Moterų pliaže gulinėjančiosios ne tik stebi, kaip nuogalės veja netyčia į dailiosios lyties atstovėms skirtą zoną užsukusį vyrą, o ir pačios neretai pabamba.

Bent jau sau po nosim ar mintyse. Viena yra ginti savo teises į nuogumą, bet kita -- vienos lyties pliažo ypatybė. Tai – legali, o dažnai -- ir nelegali prekyba. Dauguma pareigūnų juk – vyriškos lyties, jiems nuogų moterų zona – tabu.

Vyrai moterų bijo kaip velniai kryžiaus

Moterų pliaže dirbanti apatinio trikotažo pardavėja Veronika

Vienos Palangos įmonės vadovas, paklaustas apie kurorto ypatybę – prekybą moterų pliažuose, nedelsdamas atsakė nieko nežinąs, nėra ten buvęs ir manąs, jog yra per jaunas, jog galėtų be baimės tokiame pliaže vaikštinėti. Juokas juokais, bet moterų įtūžio baiminasi ne tik civiliai, o ir pareigūnai.

„Jūs ką? Norit, kad mane moterys į jūrą įmestų? Niekada ten neinu ir nieko apie tvarką tuose pliažuose nežinau, -- sakė vos paklaustas Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Petras Keinys. – O ir moterų mūsų skyriuje nėra tiek, kad jos galėtų reguliariai lankytis šiuose pliažuose.

Žinoma, nesakau, jog tos zonos – netikrinamos. Rengiame bendras akcijas su policijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnais. Žinau, kad pažeidimai fiksuojami kiekvieno tokio patikrinimo metu, ir jų moterų pliaže aptinkama tikrai nemažai. Tiesa, šiemet darbuotis dailiosios lyties atstovėms skirtuose paplūdimiuose dar nepradėjome. Tikiuosi, kad kol kas ten nevyksta ir prekyba“.

Prekyba Palangoje ir Šventojoje – skirtinga

Turgus Palangos paplūdimyje

Savivaldybės Rinkliavų skyriaus vedėja Žaneta Žulkuvienė priminė, kad prekiautojai leidimus įsigyja jos vadovaujamame skyriuje. Kol kas tebegalioja prieš metus pirkti leidimai.

„Iki gegužės 31 dienos galioja pernai įsigyti leidimai. O nuo birželio prekeiviai ne maisto prekėmis pliažuose privalės įsigyti naujus, -- pasakoja Ž. Žulkuvienė. – Leidimai prekiautojoms Palangos ir Šventosios moterų pliažuose yra skirtingi. Palangos moterų pliaže prekyvietės vieta yra nustatyta oficialiai, ją patvirtino Savivaldybės Taryba.

Tad čia prekyba – koncentruota. Šventojoje jokios konkrečios vietos tokiai veiklai nėra nustatyta, leidimai išduodami išnešiojamajai prekybai“.

Pasak Rinkliavų skyriaus vedėjos, prekybai Palangos moterų pliaže leidimus yra įsigijusios maždaug keturiasdešimt verslininkių, Šventojoje tokia prekyba verčiasi mažiau nei dešimt. Skiriasi ir leidimų kainos: Palangoje -- 50 eurų, Šventojoje – 30 eurų metams.

Dar Ž.Žulkuvienė primena, kad tokius leidimus jos vadovaujamas skyrius prekeiviams išduoda tik tada, kai šie sumoka komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo mokestį. Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Danutė Mikienė priminė, kad tokių prekeivių leidimai yra pagrindinė patikrinimų priežastis, bet ir juos, pasak pareigūnės, nusiperka ne kiekviena prekeivė.

Reikėtų turgų pliaže uždaryti

Palangos savivaldybės vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas laikosi nuomonės, kad prekybai pliaže – ne vieta.

„Dabar nebe tie laikai, kad žmogui žūtbūtinai reikėtų įsigyti kokią prekę, kokios nėra prekyboje. Parduotuvėse, turguje yra visko, tereikia noro pirkti. O moterų pliaže tokia prekyba klesti dar nuo sovietmečio, taip vadinamų „deficito“ laikų, kai parduotuvėse prekių nebuvo, o geresnių galėjai gauti tik „iš po prekystalio“, -- prisimena turgaus atsiradimo pliaže ištakas buvęs miesto meras bei ilgametis miestą prižiūrinčios bendrovės vadovas R. A. Mikalkėnas. - Buvo laikotarpis, kai pliažuose vyko masinis turgus, o suvaldyti jo buvo neįmanoma. Pamenu, Palangos paplūdimiai nugarsėjo visoje Sovietų sąjungoje kaip nuogalių turgus. Atsidūrėme Maskvos leidinio puslapiuose. Prasidėjo visuotinis prekeivių drausminimo vajus. Sujungus pajėgas prekeivius pavyko sudrausminti, bet visiškai išnaikinti prekybos neįstengėme: deficitinės prekės moterų pliažuose išliko“.

Vicemeras neslepia, jog pliažuose prekyba drabužiais, kosmetika ir panašiais dalykais turėtų būti draudžiama. Pašnekovo nuomone, paplūdimiuose kur kas reikalingesnis vanduo, vaisvandeniai, ledai ar daiktų saugojimo kameros.

„Į pliažą užsukti gali žmogus, kuris su savimi turi vertingų daiktų, bet neturi kam jų palikti pasaugoti. O štai be tinkamų rūbų į nuogalių pliažą atėjusiai moteriškei nėra jokių problemų – saulės ar vandens voniomis ji gali pasimėgauti ir nuoga. Drabužiai tikrai nėra pirmojo būtinumo prekė, kad prekyba jais klestėtų pliažuose“, -- įsitikinęs vicemeras R. A. Mikalkėnas.