„Parduota viskas yra už likutinę vertę. Noriu paminėti, kad tokie dalykai kaip rankų darbo kilimai – po vieną litą, 47 šviestuvai – po kelis centus ir daug kitų daiktų, įskaitant ir statulą lauke. Ji nėra dingusi, ji stovi, bet sąskaitose-faktūrose matome, kad buvęs nuomininkas ją yra įsigijęs“, – trečiadienį per Seimo Antikorupcijos komisijos posėdį sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pasak jo, tarp parduoto turto yra ir paveikslų.

„Kalba eina ir apie visoje Lietuvoje žinomą pirtyje buvusį paveikslą „Trys mergelės“. Jis irgi parduotas už likutinę vertę“, – teigė Š. Vaitkus.

Anot jo, šiuo metu ne visi parduoti daiktai yra išvežti iš vilos, tačiau dalies turto ir pasigesta.

2011 metais Vyriausybės sprendimu prie pat Baltijos jūros esanti vila dešimčiai metų buvo išnuomota bendrovei „Ambra investicijos“.

Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė trečiadienį per Seimo komisijos posėdį teigė, kad praėjusių metų pabaigoje apžiūrint „Auską“ nuomininkas pareiškė, kad pagal sutartį dalį kilnojamųjų daiktų išsivežė, o likusieji viloje esantys kilnojami daiktai taip pat priklauso jam.

Šiuos daiktus „Ambra investicijos“ iš poilsio namų „Baltija“ nusipirko dar 2014 metais.

A. Kilijonienės duomenimis, 2011 metais kilnojamųjų daiktų buhalterinė vertė buvo 441 tūkst. litų (apie 127 tūkst. eurų). Remiantis sąskaitomis-faktūromis, „Ambra investicijos“ įsigijo daiktų už 40 tūkst. litų (apie 11 tūkst. eurų).

Palangos savivaldybės atstovai, prieš perimdami turtą, konstatavo, jog nerasta žalvarinių grotelių, vitražų, baldų (spintų, spintelių, lentynų, stalų, kėdžių, minkštų baldų), virtuvės įrangos (virtuvės kombaino, kepimo spintos, svarstyklių, dozatorių), įrenginių (lygintuvų, virdulių, televizorių, toršerų, kondicionierių, šviestuvų ir pan).

Be to, fiksuota, jog viduje panaikintas žiemos sodas, prie baseino buvusi patalpa išgriauta ir nesutvarkyta, viduje juntamas pelėsio kvapas ir t. t.

„Nerasta didžiosios dalies išnuomoto kilnojamojo turto“, – tvirtino savivaldybės administracijos direktorė.

Seimo nariams rodytos virtuvės nuotraukos, kuri visiškai tuščia, be jokios įrangos, baldų.

„Kai kur nuimtos net rozetės, nematome nei televizorių, kurie buvo pagal nuomos sutartį, kai kur net kriauklių nėra“, – vardijo savivaldybės atstovė.

„2011 metais viešbutis turėjo penkių žvaigždučių viešbučio statusą“, – sakė meras.

„Ambra investicijų“ advokatas Andrius Chudenkovas per posėdį stebėjosi tokiu Š. Vaitkaus pareiškimu. Anot jo, Vyriausybė prieš dešimt metų „Auską“ išnuomojo dėl to, kad buvusi sovietmečio nomenklatūros vila jau buvo morališkai pasenusi ir nekonkurencinga rinkoje.

„Kad jis buvo stebuklingas penkių žvaigždučių viešbutis, sugebantis konkuruoti su kitais Palangos viešbučiais, yra visiška netiesa. (...) Ten buvo 12 moraliai nusidėvėjusių kambarių“, – sakė advokatas.

Anot jo, nuomininkas minėtas patalpas buvo priverstas pertvarkyti, svečiams gyventi sukurta 30 patalpų.

„Šiandien jis pritaikytas viešbučio veiklai“, – pabrėžė A. Chudenkovas.

Pasak jo, parduotas kilnojamasis turtas irgi buvo pasenęs, susidėvėjęs. Advokato teigimu, dalis to turto išvežta ir gali būti – utilizuotas, nes jis nebuvo tinkamas naudoti.

„Parduoti tarybiniai arbatinukai, kuriuos reikėtų geriau vadinti čainikais“, – sakė A. Chudenkovas.

Dėl dingusio turto Palangos miesto savivaldybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir sugadinimo.

Pernai lapkritį Vyriausybė nusprendė vilą „Auska“ perduoti Palangos savivaldybei.

Turto banko duomenimis, kompleksą sudaro 4,5 tūkst. kv. metrų pagrindinis pastatas ir kiti statiniai: teniso kortai, sargo namelis, kelios pavėsinės. Kompleksui priklauso beveik 22 ha žemės.

„Auskoje“ poilsiaudavo prezidentai Algirdas Brazauskas, Valdas Adamkus, lankydavosi Rolandas Paksas.

1973 metais pastatyta vila sovietmečiu vadinta Brežnevo vila, nes ji turėjo būti Sovietų Sąjungos lyderio Leonido Brežnevo poilsio rezidencija. Vila taip pat garsi pirmuoju šalyje ir vieninteliu Lietuvos formos baseinu su šildomu jūros vandeniu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)