„Pats blogiausias dalykas politikoje yra žadinti lūkesčius, kurių negalėsi įgyvendinti“, - pabrėžė „Žinių radijui“ G. Paluckas.

„Pasiūlytas priemonių paketas realiai kainų nemažina, aš nematau nė vienos priemonės, kuri pakeistų kainų ar sąnaudų struktūrą“, - teigė politikas. Jo nuomone, maisto kuponai, kurie, S. Skvernelio teigimu, prisidės mažinant kainas ir stiprins smulkųjį ir vidutinį verslą, neturi prielaidų duoti siekiamo rezultato.

„Kuponų rezultatyvumas ir gebėjimas mažinti kainas būtų galimas tuo atveju, jei būtų galima naudoti tą kuponą visuose prekybos centruose. Šiandien mes matome suplaktus du tikslus - skatinti smulkųjį vidutinį verslą ir tarsi mažinti kainas. Jūs suprantate, smulkus ir vidutinis verslas nėra konkurencingas, nes mažesnės jo pardavimų apimtys, didesnės sąnaudos, todėl ir jų produkcija yra brangesnė. Tai duodant tą vaučerį prekių įsigyti būtent konkrečiuose taškuose, jokių kainų nesumažinsi. Tu tiesiog padengsi tą didesnę kainą valstybės vardu“, - samprotavo socialdemokratas. Pasak jo, apskritai premjero siekis yra utopiškas.

Tačiau G. Paluckas sveikino S. Skvernelį, kad šis susiaurino maisto kuponų skyrimą iki šeimų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus. Pasak jo, paeksperimentavusi su sukurta kuponų sistema, Vyriausybė anksčiau ar vėliau atsitrauks nuo šios idėjos pati.

„Paeksperimentavę pamatys tą efektą, tą įtaką ir galų gale nebereikės čia iečių laužyti ir įtikinėti, kas yra kas“, - apibendrino G. Paluckas.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė vadinamajam kainų mažinimo planui, kurio viena iš priemonių - įvesti elektroninius maisto kuponus (dar žinomus kaip vaučerius), kuriais būtų leista naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, o teisę parduoti turėtų verslininkai, dalyvaujantys trumpojoje maisto tiekimo grandinėje.

Vadinamųjų e. vaučerių pagalba minėti pirkėjai gautų 20 proc. nuolaidą nuo vaučerio vertės ūkininkų produkcijai smulkiose prekybos vietose.

Taip pat pritarta siūlymui internetiniame puslapyje skelbti 20 maisto produktų kainas, kur būtų galima matyti ūkininko, perdirbėjo ir prekybininko kainos dalį.

Prezidento posto siekiantis ekonomistas Gitanas Nausėda skeptiškai įvertino premjero ginamą „vaučerių projektą“. Pasak jo, šis Vyriausybės sumanymas tiesiog pažeidžia vieną iš ES įtvirtintų laisvių - laisvą prekių judėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)