Pasak Michalo Rudnickio, naftos perdirbimo efektyvumą „Orlen Lietuva“ didins pasitelkusi naujausias technologijas, kokių pasaulyje beveik nėra.

„Investicijos esmė yra gauti iš barelio naftos daugiau šviesiųjų produktų. Šita instaliacija užtikrins gamyklos rentabilumą. Kadangi tokios technologijos pasaulyje beveik nėra, buvo labai sunku apskaičiuoti investicijos vertę“, – interviu BNS sakė M. Rudnickis.

„Kai pasibaigė konkursai ir atidarėme vokus su pasiūlymais iš rangovų, pasirodė, kad kainos yra daug didesnės nei tikėjomės ir investicijos vertė yra virš 1 mlrd. zlotų“, – teigė jis.

Pasak jo, „Orlen“ gamykloje Plocke tai pat įdiegtos gilesnio naftos perdirbimo technologijos, tačiau ten jos yra kitokios: „Pas mus bus, galima pasakyti, novatoriškiausia instaliacija visoje grupėje“.

„Orlen“ skaičiavimais, projekto įgyvendinimui prireiks maždaug ketverių metų, o padidinus produktų perdirbimą nuo beveik 73 proc. iki daugiau nei 86 proc., gerokai sumažėtų „Orlen Lietuvos“ jautrumas naftos žaliavos kainų svyravimams.

Pernai gruodį „Orlen“ paskelbė visos grupės verslo pertvarkymo per artimiausią dešimtmetį planą – jame numatytos 140 mlrd. zlotų (31,3 mlrd. eurų) investicijos į plėtrą.

„Orlen“ valdybos pirmininkas Danielis Obajtekas po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte šiemet vasarį sakė, kad naujas konversijos įrenginys Mažeikių gamykloje gerokai sumažins mazuto gamybą, o gamykla priartės prie geriausių pasaulio naftos perdirbimo gamyklų lygio.

Konkrečios investicijų apimtys Mažeikiuose iki šiol nebuvo skelbtos. Vasarį skelbta, kad tai taps didžiausia dešimtmečio investicija.

Šalims išsprendus ginčus dėl „Orlen Lietuvos“ krovinių vežimo geležinkeliais bei išardyto Rengės ruožo ir pagerėjus Lietuvos ir Lenkijos santykiams, tuometinė Sauliaus Skvernelio Vyriausybė ir „Orlen“ dar 2018 metų kovą pasirašė deklaraciją, kad Lenkijos bendrovė investuos į Mažeikių gamyklos modernizavimą ir infrastruktūrą.

Lenkijos „Orlen“ tuometinę „Mažeikių naftą“ įsigijo 2006 metais. Bendrovė teigia, kad nuo to laiko jos investicijos siekia beveik 4 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)