Duomenų bazė tapo prieinama nuo 18.00 Grinvičo laiku (20.00 val. Lietuvos laiku) offshoreleaks.icij.org. adresu.

Vadinamieji „Panama Papers“ parodė, kaip norėdami išsisukti nuo mokesčių ir išvengti sankcijų dalis turtingų žmonių naudojasi lengvatinio apmokestinimo bendrovėmis.

Balandžio pradžioje nutekinti Panamos teisinių paslaugų firmos „Mossack Fonseca“ dokumentai atskleidė, kaip įtakingi politikai, verslininkai ir sportininkai naudojasi lengvatinių mokesčių bendrovėmis ir „mokesčių rojais“, kad nuslėptų savo turtą ir išvengtų mokesčių. Tarp minimų pavardžių – Ukrainos ir Rusijos vadovai.

Duomenis nutekino anoniminis šaltinis, pasivadinęs John'u Doe. Teisinė bendrovė „Mossack Fonseca“, kuriai priklausė vadinamieji „Panamos dokumentai“, neigia bet kokius kaltinimus pažeidimais. Praėjusią savaitę ji išleido nurodymą „nutraukti veiksmus“, siekdama neleisti, kad duomenų bazė būtų prieinama viešai, tačiau organizacija, turinti tuos dokumentus, – Tarptautinis tyrimą atliekančių žurnalistų konsorciumas (ICIJ) – regis, neketina sustoti.

Dokumentai atskleidė šimtų politikų, pareigūnų, dabartinių ir buvusių nacionalinių vadovų, garsenybių ir sporto žvaigždžių paslėptus turtus. Juose minima per 200 tūkst. fiktyvių bendrovių, fondų ir susivienijimų, įsteigtų daugiau nei 20 mokesčių rojų visame pasaulyje. Balandžio 5 d. dėl masinių protestų Reikjavike atsistatydino Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas – vienas iš „Mossack Fonseca“ klientų.

„Mossack Fonseca“ teigia niekada nebuvusi apkaltinta nusikalstama veika. Ji tvirtina esanti programišių įsilaužimo auka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)