Didžiausiose šalies verslo grupėse tyliai vyksta didžiulės permainos. Tikrosios jų priežastys saugomos po devyniais užraktais, bet aiškėja, kad ne visos skyrybų priežastys yra vadovėlinės.

Rinkos dalyvių vertinimu, iš pastaruoju metu įvykusių verslo grupių restruktūrizacijos atvejų labiausiai į visišką traukimąsi iš verslo panašūs atrodė "Hermis Capital" žingsniai. Mat, priešingai nei "VP grupė" ir "Icor", tai yra privataus kapitalo bendrovė, užsiimanti investicijomis į įmones. Todėl esą natūralu, kad sunkiu ekonominiu laikotarpiu pirmiausia buvo gelbėjami pinigai ir parduodami valdomi verslai. Kalbama, kad vadovams nesutariant dėl investicijų savotiškai uždaromas investicinis portfelis. Po pernai įvykusios "Hermis Capital" akcininkų rokiruotės, grupės savininkės liko N.Dagilio bendrovė "Deitona" (valdanti 69,6 proc. akcijų) ir bendrovė "Sanitex" (30,4 proc.).

Kiek kitokia padėtis verslo grupėse, kurias ne vieną dešimtmetį kūrė jauni verslininkai, šiandien išaugę į verslo lyderius ir sunkiai sutariantys tarpusavyje. Didžiuoju verslo lyderių išsivaikščiojimu jau praminta "VP dešimtuko" skyrybų byla dar neužbaigta. Akivaizdu, kad viską į savo rankas telkia VP grupės valdybos pirmininkas Nerijus Numavičius. Sausio viduryje Konkurencijos tarnyba patenkino jo prašymą tiesiogiai ir netiesiogiai įsigyti iki 73 proc. VP grupės ir jos kontroliuojamų dar 16 bendrovių akcijų.

Teigiama, kad byrėti grupė pradėjo tuomet, kai baigėsi pagrindinių jos kūrėjų ir akcininkų susitarimas neinvestuoti atskirai iki 2009 m. Viešoje erdvėje svarstyta ir versija, kad pleištą tarp akcininkų galutinai įkalė "Leo LT" istorija, kurios ideologu vadintas vienas pagrindinių VP grupės įkūrėjų Žilvinas Marcinkevičius.

Aiškiausias kapitalo persiskirstymas įvyko koncerne "Rubicon Group". Jo kamienas į dvi atskiras verslo grupes oficialiai skilo pusiau 2010-ųjų pradžioje. Energetikos, namų priežiūros, pramonės, ekologijos veiklos liko po nauju vardu pavadintos grupės "Icor" stogu. Joje liko žinomiausias "Rubicon" grupės akcininkas Andrius Janukonis su Linu Samuoliu, Gintautu Jaugielavičiumi ir Dariumi Leščinsku. Nuo "Rubicon" atskilusiems akcininkams Rimantui Bukauskui, Arūnui Mačiuičiui ir Remigijui Lapinskui kol kas labiau pasisekė ir jų gyvenimas teka ramesne vaga. Mainais už savo akcijas pasiėmę "Siemens", įmonę "Panevėžio arena", kuri yra "Cido" arenos valdytoja, ir bilietų platinimo bendrovę "Tiketa", šiuo metu jie yra atskiros verslo grupės "Seven entertainment" akcininkai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)