuką didesnei kompanijai be 100 Eur užstato.

„Žinote ką, vaikai, gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono, nes iki jų dar toli visomis prasmėmis. Ir, man atrodo, kažkas pamiršo, iš ko restoranai išsilaiko. Ir kad ne „kabakas“ daro paslaugą klientui, kuriam leido ateiti išleisti savo pinigų, o klientas „kabakui“, nes panoro pas juos, o ne pas kitus išleisti savo pinigus. (...) Kaip nors gal rasiu, kur šitam mieste su 200 picerijų suvalgyti picos“, – rašė S. Vaitulionis.

DELFI paprašė restorano atstovų paaiškinti, dėl ko nustatytas tokio dydžio užstatas staliukui rezervuoti.

„Visų pirma, reikia paminėti, kad užstato mokestį taikome grupėms nuo 10 asmenų. Užstato suma gali būti nuo 30 iki 100 eurų, svarbiausia, kad klientui užstato dydis būtų priimtinas. Šis užstatas jokiu būdu nėra mokestis, ar suma, kurią lankytojai privalo išleisti restorane.

Viešojo maitinimo sektoriuje pakankamai dažnai nustatomas stalelių rezervavimo užstato mokestis, dėl labai elementarios priežasties – klientai ne visada elgiasi atsakingai ir kartais neatvyksta užimti savo rezervuoto staliuko. Rezervuojant stalelį didesnei grupei, stengdamiesi prisitaikyti prie kliento poreikių, iš anksto galime suderinti meniu, gėrimus, stalelio papuošimus šventei ir patenkinti kitus kliento pageidavimus. Pagal esamas rezervacijas taip pat planuojame ir aptarnaujančio personalo pajėgas, kas lemia mūsų personalo gaunamus atlyginimus“, – atsiųstame komentare rašo restorano administracija.

Papiktino 100 eurų reikalavimas už staliuko rezervaciją: gal nevaidinkite čia Niujorko ar Londono
© DELFI / Kiril Čachovskij

Ji taip pat paaiškino, kad priklausomai nuo grupės dydžio, staliukai yra sujungiami 1–1,5val. prieš jai atvykstant.

„Tai yra laikas, kai negalime priimti kitų lankytojų prie rezervuotų stalelių, kad nevaržytume lankytojų laiko, kurį jie nori praleisti mūsų restorane. Pasitaiko atvejų, kai lankytojai vėluoja ir dar pusvalandį turime laukti vėluojančios rezervacijos. Todėl prie visų šių rezervuotų staliukų klientų negalime priimti net iki 2 valandų.

Klientas užstatą gali palikti apsilankęs mūsų restorane, arba bankiniu pavedimu. Neišnaudojus užstato sumos, skirtumą grąžiname klientui, kadangi šis užstato mokestis jokiu būdu nėra siekis pasipelnyti ar gauti kokios nors naudos“, – tikino „Capo“ administracija.

Komentare taip pat minimas DELFI publikacija, „Naujos etiketo taisyklės: niekas nesipiktins, jei prie stalo tikrinsite „Facebook“ ar sumokėsite mažiau“. Be kita ko, joje rašoma: „Staliuko rezervavimas ir klientų neatvykimas yra viena labiausiai restoranus erzinančių bėdų, neretai turinti įtakos jų pajamoms. Kad išvengtų tokios situacijos, vis daugiau restoranų užsienyje staliuko rezervavimo metu paprašo kliento kreditinės kortelės duomenų ir vėliau nuskaičiuoja tam tikrą mokestį, jei klientas neatvyksta be pateisinamos priežasties.“

Restorano administracija taip pat atkreipė dėmesį, kad kitaip nei įprasta užsienio restoranuose, po staliuką rezervavusiam klientui neatvykus į restoraną, jam būtų grąžintas užstatas, „kadangi neturime tikslo šio užstato panaudoti nuostolių kompensavimui.“

„Capo“ restorane skelbiamame meniu pigiausių patiekalų kaina prasideda nuo 3 Eur (skirtingos sriubos). Brangiausiai atsieis jautienos išpjova – 17 Eur.

