Žiežmarių šiltnamiuose – pats darbymetis, prieš savaitę prasidėjo didysis gėlių pirkimas.

„Jeigu kalbėtume apie visą spalį, tai pirmoje spalio pusėje parduodame tik 20 proc., o visus kitus 80 proc. – per paskutines dvi savaites“, – sako Darius Gonsiauskas, bendrovės „Žiežmarių gėlės“ gamybos vadovas.

Per sezoną šiltnamiuose užauginama apie 30 tūkst. chrizantemų krūmelių, kurių didžioji dalis keliauja į prekybos centrus.

Augintojai sako, kad lietuviai – konservatyvūs, labiau renkasi baltas ir geltonas chrizantemas. Prekyba nesiskundžiantys gėlių augintojai sako, kad jau penkerius metus kainos išlieka tos pačios, pagal žiedų skaičių – nuo 6 iki 15 litų.

Tuo metu Klaipėdos turguose – sąmyšis. Prieš mėnesį pradėję prekiauti gėlėmis, jas auginantys verslininkai skundžiasi per dieną parduodantys vos po kelis vazonėlius.

„Kiek gėlių, o žmonių nėra, nėra pirkimo. Žmonės nualinti, neturi pinigų. Pernai tokiu metu labai gerai pirko, o šiemet neperka visai“, – pasakojo viena prekiautoja gėlėmis.

Gėlininkai sako, kad dėl prasto pirkimo buvo priversti gerokai sumažinti kainas. Šiemet chrizantemų vazonas pagal dydį turguje kainuoja nuo 4 iki 15 litų, tai yra trečdaliu pigiau nei pernai. Anot gėlininkų, sunku konkuruoti su prekybos centrais, į kuriuos žmonės traukia dažniau.

„Kiekvienais metais auginam po 4 tūkst., kitąmet žadu auginti mažiau, nes atlieka daug“, – teigė LTV Naujienų tarnybos kalbintas prekiautojas.

Paklausa nesiskundžia tik prekiaujantieji dirbtinėmis gėlėmis, esą iš Kinijos atvežtas įvairiaspalves gėles žmonės gerai perka.

„Jos praktiškesnės. Pavyzdžiui, aš pasodinau gyvas chrizantemas, naktį buvo šalnos, atvažiavom lapkričio 1-ąją ir reikėjo jas išrauti. Visą vaizdą sugadino, o dirbtinės jau nenušals“, – sakė viena klaipėdietė.

„Dirbtinės būna visą žiemą. Dar jeigu gražios, jas ir kitąmet gali atvežti“, – antrino kita.

Prekyba Vėlinių gėlėmis suaktyvėja paskutiniąją spalio savaitę, tačiau verslininkai baiminasi, kad dėl didelės pasiūlos kainos dar mažės.