Darbo vietų pasiūla tradiciškai pradeda didėti pavasarį, nes šylant orui daugėja nekvalifikuotų darbų. Iš 700 dabar Klaipėdos darbo biržoje registruotų laisvų darbo vietų apie 40 proc. – paprastiems, specialių įgūdžių nereikalaujantiems darbams. Sezoniniai darbai gerokai sumažina nedarbą.

„Pernai nedarbas sumažėjo 3 procentiniais punktais būtent įsibėgėjus sezonui nuo metų pradžios – birželio pabaigai bedarbių buvo sumažėję keturiais tūkstančiais“, – sako Klaipėdos darbo biržos sk. vedėjas Virginijus Andriušis.

Daugiausia pajūryje sezoniniam darbui verslininkai ieško padavėjų, virėjų, pagalbinių virtuvės darbuotojų. Jų pradedama dairytis kovą, bet įdarbinami naujokai skirtingu metu. Kai kuriose viešbučiuose – balandžio pabaigoje, kavinėse – gegužę, kai į kurortą plūsteli pirmieji poilsiautojai. Verslininkai sako, kad nors rinktis yra iš ko, rasti gerą darbuotoją tebėra sunku.

„Pagrindinė problema – kaip tą žmogų patikrinti, jeigu jis nėra dirbęs. Kaip virėją įvertinti, pagalbinį žmogų, kaip įvertinti padavėją“, – sako kavinės „1925“ savininkas Vytautas Veisas.

Su tokiomis problemomis verslininkai sako susiduriantys kas trejus-ketverius metus – kai kelias vasaras kavinėse dirbę studentai baigia universitetus ir darbo toliau ieško pagal specialybę.

Vasarą kai kurios Palangos kavinės priima iki dešimties laikinų darbuotojų, didesniuose viešbučiuose – iki 30–40. Koks padavėjų uždarbis, neatskleidžiama. Mažinti algų, palyginti su pernykštėmis, verslininkai sako neketinantys, galbūt net kiek nors pakels.

„Vasarą mes tikimės būti sausakimši, kaip ir kiekvienais metais. Turizmo sektorius išgyvena tokį pokyčių laiką, kad rusų turistų drastiškai mažėja, bet atsiranda iš Vakarų Europos, skandinavų daugėja, ypač lietuvių daugėja. Tai iš principo su tuo pokyčių laiku susitvarkome pakankamai sėkmingai ir tikimės, kad ir ši vasara bus sėkminga“, – sako viešbučio ir restorano „Palangos žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris.

Sezoniniai darbai, pasak darbo biržos specialistų, baigiasi priklausomai nuo orų – rugsėjį ar šiek tiek vėliau.