„Sodros“ duomenimis, bendrovėje „Makaronų grupė“, kuri valdo restoraną, iš viso dirba 22 darbuotojai. Vidutinė jų alga – 452 Eur neatskaičius mokesčių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuviškai parduotuvei – sankcijos už kontrabandą (9)

Viename Rytų Anglijos mieste vietos savivaldos sankcijų sulaukė parduotuvė lietuvišku...

Žemės ūkio turizmas Baltarusijoje: mitologija, „dalelė SSSR“ ir savininkai-pensininkai (144)

Šiuolaikinis Lietuvos žemės ūkio turizmas dešimtmečiu vyresnis už Baltarusijos: ši verslo...

Gruževskis gailisi neišnaudotos progos didinti mokesčių progresyvumą (29)

Teikiamame kitų metų biudžeto projekte žadama, kad minimali mėnesinė alga (MMA) nuo kitų metų...

Cipras ramina Graikijos pensininkus (14)

Graikija kitų metų biudžete nekarpys pensijų, šeštadienį sakė šalies ministras pirmininkas...

Rygoje pradėta statyti „Lidl“ logistikos centrą (14)

Latvijos sostinėje pradėta statyti Vokietijos prekybos tinklo „Lidl“ logistikos centrą, į...

Top naujienos

Šalia Prancūzijos oro uosto esantis miestas po skaudžios katastrofos virto vaiduokliu (7)

Trisdešimt kilometrų nuo vienos brangiausių Europos sostinių, Paryžiaus, yra visiškai...

Iš Maskvos grįžusį amerikiečių šnipą šokiravo saviškių reakcija (1)

Steveno Spielbergo režisuotas filmas „Šnipų tiltas“ („Bridge of Spies“) pasakoja apie...

Kaip atrodo žinomo banko darbuotojai: rengiasi drąsiai, o darbo metu gali tai, apie ką kiti tik pasvajoja (83)

Paskutinę darbo savaitės dieną Vilniaus verslo centrų rajone Saltoniškių gatvėje apsilankęs...

Laukiniai „Žalgirio“ laikai: išgertuvės iki ryto, kanapės, „Farai“, muštynės ir Collinso dovana (36)

„Aš, visų pirma, žiūriu į asmenines savybes, nenoriu problemų rūbinėje, nenoriu...

Užkalnis garsaus viešbučio restorane: blogiausiai išleisti šimtas eurų (272)

Gerų viešbučių restoranai turi būti puikūs. Praėjo tie laikai, kai žinomas viešbutis galėjo...

Po lemtingo susitikimo Petro Gražulio vaikelio mama neištvėrė ir papasakojo, kas buvo nutylėta: jau geriau nevežtų tų žaislų (276)

Neseniai notaro kabinete susitikę ir bandę išspręsti visus teisinius nesutarimus dėl vaikelio...

Aleksandras Ivanauskas-Fara su žmona Rima vėl plastinės chirurgijos gydytojo rankose: atskleidė, kokias operacijas darysis (12)

Legendinio grupės „ Rondo " lyderio Aleksandro Ivanausko-Faros pristatinėti nereikia – jis...

Klaipėdietis nufilmavo vaizdą po avarijos: stovinčius automobilius suplojo į didžiulį „sumuštinį“ (12)

Laukininkų gatvėje daugiabučio automobilius nakčiai pastatę klaipėdiečiai naktį išgirdo...

Judėjimą mieste keičiančios savivaldybės atsigręžė į neįgaliuosius: kas keisis?

Planuojant sklandų ir saugų judėjimą mieste privalu atsižvelgti ne tik į didžiosios gyventojų...

Nėštumas keičia Meghan Markle planus: prastai besijaučianti hercogienė nedalyvavo susitikimuose (5)

Šiuo metu Australijoje viešinti karališkoji pora yra visų dėmesio centre. Tačiau princas Harry...