Iki praeitų metų Europos centrinio banko (ECB) pirmininko pavaduotoju dirbęs L. Papademos daugelio analitikų buvo laikomas šios institucijos varikliu ir įgijo didelį tarptautinį autoritetą dėl savo finansinių sugebėjimų.

Tačiau šis 64 metų akiniuotas ekonomistas, laikomas įgudusiu užkulisių vadybininku, vengia būti dėmesio centre.

Kelerius metus jis sėdėdavo spaudos konferencijose šalia buvusio ECB vadovo Jeano Claude'o Trichet, tačiau beveik niekada neįsiterpdavo, o klausimus dažniausiai peradresuodavo savo viršininkui.

Daugelio nuomone, būtent šis ramus technokratas gali padėti užbaigti daugelį mėnesių trukusias politines rietenas ir vesti Graikiją į naujus rinkimus, siekiant užtikrinti gyvybiškai svarbios finansinio gelbėjimo sutarties su Europos Sąjunga (ES) įgyvendinimą.

Dienraštis "Kathimerini" reiškė viltį, kad L. Papademos taps žmogumi, pajėgsiančiu atitolinti Graikiją nuo ekonomikos katastrofos slenksčio.

"Jeigu Papademos nepriims šio vaidmens, išties nežinome, kas kitas galėtų tai padaryti", - rašo laikraštis.

Neabejotina, kad L. Papademos yra tvirtas ES šalininkas - jis vadovavo Graikijos perėjimui nuo drachmos prie euro, o jo akademiniuose darbuose daugiausiai dėmesio skiriama vieningosios valiutos teorijai.

Tačiau neseniai dienraštyje "To Vima" paskelbtame straipsnyje jis perspėjo, kad vertimas bankus prisiimti milžiniškus nuostolius, nurašant dalį Graikijos skolų, gali sukelti "svarbių pavojų".

"Potenciali skolų restruktūrizavimo ekonominė nauda bus daug mažesnė negu dažnai prognozuojama, o ši procedūra kelia svarbių pavojų Graikijai ir euro zonai", - rašė L. Papademos.

Bankai galiausiai sutiko nurašyti pusę savo investicijų į Graikijos obligacijas, beveik trečdaliu sumažinant 350 mlrd. eurų šalies skolų naštą - pagal susitarimą, kurio įgyvendinimą gali tekti prižiūrėti L. Papademos.

Jis yra gerbiamas ne vien užsienyje, bet ir Graikijoje.

Anksčiau L.Papadimas vadovavo savo šalies centriniam bankui ir dirbo profesoriumi Atėnų universitete, o pastaruoju metu buvo postą paliekančio premjero George Papandreou patarėjas ekonomikos reikalams.

Kaip ir G. Papandreou, jis studijavo Jungtinėse Valstijose ir įgijo elektros inžinieriaus magistro diplomą bei apgynė filosofijos daktaro disertaciją Masačusetso technologijų institute.

Baigęs darbą ECB, jis vėl išvyko kitapus Atlanto vandenyno ir tapo Harvardo universiteto profesoriumi.

Kita vertus, esama kai kurių abejonių, ar L. Papademos grįš į Atėnus, jeigu jam bus pasiūlytas premjero postas.

Birželį jis atmetė G. Papandreou pasiūlymą tapti finansų ministru.

Tačiau L. Papademui veikiausiai nebūtų nepažįstamas jo šalies finansus apėmęs chaosas: Harvarde jis dėsto kursą "Pasaulinė finansų krizė: politinis atsakas ir iššūkiai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją