Nereikia nė daug kalbėti, juk visi matė, kokie buvo orai, – teigia palangiškiai.

Būta visko: ir nuosmukių, ir pakilimų

Visuomeninės Palangos apgyvendinimo paslaugų teikėjų organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė neabejojo, jog visų palangiškių, siūlančių įvairias paslaugas poilsiautojams, vasaros rezultatai yra panašūs.

„Ką čia ir bekalbėti, visi gi matėme, koks šiemet buvo oras. O oras yra svarbiausias rodiklis, norint sulaukti daugiau poilsiautojų. Šią vasarą išimtinai gal porą savaičių sulaukta daugiau kambarius nuomojusių poilsiautojų, o įprastai žmonės atvykdavo tik savaitgaliais, arba visai nelikdavo Palangoje, kambarių dažnai būdavo tuščių. Bet aš jau niekuo nesistebiu, per daugelį metų, kai nuomojame kambarius, visko matėme. Būta ir pakilimų, ir nuosmukių, to neišvengsi“, – teigė I. Švanienė.

Pašnekovė pasvarstė, jog poilsiautojų mažėja ir dėl didelių kainų, kaip viskas brangu. Pasak moters, viskas brangsta „kaip ant mielių“.

„Ir tas uždirbtas euras toks neskalsus. Kažkiek uždirbi, bet kai viskas tiek kainuoja, tai pasiskaičiuoji, jog viskam užtektų. Greit išeina tie pinigėliai“, – teigė Irena.

Praėjus prastai vasarai, kokia buvo ir ši pasibaigusioji, nuomotojai laukia kitos vasaros, anot palangiškės, vildamiesi, jog ji bus geresnė. „O jeigu nebus? Juk po praėjusios vasaros taip pat visi tikėjosi, jog bus geresnė, tačiau taip nenutiko, patys matėme, kokia buvo šioji vasara, – dar prastesnė.

Vyksta kažkokios nuo mūsų nepriklausančios gamtos anomalijos ir nieko nepadarysi. Jeigu mokslininkai kartais nesugeba išaiškinti tokių dalykų, tai kaip mes suprasime“, – pastebėjo I. Švanienė.

Pasiteiravus, ar pasibaigus vasarai poilsiautojų staiga ir neliko, pašnekovė patvirtino, kad tikrai taip nutiko. „Kaip žmonės prasitęs atostogas, jeigu jos įprastai su vasara ir baigiasi. Vaikams tenka ruoštis į mokyklas, tai ir tėvai įpareigoti grįžti namo. O vyresni žmonės taip pat nelieka ilgesniam laikui. Ir dabar, štai, nėra nei vieno žmogaus, nei vienos rezervacijos nei internetu, nei kitaip. Žinoma, jeigu bus kokį dar savaitgalį geresnis oras, galbūt žmonės ir susigundys atvykti, bet tai jau nuomotojams kaip nieko ir nereiškia. Kas tie 25 eurai už išnuomotą kambarį. Va, jeigu taip savaitgalis išties būtų geras ir visi kambariai būtų užimti, tuomet dar kažkiek ir pasijaustų, bet taip tai nieko. Tik rūpestis tvarkytis“, – dvejojo rudens savaitgalių paklausa I. Švanienė.

Lietuviai apskritai nėra linksmi

Palangiškė pasvarstė, jog išties orų neužsisakysi, neprarašysi Aukščiausiojo, kad juos kuo geresnius atsiųstų, nuo žmonių norų jie nepriklauso.

„Visiems kartoju, kad džiaugiamės dar tuo, jog nors kiek galime prisidurti. Pasiūla, kiek matome, Palangoje tik auga. Kiek statoma naujų namų, kotedžų, o paklausa tai neauga. Poilsiautojams atsiranda galimybė rinktis iš didelės pasiūlos, poilsiautojai dar labiau „išsibarsto“. Nieko keisto, jog visi galvoja, kaip išgyventi, koks čia išgyvenimas, čia jau tik egzistencijos reikalas. Žinoma, būna tokių, kurie spjauna į visus buitinius rūpesčius ir išlekia pakeliauti, bet tai tik keletas“, – kalbėjo I. Švanienė.

Pasiteiravus apie poilsiautojus, kokie jie pasirodė, pašnekovė pasakojo, jog lietuviai apskritai visuomet atrodo labai susikrimtę, susirūpinę.

„Net gatvėse gi tokius galima išvysti – susirūpinusiais veidais. Bet gal galima suprasti žmones, jie nuolat mąsto apie buitinius dalykus, kurie, matyt, juos slegia. Mūsų žmonės apskritai nėra linksmi. O štai atvykę iš kitų šalių žmonės, pavyzdžiui, Italijos, visai kitokie – jie linksmi, nuolat besišypsantys.

