Projektų vadovė programai „Kurk Lietuvai“ Agnė Buraitytė teigė, nors pasaulyje Lietuvos Darnaus vystymosi rezultatai atrodo neblogai, tačiau stipriai atsiliekame nuo ES šalių.

„Tapome Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare, tai reiškia, kad mums keliami didesni tikslai, kurių nepasiekiame. Galime pasidžiaugti, kad Lietuvos pastangos pastebimos – pasaulyje pasiekėme 32 antrą vietą. Tačiau Estija pagal visų darnaus vystymosi tikslų pasiekimą yra 10 vietoje, o Latvija – 24. Kaimyninių šalių kontekste atsiliekame“, – EDPK posėdyje sakė A. Buraitytė.

Anot jos, dar liūdnesnės tendencijos atsispindi EBPO kontekste – esame 29 vietoje iš 36 šalių, ir ES kontekste 23 vietoje iš 28 šalių.

„Su kai kuriais rodikliais, siekiant tikslų inovacijų, nelygybės, partnerystės ir kai kuriuose žemės ūkio sferose, yra dar kur augti. Jau dabar atsiliekame nuo kaimyninių šalių, todėl tai, kaip dabar vykdomas strateginis planavimas, šiai situacijai nepadeda“, – teigė A. Buraitytė.

Anot komisijos pirmininko Virgilijaus Poderio, reikia siekti užtikrinti įvairiapusį ir nešališką kokybišką ugdymą bei skatinti visiems prieinamą mokymąsi visą gyvenimą, sumažinti nelygybę tarp atskirų šalių bei neatidėliojant imtis veiksmų klimato kaitai stabdyti ir jos padariniams šalinti.

Darnaus vystymosi tikslai (DVT) – tai siekių, susijusių su ateities tarptautine plėtra, rinkinys. Jį sudarė Jungtinės Tautos, šiuos siekius propaguodamos kaip tarptautinius darnaus vystymosi tikslus. 193 pasaulio valstybės yra sutarusios dėl šių tikslų.

DVT programa vykdoma nuo 2015 m. iki 2030 m. Suformuluota 17 tikslų ir 169 konkrečių užduočių tiems tikslams pasiekti.