Palangoje vasario 7-9 dienomis XVII-tą kartą organizuojama tradicinė šventė „Palangos stinta 2020“ išties nepigi pramogautojams. Nors pats renginys nėra mokamas, mugėje kainos ne pačios mažiausios.

Kai kurie stintų siūlytojai penktadienį atviravo, kad kainos, nurodytos meniu lentoje – nebūtinai tokios.

„Reikia derėtis, net būtina. O jei dar ateis kas su gražia šypsena – aš dar ir antrą, ir trečią stintą pridėsiu“, – šypsodamasis pasakojo Mindaugas.

Su bendravardžiu kolega iš Vilniaus atvykęs vyras drąsiai dėstė, kad lenta su kainomis yra skirta sukelti intrigą, mat dar nė nepradėję prekiauti jie kainas užrašė su nuolaidomis. Tai, anot bendravardžių, tikrai ne siekis suerzinti žmones, o priešingai – užmegzti pokalbį su pirkėjais.

Kavinėse siūlomos stintų porcijos po 7 eurus. Vienoje kavinių sutikta padavėja patikino, kad vidutinė stintos kaina pas juos nesiekia euro, mat porciją sudaro kelios žuvys ir šviežios daržovės bei bulvės.

Panašiais stintų patiekimais vilioja ir gatvėje žuvį kepantys prekybininkai, o porcijos kaina – 5 eurai. Rūkykloje čia pat rūkoma stinta kainuoja kiek brangiau, tačiau ant iešmelio sunertos po 8-10 žuvų.

Vieni prašo 7 eurų, kiti gi – vos 5 eurų už kilogramą. Na o rūkytos stintos kilogramą galite rasti ir už 3,99 euro už kilogramą. Taigi, jei jau neturėsite galimybės ruošti žuvies patys, paruošta žuvis kainuos gerokai daugiau.

Pirmą kartą iš Baltarusijos į „Palangos stintą“ atvykusi jaunų žmonių kompanija sako norėjo savo akimis išvysti tokią šventę. O kainos, anot kompanijos, jų negąsdina – sugrįžę turės ką papasakoti tautiečiams ir, jei patiks, pakvies atvykti kitąmet ir kitus draugus.

Šalia pagrindinės šventės „kaltininkės“ darbuojasi ir prekybininkai, kurie siūlo įvairius saldėsius, arbatas, žoleles, prieskonius, mėsą ir kitas gerybes. Mėsos gaminiai, anot kelių prekeivių, nėra milžiniškos. Pavyzdžiui žvėriena prekiaujanti moteris sako, kad jie patys augina danielius, stirnas, kitus laukinius ar pusiau laukinius žvėris, kurių mėsą patys ir ruošia. Čia prekių kainos prasideda nuo nuo trijų eurų.

„Mes viską patys darom, ir gyvūnus auginam, ir mėsą ruošiam. Jei jau parašyta, kad danielio mėsos konservai – kiaulienos juose nerasite“, – apie siūlomus mėsos gaminius pasakoja iš Plungės rajono atvykusi moteris.

Gaminiais iš šaltalankių atvežęs latvis sako, kad jam tai viena nuostabesnių švenčių. Tokia pati buvo sumanyta ir Latvijoje, deja, jau po trejų metų ji ėmė nykti, o šiais metais ji atšaukta.

„Lietuva man labai patinka. Čia daug švenčių, mugių. Lietuvoje aš dirbu, nors Latvijoje viską auginu ir renku. Lietuva labai gera vieta prekiauti, o vakare eisiu valgyti stintos – man tai nuostabus delikatesas“, – sako latvis ir parodo gaminius – čia mažiausia gaminio kaina – 2 eurai. Tiesa, jei norėsite įdomesnių džemų iš šaltalankių ir kitų uogų ar net su aštriais priedais, jau teks mokėti apie 4 eurus.

Netoliese kitokiais mėsos gaminiais prekiaujanti moteris neslepia, kad kainos už kilogramą mėsos gaminio pas ją kainuoja nuo 6 eurų.

„Mes perkame iš ūkininkų mėsą iš ūkininkų ir gaminame patys. Lietuvių mėgstamiausia mėsa yra šalto rūkymo kumpis, jis perkamas visose šventėse be išimties“, – atvirauja nuo Kauno atvykusi moteris.

Su sutuoktine namams puošmenas kuriantis gargždiškis sako, kad į namus vieną jo kurtų grožybių parsivežti galima ir už penkis eurus. Tiesa, jei jau norėsite didesnio obuolio, ar angelo, teks pakloti jau apie 30 eurų.

„Sako žmonės, kad kaip tikri, kad galima atsikąst. Tada sakau – už stomotologą pats mokėsit“, – juokauja meistras.

Tautodailės gaminiais prekiaujantys kūrėjai už kūrinius prašo nuo 1 euro. Aišku, kiekvienas išskirtinis gaminys turi savo kainą – pavyzdžiui vienetinis papuošalas su gintaru, gali kainuoti ir 160 eurų ar net daugiau.

Pagrindinė programa svečių ir šventės dalyvių lauka šeštadienį, vasario 8 dieną. Nuo pat 8 ryto jau prasideda stintų meškeriojimo varžybos ant jūros tilto.

11.00 „Didžiosios Stintos“ sutiktuvės Nepriklausomybės aikštėje prie Muzikinio fontano

12.00 „Palangos Stinta 2020“ atidarymas. Tradicinės magaryčios žvejams ir svečiams, naujų „Stintų Ordino“ riterių inauguracija

12.30 Stintų meškeriojimo varžybų dalyvių apdovanojimai

12.45 Lietuvos žuvies griliaus čempionato atidarymas

13.00 Šventinis koncertas „Žvejiškos melodijos“. Koncertuos Palangos kultūros ir jaunimo centro ansamblis „Bočiai“ ir šokių grupė „Banguolis“, Kretingos raj. Kultūros centro Vydmantų skyriaus Moterų vokalinis ansamblis, Aušrinė, Kęstutis Jablonskis ir grupė bei kiti svečiai. Koncerto intarpuose vyks inkaro laikymo ir stintų valgymo
varžybos

15.00 Žiemos „Ruonių“ maudynės jūroje, šalia Jūros tilto

16.00 „Didžiosios Stintos“ palydos nuo Nepriklausomybės aikštės iki Jūros tilto

16.30 Lietuvos žuvies grilio čempionato dalyvių apdovanojimai

17.00 „Didžiosios Stintos“ sudeginimas paplūdimyje prie Jūros tilto

J. Basanavičiaus gatvėje Palangos žvejai bei restoranai, kavinės ir viešbučiai pateiks šviežios, agurkais kvepiančios, iškeptos, išrūkytos, vytintos stintos, gardžios žuvienės ir kitų žuvų skaniausius patiekalus. Veiks unikalus „Žemaitiško Kastinio kiemas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)