Būna tokių poilsiautojų, su kuriais ir pasikalbame nuoširdžiai. Jie netgi pripažįsta, jog supranta, kokia palangiškių nelengva dalia, reikia bendrauti su įvairiais žmonėmis, gebėti visiems įtikti ir patenkinti jų poreikius. O žmonių išties visokių esama, tokių, kurie labai įnoringi ir sunku jiems įtikti, o esama ir tokių, su kuriais labai lengva bendrauti“, – pasakojo I. Švanienė.

Jūros niekas nepakeis


Moteris pripažino, jog kartais taip ir norisi „timptelėti už ausies“ tokius žmones, kurie nevertina to, ką gauna atvykę į Palangą, o skųstis neturėtų labai kuo – visi labai laukia, siekia patenkinti visus norus, tik tegul būna, pasilieka kuo ilgiau.

„Dažnai žmonės susikoncentruoja ties negatyviais dalykais ir mato tik tai, kas blogai. Bet juk taip nėra. Palangoje apskritai labai gera poilsiauti. Esama ir kur pasivaikščioti, puikios erdvės, graži gamta. O jei esi bumbeklis, tai juk viskas bus blogai – ne tik oras. Reikia susimąstyti, jog pas mus ir saugu, tai labai svarbu, kai pasaulyje kitur dedasi baisūs dalykai. Visur poilsiautojai pasitinkami išskėstomis rankomis, visur jie laukiami. O kaip kitaip, juk poilsiautojai – palangiškių pragyvenimo šaltinis, kaip jų nelauksi, kaip gražiai nesutiksi“, – kalbėjo Irena.

Moteris papasakojo iš vienos moters, kuri nebuvo Palangoje penkerius metus, girdėjusi labai puikių atsiliepimų kurortui. Pasak viešnios, Palanga per šį laikotarpį neatpažįstamai pasikeitė, ir viskas tik į gerą.

„Dažnai Palanga lyginama su Druskininkais, neva Druskininkuose – geriau, ir galima išgirsti, jog neva Druskininkai mus lenkia. Bet tokiems kritikams aš sakau, kad tai mes lenkiame Druskininkus – jie niekada neturėjo ir neturės jūros, o mes turime, jos niekas nepakeis“, – nusijuokė asociacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė I. Švanienė.

Daugiausiai – vienadienių poilsiautojų

Palangos miesto bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ valdybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė taip pat sakė, jog prasti orai viską iškart ir apie poilsiautojų srautus pasako. „Jeigu vasarą nebūna gerų orų, tai automatiškai ir žmonių būna mažiau. Taip jau įprastai būna. Tad rezultatai nuomotojų nedžiugina“, – sakė ji.

Pasak Adelinos, šią vasarą daugiausiai būta tokių, kurie atvažiavo dienai ir nakvynės nė neieškojo. O jeigu ir likdavo ilgesniam laikui, tai ne ilgiau kaip dviem ar trim paroms. „Šiemet, galima sakyti, daugiausiai buvo tokių poilsiautojų, kurie kurorte likdavo parai arba daugiausiai dviem paroms“, – konstatavo A. Sabaliauskaitė.

Palangiškė, kuri su bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ nariais bei kitais palangiškiais siūlo nuomą poilsiautojams tam skirtoje aikštelėje, iš patirties žino, jog be gero oro sunku sulaukti poilsiautojų srauto.

„O ką veikti Palangoje, kai nėra gero oro? Jeigu žmonės negali nueiti prie jūros, daugiau nesugalvoja ką veikti. Anksčiau dar buvo atrakcionai, jų neliko, aišku, baseino trūkumas vis dar jaučiamas, trūksta ir renginių. Kai vyko Palangoje lenktynės, tuomet buvo ir geras oras, ir renginys traukė poilsiautojus, tai užimtumas kurorte buvo šimtaprocentinis“, – prisiminė Adelina.

Pasak palangiškės, pernykštės vasaros metu karšta buvo tik septynias paras, o šiemet šiltesnių dienų, tokių, kai buvo galima vasariškai apsirengti, tebuvo devynios.

„Tai įsivaizduokit, jeigu per tris mėnesius tik tiek būna šiltesnių dienų, tuomet kas laukia nuomotojų. Jeigu kažkuomet vasarą galėdavome dirbti 45 dienas, iš jų tinkamos beliko vos kelios. Jeigu ir trečia bus tokia vasara, tuomet nežinau, kas visų laukia, bus blogai“, – pasvarstė miesto bendruomenės valdybos pirmininkė.

Nors atrodė, kad poilsiautojų mieste netrūksta, gausu buvo automobilių, visgi nuomotojai patikina, jog Palangoje daugiausiai lankėsi tokių poilsiautojų, kurie ilsėdavosi vos po dieną, nelikdami ilgesniam laikui.