„Sodros“ puslapyje tiek prisijungus prie savo asmeninės paskyros, tiek nuėjus į rubriką skaičiuoklės, galima rasti pirminę individualios prognozuojamos pensijos skaičiuokę. „Sodra“ pabrėžia, kad tai dar nėra oficiali skaičiuoklė. Gali kisti tam rodikliai, dėl to prisijungus pirmadienį jau matytumėte kitokią sumą.

„Šiuo metu skaičiuoklė yra testuojama, o galutinė skaičiuoklės versija bei prielaidos, kuriomis joje remiamasi, bus pristatytos sausio 7 dieną. Šiuo metu tikrinamos ir tikslinamos kai kurios skaičiuoklės prognozavimo prielaidos, kad informacija būtų kuo tikslesnė. Bet kuriuo atveju skaičiuoklėje yra pateikiamas prognozuojamas senatvės pensijos ir išmokų iš pensijų fondų dydis. Nėra garantijų, kad būtent tokio dydžio pensiją ir išmokas gyventojai gaus sulaukę senatvės pensijos amžiaus, nes tai labai ilgalaikė prognozė“, – informavo „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis.

Skaičiuoklėje reikia įvesti savo gimimo datą, gaunamą atlyginimą, iki šiol įgytą pensijų stažą ir „Sodros“ pensijos apskaitos vienetus, ar dalyvaujama papildomame kaupime ir kokios lėšos sukauptos II pensijų pakopos fonde, taip pat į pensijų fondus pervestų „Sodros“ įmokų vertę. Jungiantis per asmeninę paskyrą dauguma duomenų bus įvesti automatiškai, tereikės pasitikrinti kiek lėšų yra sukaupta antrosios pakopos pensijų fonde. Tą galima padaryti pasitikrinus savo paskyrą pensijų fondo kaupimo bendrovėje.

Kaip skelbiama, prognozuojant būsimą pensiją įvertinamas ir prognozuojamas vidutinio darbo užmokesčio augimas, darbo užmokesčio fondo augimas, rizikingų ir nerizikingų turto klasių grąža, tikėtinos gyvenimo trukmės ilgalaikes prognozė. Būtent pagal amžių nustatoma ir tikėtina pensijų fondo vidutinė metinė grąža.

Pagal suvestus duomenis skaičiuoklė gali pateikti keturis ateities scenarijus. A scenarijus parodo prognozuojamą pensiją, jeigu kaupsite pensijų fonde atidedant 3 proc. įmoką nuo savo atlyginimo + 1,5 proc. nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto pervedamą įmoką. B scenarijus, jeigu būsite įtrauktas į kaupimą automatiškai ir pradėsite kaupti ne pilnu pajėgumu, o nuolat didinsite savo įmokas (2019 m. 1,8 proc. įmoka nuo savo atlyginimo + 0,3 proc. įmoka nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto, 2020 m. atitinkamai 2,1 + 0,6 proc., 2021 m. 2,4+0,9 proc., 2022 – 2,7+1,2 proc., 2022 m. ir vėliau – 3+1,5 proc.).

C scenarijus rodo, kas bus, jeigu sustabdysite dalyvavimą antrojoje pensijų pakopoje, o sukauptas lėšas paliksite pensijų fonde.

D scenarijus, jeigu nutrauksite kaupimo sutartį ir su visais sukauptais pinigais grįšite į „Sodrą“.

Pavyzdžiui, 30 metų vyras „ant popieriaus“ uždirbantis 1000 eurų turintis 6 metų stažą ir dabar nekaupiantis II pensijų pakopoje, nuo šių metų įtrauktas įkaupimą ir pradėjęs kaupti pilnu pajėgumu 2054 metais galėtų tikėtis 51,3 proc. savo tuometinio atlyginimo. Palaipsniui didinant įmokas nuo 1,8 proc. – prognozuojama pensija sieks 50,5 proc. Atsisakius kaupti papildomai II pakopoje, jam tikėtina „Sodrinė“ pensija siektų 33,9 proc. tuometinio atlyginimo.

Pasiskaičiuoti savo prognozuojamą pensiją testinėje skaičiuoklės versijoje galite čia.

„Sodra“ savo puslapyje taip pat nurodo, kad skaičiuoklės rezultatai yra orientacinio pobūdžio.

„Prognozuojamo dydžio „Sodros“ senatvės pensija ar išmokų iš pensijų fonde sukauptų lėšų dydis nėra garantuojami. Senatvės pensija ir išmokos gali būti ir didesnės, ir mažesnės priklausomai nuo ekonominės, teisinės ar demografinės aplinkos. Skaičiuoklė pritaikyta tik tiems vartotojams, kurie dar nėra sukakę pensinio amžiaus. Vyresniems gyventojams informacijos, kaip keisis jų senatvės pensijos dydis priėmus sprendimą toliau dalyvauti arba nedalyvauti pensijų kaupime, reikėtų kreiptis asmeniškai į „Sodrą“ ne anksčiau kaip 2019 m. balandžio 1 d.“, – pateikiama skaičiuoklės aprašyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)