Su dokumento projektu, jo priedais, apimančiais visas ekonomikos sferas – nuo valiutų, muitinių, mokesčių reguliavimo iki energetikos bei pramonės politikos, galima susipažinti oficialioje Rusijos ekonominės plėtros ministerijos svetainėje, skelbia Newsru.com.

Konkrečiai, 9 ir 11 skyriuose nagrinėjama bendros valiutos politika ir finansų rinkos. Pirmame etape numatoma sukurti konsultacijų tarybą, į kurios sudėtį įeis sąjungoje dalyvausiančių šalių centrinių bankų vadovai. Jie bus atsakingi už nacionalinių valiutų kursus, bankų ir draudimo veiklos reguliavimą bei vertybinių popierių rinkos unifikavimą.

Kaip rašo „Moskovskij komsomolec“ su nuoroda į šaltinį Eurazijos ekonominėje komisijoje, sutarties projekte buvo numatyta sukurti ir Eurazijos centrinį banką, kuris visų valstybių lygiu reguliuotų vieningą valiutą.

Eurazijos centrinis bankas ateityje turėtų tapti vieningu Eurazijos ekonominės sąjungos emisijų centru. Jis turėtų visiškai perimti nacionalinių bankų funkcijas, pastariesiems palikdamas tik minimalius įgaliojimus. Eurazijos CB, greičiausiai, bus pavaldus Eurazijos ekonominės sąjungos šalių prezidentų ar premjerų tarybai. Leidinys rašo, kad apsispręsta net dėl būsimosios bendros valiutos pavadinimo – altynas. Tačiau šį pasiūlymą užblokavo asmeniškai Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Kaip ten bebūtų, aktyviai ruošiami atitinkami dokumentai. Naująją valiutą ketinama įvesti ne vėliau 2025 metų, tačiau griežtos tarptautinės ekonominės sankcijos prieš Rusiją gali šį terminą sutrumpinti iki 3–5 m., praneša leidinys.

„Altynas labai primins Rusijos rublį, – sako analitinio departamento „Alpari“ direktorius Aleksandras Razuvajevas. – Iš pradžių naujoji valiuta bus tik sąskaitinė. Grynieji pinigai atsiras po metų ar dvejų. O dar metus ar dvejus grynieji rubliai arba tengės cirkuliuos apyvartoje lygiagrečiai su euraziškais pinigais.“

Kaip žinoma, vieningos valiutos idėją pasiūlė Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas, o 2012 m. jam išreiškė palaikymą Vladimiras Putinas ir Dmitrijus Medvedevas. Altynu Rusijoje buvo vadinamos trys kapeikos.

Kazachstano prezidentas jau seniai siekia įvesti naują rezervinę viršnacionalinę valiutą. Dolerį jis laiko neteisėta ir nekonkurencine mokėjimo priemone ir propaguoja „akmetalo“ – kazachiškos naujos pasaulinės valiutos versijos – idėją.

N. Nazarbajevas anksčiau jau sakė, kad „tarptautinė valiuta nėra teisėta de jure, nes jos nepatvirtino jokios sąjungos ar organizacijos, ir pasaulyje nėra išleisto jokio ją pagrindžiančio įstatymo.“

Jo nuomone, „pasaulinės valiutos rinka negali būti laikoma civilizuota rinka, o pasaulinės valiutos emisijos rinka nėra kontroliuojama“. Pasiūlymą sukurti visiškai naują pasaulinę finansų sistemą N. Nazarbajevas išdėstė savo straipsnyje „Raktai nuo krizės“.

Pagal N. Nazarbajevo teoriją, pasaulis juda link naujos finansinės valiutų sistemos: nuo „defektalizmo“ link „akmetalizmo“. „Defektalizmu“ N. Nazarbajevas vadina šiuolaikinį kapitalizmą, pagrįstą kapitalizmu, kuris iš tiesų yra „defektalas“. „Akmetalizmas“, anot N. Nazarbajevo, –naujasis kapitalizmas, kuris bus pagrįstas valiuta be defektų – pasauliniu savaime augančiu turtu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)