DELFI kalbinta vietinė gyventoja pasakojo, kad tūkstančio eurų atlyginimas yra normalus, nors nėra didelis. Esą dauguma uždirba vos 600 eurų, nors yra tokių, kurie uždirba ir 4 tūkst., ir daugiau.

Maisto produktų kainomis vietiniai portugalai nesistebi ir nesiskundžia, tačiau pro jų akis nepraslysta akcijų ženkliukais pažymėtos prekės.

„Kainos tokios pačios, kaip ir Lietuvoje“, – tai pirma mintis, kuri šovė į galvą pamačius kainas prekybos centre. Už daugumą prekių portugalai moka tiek pat, kiek ir lietuviai, tačiau yra ir skirtumų. Portugalijoje gerokai pigesnės jūros gėrybės, kitaip tokioje šalyje ir negalėtų būti, tačiau brangesnės kai kurios lietuvių stalą dažnai puošiančios daržovės, vaisiai.

Šiek tiek nuo Lisabonos senamiesčio nutolusiame prekybos centre 500 gramų braškių pakuotė kainuoja 1,99 Eur, tiek pat vynuogių – 2,69, o už kilogramą pomidorų čia tektų sumokėti nuo pusantro iki dviejų eurų. Tiesa, pigesnių pomidorų išvaizda nežavi.

Vienas brokolis portugališkame prekybos centre kainuoja 1,39 Eur, Lietuvoje (lietuviškos kainos pateikiamos iš internetinės parduotuvės „Barbora“) – apie eurą. Saldžių svogūnų kilogramas tiek Lietuvoje, tiek Portugalijoje kainuoja panašiai – apie pusantro euro.

Portugalijoje kur kas brangiau kainuoja į lietuvių prekių maišelius dažnai keliaujantys česnakai – 5,30 Eur, Lietuvoje tokių pačių česnakų kilogramą galima įsigyti už 2,19 Eur. Kiek daugiau nei du eurus Lietuvoje sumokėtumėte ir už imbiero šaknį, kuri Portugalijoje dvigubai brangesnė.

Bulvių Portugalijoje galite įsigyti nuo 0,50 eur už kilogramą, net saldžiosios bulvės kainuoja panašiai, kaip ir paprastos. O štai Lietuvoje jos trigubai brangesnės už įprastas.

Šviežių kopūstų kilogramas tiek Lietuvoje, tiek Portugalijoje kainuoja tiek pat – 0,99 Eur. Tačiau lietuviai obuolius perka gerokai pigiau nei portugalai – Lietuvoje pakanka centų, o Portugalijoje tektų pakloti pusantro ar beveik du eurus už kilogramą.

Beje, portugališko „Lidl“ kainos nustebino – daržovės ten brangesnės nei kitose portugališkose parduotuvėse. Už obuolius ar saldžiąsias bulves „Lidl“ prekybos centre sumokėtumėte gerokai brangiau nei kitur.

Stebina ir „Lidl“ netvarkingumas. Lietuvoje šios parduotuvės tvarkingos, prekės sudėliotos lentynose, čia, Portugalijoje, „Lidl“ labiau primena sandėlį, o ne parduotuvę.

Už pusantro euro portugališkoje parduotuvėje galėtumėte įsigyti kilogramą apelsinų ar citrinų, tačiau už mandarinus tektų sumokėti daugiau nei du eurus. Panašiai apsipirktumėte ir Lietuvoje, tačiau už žaliąsias citrinas Portugalijoje sumokėtumėte euru pigiau.

Atšaldyta kiauliena ar kiaulienos šonkauliai tiek Lietuvoje, tiek Portugalijoje kainuoja panašiai – apie penkis eurus už kilogramą, tačiau kiaulienos nugarinė portugališkame prekybos centre dvigubai brangesnė, o veršiena kone perpus pigesnė.

Už litrą pieno Portugalijoje sumokėtumėte mažiau nei eurą, Lietuvoje euro nepakaktų. O už margariną, sviestą ar riebalų mišinius tiek portugalai, tiek lietuviai moka labai panašiai.

Už bandeles taip pat tektų mokėti panašiai. Portugalijoje bandelę įsigytumėte už eurą ar pusantro, vieną spurgą – už keturiasdešimt euro centų.

Beje, portugališkame „Lidl“ prekybos centre kainos beveik tokios pačios, kaip ir kitose portugališkose parduotuvėse. Panašiai kainuoja ir pienas, ir sūrio produktai, nors kai kurios daržovės brangesnės nei kitose parduotuvėse.

Pačiame Lisabonos centre įsikūręs ir didžiulis turgus, tačiau čia gyvenanti lietuvė pasakojo, kad prekybos centruose kainos gerokai mažesnės, tad į turgų dažniausiai keliauja turistai, o ne vietiniai gyventojai.

Šiame turguje galite įsigyti ir daržovių, ir mėsos, ir gėlių, sėklų ar net suvenyrų. Turistų mėgstami magnetukai šiame turguje gali kainuoti net penkis eurus, tačiau, jei čia lankotės, neskubėkite jų pirkti. Lisabonos senamiestyje galima rasti daugybę suvenyrų parduotuvių, kuriose magnetukai kainuoja net penkis kartus pigiau.

Turguje taip pat galite rasti ir gėlių. Jų kainos panašios į lietuviškas. Už nedideles gėlių kompozicijas šia sumokėsite apie 10 eurų, vidutinio dydžio puokštes – 18.

O pomidorų, agurkų, papirkų ar kitokių sėklų pakuotė čia kainuoja 1,80 Eur.

Šiame turguje galite paragauti ir portugališko maisto. Už vieną austrę čia sumokėsite 2 eurus, o menkės kepsnį suvalgysite už 14 eurų. Desertui galėsite pasimėgauti tradiciniu portugališku pyragėliu „Pasteis de Nata“. Sluoksniuotos tešlos pyragėlis su plikytu kremu čia kainuoja 1,90 Eur.

Daugiau portugališkų kainų – nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)