P.Gražulis siūlo, kad MMA būtų apskaičiuojama atsižvelgiant į paskutinių trejų metų vidutinį darbo užmokestį šalies ūkyje. Jis siūlo MMA neleisti būti mažesnei negu pusė vidutinio darbo užmokesčio šalies ūkyje vidurkio, apskaičiuoto per paskutinius trejus metus.

Dabar MMA nustato Vyriausybė, gavusi Trišalės tarybos rekomendaciją ir atsižvelgdama į šalies ūkio vystymosi rodiklius bei tendencijas.

Šiuo metu MMA yra 380 eurų, bet finansų ministras Vilius Šapokas sako, kad valstybė yra finansiškai pajėgi nuo kitų metų pradžios minimalią mėnesio algą ( MMA ) padidinti iki 400 eurų. Preliminariais skaičiavimais, iš valstybės biudžeto tam reikėtų papildomai apie 40 mln. eurų.

Tai nebe pirmas kartas, kada Seimas svarstys siūlymus įteisinti, kad MMA didinimas priklausytų nuo ekonominių rodiklių. Tokius siūlymus teikė ir verslas, ir parlamentarai, bet į juos Seimas neįsiklausė.

2015 metų balandį Lietuvos verslo darbdavių konfederacija siūlė MMA keisti kas dvejus metus ir sieti su vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indeksų pokyčiais, o tų pačių metų vasarį tada valdžioje buvę „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ siūlė įpareigoti Vyriausybę Trišalės tarybos teikimu nustatytų tokią MMA, kuri atitiktų Europos socialinės chartijos ratifikavimo metu prisiimtus įsipareigojimus - būtų ne mažesnė kaip 60 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Kitomis pataisomis 2014 metais parlamentarai siūlė neleisti MMA būti mažesnei negu pusė praėjusiais metais įstatymų patvirtinto vidutinio darbo užmokesčio.

Vidutinis darbo užmokestis šalies ūkyje 2017 metų antrą ketvirtį siekė 838,7 euro iki mokesčių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)