Tokie rezultatai gauti atlikus tyrimą, kuriuo nustatytas Turizmo lūkesčių indeksas (TLI).

Pagrindine galimo turistų mažėjimo priežastimi įvardijama atšaukiamos rezervacijos iš Ukrainos ir Rusijos dėl tebesitęsiančios politinės krizės šiose šalyse. Tai pagrindine priežastimi įvardija 45 proc. apklaustų viešbučių ir SPA centrų.

„Jau dabar trečdalis viešbučių mato, kad rezervacijos iš Ukrainos ir Rusijos yra atšaukiamos. Šis skaičius didėja. Taip pat jaučiama ir pasibaigusio pirmininkavimo Europos Sąjungos tarybai“, - antradienio spaudos konferencijoje kalbėjo tyrimą pristačiusi Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikė Ugnė Radžiūnaitė.

Anot jos, šių turistų sumažėjimą galima sušvelninti pritraukiant turistų iš kitų šalių.

Tačiau turizmo sektoriaus įmonės nurodo, kad tam trukdo nepakankama skrydžių krypčių įvairovė, nepatogūs jų laikai, taip pat problema įvardijamas vizų išdavimas, renginių trūkumas, nestabili mokesčių politika, euro įvedimas, renginių stoka, menkas Lietuvos žinomumas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad kai kuriuose kurortuose ir kai kuriuose viešbučiuose 10-30 proc. rusų turistų atšaukė ilgalaikio poilsio rezervacijas.

„Tai jaučia kai kurių kurortų, pavyzdžiui, Druskininkų viešbučiai, kur žmonės atvažiuodavo ilgesniam laikui. Tai lemia nuvertėjęs rublis, dėl ko žmonės jaučiasi nesaugiai, taip pat Rusijoje skleidžiama propaganda. Tačiau, kita vertus, gegužės pradžioje matėme kur kas daugiau trumpalaikių turistų iš Rusijos nei pernai", - spaudos konferencijoje kalbėjo ji.

Paklausti, ar valdžios atstovai skiria pakankamai dėmesio sektoriui, 75 proc. sektoriaus atstovų atsakė neigiamai.

„Turiu pasakyti, kad turizmas yra rimta ūkio šaka, seniai lenkianti žemės ūkį, tačiau valdžios atstovų požiūris į jį yra toks, kaip į savo atostogas“, - sakė E. Šiškauskienė.

Ji priminė, kad Lietuva neturi nacionalinės įvaizdžio kampanijos.

Be to, anot E. Šiškauskienės, Lietuvai sezoniškumą sumažinti galėtų konferencinio turizmo plėtra, tačiau Lietuvai reikia atskiro kongresų centro.

„Mūsų atvykstamojo turizmo rinka yra labai priklausoma nuo vizų režimo. Mes bandome įtikinti Užsienio reikalų ministeriją, kad vizų išduodama nepakankamai“, - pabrėžė Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė, atkreipusi dėmesį, kad net pati Europos Komisija yra pripažinusi, jog per penkerius metus Europoje 12 mln. vizų prašytojų jų negavo.

Pats TLI indekas yra 60,92 iš 100. Taigi jis yra optimistiškas, tačiau pripažįstama, kad augimas nebus spartus. Pastebėta, kad iš visų turizmo sektoriaus žaidėjų optimistiškiausi yra kempingai - jų indeksas yra 86, pačios pesimistiškiausios - kaimo turizmo sodybos. Jų TLI indeksas 49.

Turizmas sukuria 5 proc. Lietuvos BVP.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)