NŽT ragina gyventojus nelaukti patikrinimų dėl žemės neteisėto užėmimo ir administracinių nuobaudų skyrimo, o patiems atlaisvinti jų savavališkai užimtą ir naudojamą valstybei ar kitiems asmenims priklausančią žemę.

Pranešime NŽT tikina, kad ir 2020 m. valstybinės žemės užėmimo atvejų tikrinimas bus vienas iš prioritetų vykdant žemės naudojimo valstybinę kontrolę.

Kasmet auga visuomenės sąmoningumas ir pilietiškumas – gaunama vis daugiau pranešimų apie akivaizdžiai matomus savavališkus žemės užėmimus.

„Didžiausią visuomenės nepasitenkinimą kelia savavališki valstybinės žemės užėmimo atvejai, kai asmenys, žinodami, kad žemė yra valstybinė, tyčia (sąmoningai) tokius žemės plotus ,,prisijungia“ prie savo namų valdos žemės sklypų, t. y. aptveria savo namų valdas kartu su valstybine žeme tvoromis, gyvatvorėmis ir pan.

Darydami pažeidimus žmonės yra abejingi savo veiksmų pasekmėms – tiesiog tikisi išvengti administracinės atsakomybės, o kartais nežino, kad už šiuos pažeidimus yra nustatytos administracinės nuobaudos, kurios gali siekti 560 eurų, tačiau tais atvejais, kai toks pažeidimas padarytas pakartotinai ar nustatoma, kad vengiama atlaisvinti valstybinę žemę, bauda gali siekti ir 1200 eurų.

Baudos sumokėjimas nesuteikia teisės toliau naudotis savavališkai užimta valstybine žeme, ji vis tiek turės būti atlaisvinama. Šių nuobaudų nesunku išvengti tiesiog naudojant savo žemės sklypus tomis ribomis, kokios nurodytos jų privatizavimo ar suteikimo dokumentuose, nedidinant savo žemės sklypų valstybinės žemės sąskaita“, – pranešime sako NŽT Žemės naudojimo valstybinės kontrolės skyriui vadovaujantis Virgis Valentukevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)