Atlyginimai „ant popieriaus“ didėjo ne visiems

„Sodra“ situaciją paaiškina trumpai – pajamos, gaunamos pagal autorines sutartis, nuo 2019 m. sausio 1 d. neturėjo būti indeksuojamos.

Indeksuoti, t. y. „ant popieriaus“ padidinti 1,289 karto, buvo visų žmonių, kurie dirba pagal įprastas darbo sutartis, atlyginimai. Tai reiškia, kad jeigu anksčiau jūsų atlyginimas buvo 1000 eurų, šiais metais jis tapo 1289 eurai, neatskaičius mokesčių. O mokesčių, kuriuos reikia atskaityti, padaugėjo – dauguma nuo darbdavio pečių perkelti ant paties darbuotojo. Tiesa, dėl jau minėto atlyginimo „ant popieriaus“ didėjimo , „į rankas“ darbuotojai dabar gauna labai panašią, dažnai – kiek didesnę sumą, nei uždirbo 2018-aisiais.

Mokesčiai perkelti ir tiems, kurie pajamas gauna pagal autorines sutartis. Tik viena smulkmena – jų atlyginimo „ant popieriaus“ niekas nepadidino.

Finansų ministerija, komentuodama situaciją, akcentuoja, kad bendra apmokestinimo našta atlyginimams pagal autorines sutartis kaip tik mažėjo: mokesčiai siekė 41,8 proc., o dabar – 40,9 proc. Ir tai yra tiesa. Tik esminė detalė – anksčiau mokesčius mokėjo ir darbuotojas, ir darbdavys, o dabar didžioji dalis atseikėjama iš darbuotojo (darbdavys moka 1,45 proc. įmoką). Tad bendra mokestinė našta, pavyzdžiui, besikreipusiai LRT.lt skaitytojai, nelabai rūpi – realios jos pajamos gerokai sumažėjo.

Ji pasakojo autorinį atlyginimą gaunanti iš to paties darbdavio, su kuriuo turi ir darbo sutartį. Anksčiau kas mėnesį ji už autorinius darbus gaudavo 740 eurų, o štai šį sausį – vos 575 eurus, nors jokio sutarties sąlygos nepakito. „Ant popieriaus“ jos atlyginimas – 1000 eurų, ji papildomai kaupia pensijai.

Mokesčių mokėjo 26 proc., dabar – 42,5 proc.

„Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis paaiškino LRT.lt skaitytojos situaciją įvardindamas konkrečius skaičius. 2018-aisiais nuo darbuotojos atlyginimo mokesčių buvo sumokama iš viso 26 proc. (11 proc. – „Sodrai“, 15 proc. – GPM). Darbdavys savo ruožtu mokesčių sumokėdavo dar 30,48 proc.

2019-aisiais neindeksuoto, t. y. nepakitusio atlyginimo išskaičiuojama jau 42,5 proc. mokesčių (22,5 – „Sodrai“ ir 20 proc. – GPM). O darbdavys moka viso labo 1,45 proc. dydžio mokesčius.

Labiausiai šioje situacijoje išlošia darbdavys, t. y. autorinių darbų užsakovas – jo mokamus mokesčius nuo šiol moka nepakitusį autorinį atlyginimą gaunantis autorius. Jeigu 2018-aisiais autorinės sutarties kaštai (kiek iš viso darbdavys išleido pinigų atsiskaitydamas už autorinį darbą) buvo 1304,8 eur., tai 2019-aisiais jie siekė tik 1014,5 eur.

Siūlo pasitarti su darbdaviu

Kaip LRT.lt teigė Lietuvos mokesčių mokėtojų asociacijos atstovas Andrej Jemeljanov, tokia situacija reformos rengėjų apgalvota nebuvo.

„Autorinių atlyginimų mokesčių reforma nebuvo apgalvota, jų perskaičiavimo tvarka nenustatyta taip, kaip tai įgyvendinta darbo santykių metu mokamo atlyginimo atveju“, – laiške teigė A. Jemeljanov.

Tiesa, jis pabrėžė, kad nebūtų tikslinga su atlyginimais, gautais pagal autorinę sutartį, elgtis taip, kaip ir su įprastu atlyginimu (t. y. didinti 1,289 karto): „Atlyginimas pagal autorines sutartis yra reguliuojamas civilinių teisinių santykių, kur šalys yra laisvos tartis dėl sutarties sąlygų.“

Panašiai teigia ir Finansų ministerijos atstovai. „Pajamų, gaunamų pagal autorines sutartis, indeksavimas savo esme neturėtų būti reguliuojamas valstybės, nes tokio tipo susitarimai yra rinkos dalyvių dvišalis sutarimas“, – rašoma ministerijos atsakyme LRT.lt

Autorinius atlyginimus gaunantiems žmonėms Mokesčių mokėtojų asociacija pataria derėtis su darbų užsakovu. Juolab, kai argumentas svarus – darbdaviui jūsų autorinė sutartis dabar kainuoja mažiau nei prieš mėnesį.

„Pertvarkius mokesčius, tačiau nesant reikalavimo perskaičiuoti atlyginimą, visa mokestinė našta perėjo autoriui, o atlyginimas „į rankas“ sumažėjo. Šioje vietoje siūlytina persitarti dėl autorinio atlyginimo dydžio su jį išmokančia įmone“, – teigė Lietuvos mokesčių mokėtojų asociacijos atstovas.

Kaip pažymėjo Finansų ministerijos atstovai, susitarus su darbdaviu autoriai turi galimybę uždirbti daugiau.

„Jeigu užsakovas 2019 m. nuspręs autoriaus atliekamo darbo apmokėjimui išleisti tokią pačią sumą kaip ir 2018 m., tuomet autoriaus pajamos „į rankas“ netgi didės“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Svarbiausi mokesčių reformos aspektai:

Sujungiami darbdavio ir darbuotojo mokami mokesčiai, o tai lemia, kad „ant popieriaus“ atlyginimas darbuotojui išauga beveik 30 proc.

Kinta socialinio draudimo įmokos dydžiai. Iki šiol jie buvo 9 ir 31,18 proc., nuo Naujųjų sieks 19,5 (moka darbuotojas) ir 1,47 proc. (moka darbdavys).

Kinta GPM tarifai. Uždirbantiems iki 8,8 tūkst. eurų per mėnesį bus taikomas 20 proc. (pagal autorinę sutartį – 15 proc.), GPM mokestis, o uždirbantiems daugiau – 27 proc. (pagal autorinę sutartį – 20 proc.). 2020–2021 metais GPM taikymo riba bus nustatyta atitinkamai ties 6,2 ir 4,4 tūkst. eurų. 2018-aisiais GPM buvo 15 proc.

Kyla neapmokestinamas pajamų dydis (NPD). Tai – pajamos, kurioms netaikomas Gyventojų pajamų mokestis (GPM). 2019 metais neapmokestinami bus 300 eurų, 2020 m. – 400 Eur, 2021 m. – 500 Eur. Šiuo metu NPD, vertinant iš mokesčių reformos perspektyvos, atitiktų 272 Eur sumą.

„Sodros“ įmokų lubos (maksimali socialinio draudimo įmoka) sieks 8,8 tūkst. eurų. Iki šiol „Sodros“ lubų nebuvo.