Pasak rorosnytt.no, įkurti tokią įmonę Mariaus ir Daivos šeima sugalvojo, kai pamatė, kad daugelis vyresnio amžiaus žmonių Norvegijoje susiduria su sunkumais valydami savo pačių namus.

Be to, yra daug žmonių, kuriems pirmoje vietoje yra darbas ir laisvalaikis, o ne tvarkymasis namuose. Šiandien šeimos mieliau leidžia laiką kartu kelionėse ar užsiima kitais savo pomėgiais.

Verslininkų nuomone, tai yra puiki darbo niša imigrantams, ypač moterims, kurios neturi darbo ir niekaip negali jo susirasti. Nedirbant sunkiau išmokti kalbą ir integruotis į vietinių bendruomenę.

Marius mokėsi norvegų kalbos dvejus metus. Bet yra daug tokių, kurie Norvegijoje gyvena jau 5-10 metų ir visiškai negali susikalbėti norvegiškai. Todėl Marius skatina savo darbuotojus mokytis norvegų kalbos. O teikiant valymo paslaugas įmonėse būtina kalbėti bent B1 lygiu, siekiant išvengti kalbinių nesusipratimų.

„Mes manome, kad mūsų valymo įmonė gali prisidėti padedant imigrantams integruotis į norvegų bendruomenę, ypač moterims“, – sako Marius.

Įmonės įkūrėjai motyvuoja savo darbuotojus mokėdami fiksuotą atlyginimą ir premijas bei skatindami juos mokytis norvegų kalbos.

Marius ir Daiva susimažino biuro ir įmonės automobilio išlaidas, kad galėtų siūlyti mažesnes kainas klientams. Pigesnės valymo įmonės paslaugos yra prieinamos didesniam žmonių kiekiui, kuriems reikia pagalbos privačiuose namuose.

Įmonės įkūrėjai tikisi sukurti geresnę imigrantų reputaciją. Marius ir Daiva norėtų, kad imigrantų bendruomenė būtų vertinama kaip naudinga piliečių bendruomenėje. Jie nori bendradarbiauti su vietine policija, suprasdami, kad nelegalus darbas yra nepriimtinas.

Įmonė įkurta 2015-ųjų sausį. Joje šiuo metu dirba viena darbuotoja. Tai moteris iš Lietuvos. Marius turi ekonomikos ir vadybos bakalauro laipsnį. Jis 2,5 metų dirbo viešbutyje Rioruse, todėl yra susipažinęs su įvairiais valymo produktais bei jų naudojimu.

Be to, jis moko vaikus žaisti šachmatais Rioruse ir aplinkinėse salose, Rioruso šachmatų mokykloje. Jo manymu, strateginis mąstymas padės planuojant ir vykdant įmonės veiklą.

Daiva irgi turi ekonomikos ir vadybos bakalauro laipsnį. Ji yra dirbusi su buhalterinėmis apskaitomis. Abu savininkai kalba lietuviškai, angliškai ir norvegiškai.