Neringos miesto valdžia šiemet nusprendė pratęsti vasaros sezoną iki spalio pradžios, o Palangos miesto prieigose palangiškiai vis dar rymo su plakatais, vildamiesi sulaukti poilsiautojų, norinčių išsinuomoti lovą ar net visą butą.

Kavinės dar veiks

Šiemet Neringoje pirmąkart nuspręsta pratęsti šiltąjį sezoną iki spalio 1 dienos.

Neringos savivaldybės atstovas spaudai Mindaugas Milinis aiškino, kad sezonas buvo pratęstas, nes vasara buvo šalta, o rudenį įsivyravo geri orai.

Anksčiau, kol nebūdavo pratęsiamas sezonas, anot M.Milinio, nuo rugsėjo 1 dienos Neringoje staiga užsidarydavo visi viešbučiai, kavinės ir poilsio namai. Tačiau poilsiautojų Neringoje yra ir rudenį, todėl su verslininkais buvo sutarta, kad visi viešbučiai ir kavinės veiks tol, kol bus atvykėlių, – iki spalio.

Pigesnis įvažiavimas

Netgi pratęsus sezoną, poilsiautojų anapus marių esančiuose kurortuose gerokai sumažėjo.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ turizmo informacijos specialistė Viktorija Katėnaitė tvirtino nepajutusi, jog vasaros sezonas pratęstas. Nakvynės kainos paskutinę vasaros savaitę Neringoje kito, o poilsiautojų sumažėjo.

Specialistė sakė, kad dabar Neringoje, privačiame sektoriuje, lovą galima išsinuomoti už 15-20 litų. Vasarą lova kainavo nuo 30 litų parai. Poilsio namuose rudenį galima gauti nakvynę už 25 litus, o viešbučiuose dvivietis kambarys rudenį kainuoja 100-150 litų. Vasarą toks kambarys viešbutyje kainuodavo nuo 200 Lt parai.

Perpus sumažėjo ir įvažiavimo į Kuršių nerijos nacionalinį parką tarifai. Nuo rugsėjo 1 dienos vadinamasis ekologinis mokestis kainuoja nebe 20, o 10 litų.

Padaugėjo amerikiečių

Nors poilsiautojų antplūdžio Neringoje nebėra, miestas visiškai neištuštėjo. „Neringoje šiuo metu dar ilsisi ir lietuviai, ir užsieniečiai. Poilsiautojų čia paprastai būna iki rugsėjo vidurio, priklausomai nuo orų. Kol kas orai geri. Rugsėjį ir spalį pas mus atvyksta nemažai vokiečių grupių. Vokiečiai – pagrindiniai Neringos poilsiautojai rudenį. Taip pat atvažiuoja italai, prancūzai, laukiame suomių, latvių, estų“, - vardijo V.Katėnaitė.

Neringoje ženkliai padaugėjo turistų iš JAV. Šiemet gražiausiame Lietuvos kampelyje apsilankė 171 amerikietis. Pašnekovė tokį jų pagausėjimą sieja su tuo, kad į Klaipėdą pradėjo plaukti tokie didžiuliai kruiziniai laivai kaip „Constellation“. Amerikiečius apskritai domina Europos Sąjungos šalys. Be to, nemažai informacijos apie Lietuvą amerikiečiams skleidžia Jungtinėse Amerikos Valstijose veikianti mūsų šalies ambasada.

V.Katėnaitė sakė, kad rudenį poilsiautojai rinkdamiesi gyvenamąją vietą būna įnoringesni. Dabar visi pageidauja, kad namas, kuriame apsistos, stovėtų ant marių kranto arba per langą matytųsi jūra.

Tebelaukia poilsiautojų

Palangiškiai, kaip ir Neringos gyventojai, nenori susitaikyti su tuo, kad vasara baigėsi.

Prie Palangos miesto pakelėse vis dar tebetūno daugybė palangiškių, siūlančių nakvynę. Tiesa, kainas jie nuleido perpus. Už nakvynę vieno kambario bute su visais patogumais šiuo metu prašoma apie 60-80 litų. Vasarą tokių butų nuomos kainos parai svyravo nuo 120 iki 150 litų.

Palangos miesto prieigose siūlęs nuomotis gerai apstatytą vieno kambario butą centre buvęs verslininkas Virgis dienraščiui „Klaipėda“ sakė, kad siūlytojų nuomotis kambarius arba butus Palangos pakelėse bus tol, kol nesubjurs orai. „Kol geri orai, palangiškiai naudojasi paskutine proga užsidirbti. Manau, kad apie 70 procentų palangiškių vasaromis gyvena iš nuomos. Žiemą visi ieškos kitokio uždarbio“, - kurorto gyventojų kasdienybę apibūdino Virgis.

