Dabar J. Basanavičiaus gatvėje dažniau sutiksi krypuojančias antis nei į paplūdimį skubančius poilsiautojus. Ir prekiautojų gintaru liko vos vienas kitas. Tautodailininkai sako, kad prekyba šią vasarą buvo pagyvėjusi tik rugpjūtį. Tuomet per dieną pasisekdavo uždirbti po kelis šimtus litų.

„Visaip uždirbdavom – ir 200, ir 300 litų. Mums tai daug. Būna, kad ir nieko neparduodame. Birželio, liepos mėnesiais būdavo, kad ir „nulis“ išeidavo“,– sakė prekiautoja gintaru Lidija Bilienė.

Kai kurie verslininkai atviresni – pragyvenimui sako užsidirbę.

„Pragyvent galima, bet reikia dirbt. Dvejų metų uždarbį aš sudėjau į gintaro žaliavą. Užtat aš galiu šiemet sakyt, kad aš užsidirbau pragyvenimui. Aš tikrai iki kito pavasario išgyvensiu“, – sako tautodailininkė Zuzana Lubienė.

Tautodailininkai siūlo įvairų asortimentą. Kainos, palyginti su pernykštėmis, 10-čia procentų didesnės – siekia nuo kelių iki tūkstančio litų. Perkamiausi – suvenyrai, kainuojantys 2, 10 ar 20 litų. Populiariausias šią vasarą – nešlifuotas gintaras.

„Dėl strumos, nes skaičiau, kad padeda strumai, o aš ją turiu“, – pasakoja, dėl ko pirkusi gintarą, viena pirkėja.

Pastebima, kad gintaru domėtis pradeda jaunimas, tačiau jį labiau perka lietuviai nei užsienio turistai.

„Mes gi tuos užsieniečius prišėrėm visu kuo, kas geriausia. Jie atvažiuoja, jie turi korteles, kortelėm pas mus neatsiskaitysi, bankomatai yra toli, ne kiekvienas žino kur rasti. Kišenėj –10 eurų,15 eurų. Va tokiom sumom jie ir gali disponuoti. O mūsų yra daug,“ – prekybos niuansus dėsto tautodailininkė Zuzana Lubienė.

Rusų turistai, kurie į Palangą atvažiuoja savaitei ir ilgiau, taip pat laukiami verslininkų. Jie esą negaili pinigų brangiems papuošalams. Pastaruosius pasiturintys lietuviai dažnai užsisako individualiai. Tačiau, pasak verslininkų, kai kurios prekės užsiguli po keletą metų.

„Kai kurie gaminiai dirbtuvėse pas mane guli 5 metus. Paimi, išardai, perdarai. Atsibosta, vėl perdarai. Tą patį gintarą panaudoji, poliruoji kitam gaminiui. Taip ir sukies, darai biznį“, – sako Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Palangos sekcijos vadovas Albertas Barkauskas.

Papuošalus pirkėjai renkasi ir pagal spalvą. Geidžiamiausias – baltas gintaras. Jo atsargos, pasak meistrų, gerokai išsekusios.