Anot vietos žiniasklaidos, Olandijos fiskalinės informacijos ir tyrimų tarnyba kartu su prokuratūros departamentu visoje šalyje surengė 15 reidų, įskaitant Roterdamą, Dordrechtą, Hagą ir Puteną. Jų metu buvo sulaikyta 10 asmenų virš 20 metų, rašo zdnet.com.

Policija, gavusi informacijos iš bankų, kuriems nerimą sukėlė didžiulės sumos grynųjų pinigų, kurie netrukus būdavo išgryninami per bankomatus, konfiskavo grynųjų pinigų, prabangius automobilius ir chemines medžiagas, iš kurių būdavo gaminamas ekstazis.

Manoma, kad vyrai, kurių dalis yra kilę iš Lietuvos ir Maroko, vykdė veiklą tamsiajame internete – įprastai nematomoje interneto dalyje, kur klesti pogrindinės rinkos. Tamsiajame internete galima įsigyti nelegalių prekių ir paslaugų, įskaitant narkotikus, ginklus, suklastotus dokumentus ir vogtus duomenis.

Tamsusis internetas remiasi virtualia valiuta, įskaitant ir bitkoinus, kurie padeda nuslėpti pavedimus ir išsaugoti tiek pirkėjų, tiek pardavėjų anonimiškumą – bent jau tiek, kiek tai yra įmanoma. Čia galima rasti ir plovimo mechanizmų, kurie išplauna neteisėtai gautą pelną.

„Reuters“ nurodo, kad įtariamieji galėjo išplauti iki 20 mln. eurų, gautų iš internetinių narkotikų sandorių.

Pasak žiniasklaidos, kai kure sulaikyti asmenys yra prekybininkai, o kiti – „bitkoinų išgrynintojai“, t.y. asmenys, kurie internete prekiauja bitkoinais, paverčia juos pinigais ir tuomet išgrynina juos per bankomatus. Internete įmanoma rasti asmenų, siūlančių šešėlines paslaugas, kuriomis „nešvarūs“ pinigai paverčiami švaria valiuta.

Prie šių reidų prisidėjo ir Jungtinių Valstijų, Australijos, Lietuvos bei Maroko teisėsaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)