Kaip ir Neringos, taip ir Palangos poilsiautojai rudenį labiau renkasi, kur nuomotis butą ar kambarį nakvynei. Palangos centras, pasak Virgio, rudenį nėra labai populiarus. Visi nori apsistoti arčiau jūros arba J.Basanavičiaus gatvėje.

Pasidomėjus, kokie poilsiautojai užplūsta Palangą rudenį, pašnekovas tvirtino, kad pensininkai ir užsieniečiai. Jaunos šeimos, prasidėjus mokslo metams, į kurortą nebevažiuoja.

Ieško padavėjų

Palanga rudenį neatpažįstamai pasikeičia. Gerokai sumažėja žmonių. Paprastą darbo dieną po pagrindines kurorto gatves vaikšto tik užsieniečiai, daugiausiai vokiečiai ir vyresnio, neretai pensinio, amžiaus lietuviai.

Kai kurios Palangos kavinės jau uždarytos iki kitos vasaros, tačiau dar tebėra veikiančių. Keliose netgi kabo skelbimai, kad reikalingi padavėjai. Kavinėse nebeaidi gyva muzika. Tik šlagerių karaliene pripažinta Vitalija Katunskytė savo dainomis tebevilioja klientus.

Kainos kavinėse truputį krito. Dabar daugelyje Palangos kavinių puslitrinis bokalas alaus kainuoja tik tris litus. Mažesnės nei vasarą ir maisto kainos.

Paplūdimyje taip pat gerokai sumažėjo žmonių. Tačiau besipliuškenančių jūros vandenyje, kuris, pasak poilsiautojų, vis dar šiltas, yra.

Rudenį jūra šiltesnė

Ant Palangos tilto sutikome dvi vilnietes Audronę ir Ireną. Irena sakė į Palangą rudenį atvažiuojanti pailsėti dažnokai – vilioja tokiu metu čia vyraujanti ramybė.

Audronė dirba Kultūros paveldo centre. Į Palangą ji gavo komandiruotę. Kartu nusprendė ir pailsėti. „Man patinka Palanga rudenį. Dabar čia ilsisi visai kitokie žmonės nei vasarą. Aplink mažiau triukšmo. Galėtų Palangoje vykti daugiau koncertų, tik orientuotų ne į jaunimą, o į vyresnę publiką, pavyzdžiui, kamerinių“, - pasakojo Audronė.

J.Basanavičiaus gatvėje pakalbinti sutuoktiniai iš Vilkaviškio rajono Monika ir Antanas į Palangą rudenį pailsėti atvažiuoja kone kasmet. Pagyvenusi pora, į Palangą atvažiavusi nuosavu automobiliu, paprastai apsistoja kempinge.

Pasidomėjus, ar verta atostogauti Palangoje rudenį, abu sutartinai linktelėjo. „Geriausia čia atvažiuoti rugpjūčio pabaigoje. Rugpjūtį ir rugsėjį vanduo jūroje šiltesnis. Mes čia atvažiavę beveik visada maudomės jūroje, jei tik oras leidžia“, - kalbėjo Monika.

Antanas sakė, kad rudenį, kai Palangoje būna mažiau žmonių, geriau pailsi. Tačiau to, kad kurorte rudenį būtų mažesnės kainos, sutuoktiniai teigė nepastebėję.

Atvažiuoja moksleiviai

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Egidija Smilgienė sakė, kad rudenį į Palangą žmonės atvažiuoja ne tik pailsėti, bet ir pasigydyti.

„Nepasakyčiau, kad rudenį Palangoje ilsisi vieni pensininkai ir užsieniečiai. Savaitgalį čia suvažiuoja ir nemažai jaunų lietuvių šeimų. Į Palangą rudenį atkeliauja ir poilsiautojų grupės, mokyklos organizuoja ekskursijas moksleiviams“, - pasakojo E.Smilgienė.

Pašnekovė teigė, kad nakvynės kainos rudenį Palangoje sumažėjo perpus. Dabar Palangoje vienos žvaigždutės viešbutyje su visais patogumais galima apsistoti už 60 litų parai. Vasarą nakvynė tokiame viešbutyje kainuodavo apie 120 litų parai.