Rezultatai stebina – panašu, jog, pasižvalgę po vietines parduotuves, pigiausiai apsipirktumėte ne Lenkijoje, o Lietuvoje.

Slapto pirkėjo tyrimų agentūra „SeeNext“ 2017 m. balandžio 30 d.–gegužės 2 d. atliko tyrimą, kurio metu buvo lyginamos populiariausių prekių kainos Suvalkų (Lenkija) ir Lietuvos prekybos centruose, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimo metu buvo aplankyti populiariausi prekybos tinklai, esantys Suvalkuose: „Biedronka“, „Tesco“, „Lidl“ ir „Kaufland“. Prekių kainos buvo lyginamos ir didžiausiuose Lietuvos prekybos centruose: „Maxima“, „Lidl“, „Rimi“, IKI bei „Norfa“, kurie įsikūrę Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Lyginant Lietuvos prekybos centrų prekių kainas, sudarytas 17-os dažno vartojimo prekių krepšelis.

Į jį įtrauktos lietuviškos bulvės (1 kg), lietuviški kopūstai (1 kg), morkos (1 kg), pienas (2 proc. riebumo, 1 l), sviestas (180 g), varškė (9% riebumo, 500 g), virta dešra (300 g), vištienos krūtinėlės filė (1 kg), baltasis cukrus (1 kg), mineralinis vanduo (1,5 l), „Spaghetti“ makaronai (400 g), juoda duona (700 g), saulėgrąžų aliejus (1 l), ilgagrūdžiai baltieji ryžiai (800 g), kvietiniai miltai (2 kg), rudi vištų kiaušiniai (10 vnt., L dydis), bananai (1 kg).
"Biedronka" Lenkijoje

Įsigijus išvardytas prekes, buvo analizuojamos čekyje nurodytos jų kainos.

Jei tyrimo metu kuriame nors iš minėtų prekybos tinklų pasirinktai prekei buvo taikoma nuolaida, tyrimas buvo atliekamas vadovaujantis prekės kaina be nuolaidos, nurodyta prekybos tinklo lentynų kainolapiuose.

Svetur – nebūtinai pigiau

Tyrime buvo lyginamos ir populiariausių prekių krepšelio kainos didžiausiuose Lietuvos prekybos centruose, įsikūrusiuose skirtinguose šalies miestuose, ir to paties prekių krepšelio kainos minėtosiose Suvalkų parduotuvėse.

Suvalkuose nupirktų prekių kainos buvo perskaičiuotos pagal balandžio 30 d. euro ir zloto kurso santykį.

Populiariausių prekių krepšelis mažiausia – 15,02 euro – kaina tyrimo metu įsigytas „Lidl“ prekybos centruose Lietuvoje. Brangiausiai toks prekių krepšelis kainavo Lenkijos prekybos centre „Tesco“ – už jį reikėjo sumokėti net 19,30 eurų.

Kiti Lietuvos prekybos tinklai taip pat konkurencingesni nei kaimynų: „Maxima“ tokį prekių krepšelį vartotojui gali pasiūlyti už vidutiniškai 16,09 eurų, „Norfa“ – už 16,36 eurus, o „Rimi“ – už 16,40 eurų.

Brangiausiai toks prekių krepšelis Lietuvoje kainuotų IKI prekybos centruose – 17,73 eurus.
Tarp Lenkijos prekybos centrų pirmauja „Biedronka“, kurioje minėtas prekių krepšelis kainuoja 16,86 eurus.

„Kaufland“ parduotuvėse tektų sumokėti 18 eurų, o „Lidl“ parduotuvėse Lenkijoje visa tai kainuotų 17,73 eurus.

Pigiausia Suvalkuose – „Biedronka“

Įsigijus visas 17-a prekių didžiausiuose prekybos centruose Suvalkuose, paaiškėjo, jog čia pigiausiai galima apsipirkti prekybos tinklo „Biedronka“ parduotuvėse, kuriose minėti produktai kainavo 16,86 euro.

Kiek daugiau teko sumokėti Lenkijos „Lidl“ parduotuvėje – 17,73 euro, o „Kaufland“ – 18 eurų. Brangiausiai – 19,30 euro – krepšelis atsiėjo „Tesco“ prekybos centre.

Jauniaus Špakausko, „Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktoriaus komentaras:

„Maxima“ didžiuojasi plačiu prekių asortimentu. Kadangi turime labai skirtingų pirkėjų, siekiame patenkinti jų visų poreikius. Dėl to turime platų skirtingos rūšies, gamintojo, kilmės šalies, kokybės lygio, fasuotės tų pačių produktų pasirinkimą. Dėl minėtų priežasčių skiriasi ir jų kainos. Ir tai yra nuostabu, nes nėra dviejų vienodų žmonių, visi jie yra skirtingi ir mėgsta rinktis daugiau nei iš vienos pasirinkimo galimybės.

Jaunius Špakauskas

Kodėl minimame tyrime lyginamos visiškai skirtingos prekės – sunku suprasti. Sunku suprasti ir tai, kodėl lyginimui imamos pigiausios kito prekybos tinklo prekės, tačiau jos lyginamos ne su analogišku produktu „Maximoje“, kurio kaina – mažiausia, bet su brangesniu produktu. Pavyzdžiui, pigiausią vištienos filė „Maximoje“ pirkėjai gali rasti už 4,18 Eur už kilogramą, pigiausius miltus tik 0,85 Eur, ryžius už 0,55 Eur.

Tyrėjus ateityje atliekant vertinimus kviečiame lyginti būtent pigiausias „Maximos“ prekes su tomis, kurias parduoda konkurentai. Tada neteks raudonuoti nei tyrėjams, nei kitiems rinkos dalyviams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (595)