Pristatydami mokesčių pakeitimus premjeras Saulius Skvernelis ir finansų ministras viešai ne kartą žadėjo: bus keičiamas tik su darbo santykiais susijusių pajamų apmokestinimas, o individualią veiklą pagal pažymą ar verslo liudijimą dirbantiems asmenims niekas nesikeis.

Tačiau dabar aiškėja, kad jie nesakė visos tiesos.

Trečiadienį pristatydami būsimas permainas Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, taip pat „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius užsiminė, kad šiuo metu svarstoma pakeisti socialinio draudimo įmokų tarifus ir savarankiškai dirbantiems asmenims.

Paprašyta patikslinti, kaip tai ketinama daryti, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija DELFI atsiuntė tokį komentarą:

„Šiandien BFK pristatant pensijų reformą, buvo paminėta, kad savarankiškai dirbantiems asmenims keisis tiek įmokų tarifai, tiek apmokestinamoji bazė. Įmokų tarifai bus perskaičiuoti ir sumažinti tokiu pat mažinimo koeficientu, kaip ir samdomą darbą dirbantiems asmenims.

Apmokestinamąją bazę planuojama padidinti iki 100 proc. pajamų arba savo poreikiams išsiimamų pajamų sumos (šiuo metu apmokestinamoji bazė – 50 proc. pajamų arba savo poreikiams išsiimamų pajamų suma).“

Ministerija taip pat nurodė, kad naujas įmokų tarifas vykdantiems individualią veiklą būtų 18,5 proc. arba 19,82 proc. (jei draudžiamasi ir nedarbo draudimu).

Paprastai kalbant, iki šiol gaudami 100 Eur pajamų smulkieji įmokas moka nuo 50 Eur. Svarstoma, kad ateityje jie įmokas mokėtų nuo viso 100 Eur (taip moka visi dirbantys pagal darbo sutartį).

Tiesa, kaip minėta, bendras „Sodros“ įmokų tarifas būtų mažesnis (dabar jis siekia 28,9 proc.).

Vis dėlto Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos valdyboje esanti Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė teigė, kad toks pakeitimas būtų didelis šokas visiems smulkiesiems.

Ji skaičiavo, kad individualios veiklos apmokestinimas apie 5 proc. punktais, o mažųjų bendrijų narių išimamų lėšų apmokestinimas padidėtų 20 proc. punktų.

„Taryba būtų šokiruota. Šis klausimas buvo diskutuotas ir pradžioje tarsi buvo ramiau, nes Vyriausybė pirmiausia žadėjo neliesti individualios veiklos apmokestinimo. Dabar jį didina dvigubai, nes bazė būtų 100 proc.“ – kalbėjo asociacijos vadovė.

Ji įsitikinusi, kad savarankiškai dirbantiems asmenims siūlomas pakeitimas stipriai pasijaus.

„Dabar viskas vyksta tarsi šachmatuose: žingsnis į priekį žingsnis į šoną – kaip ėjimas žirgu. Matosi, kad jie stichiškai laksto tarp tų projektų.

Smulkaus ir vidutinio verslo taryba, manau, liūdnai reaguos į tokias žinias. Būtų smagu, kad valdžia tiesiai ir viešai apie tai paskelbtų“, – svarstė pašnekovė.

Ji apskritai stebėjosi siūlomomis permainomis, nes jas įgyvendinus, ir taip sudėtinga dabartinė mokesčių ir įmokų sistema dar susidvejins – bus dvejopai skaičiuojamas tiek GPM, tiek „Sodros“ įmokos, taip pat dvejopai bus skaičiuojamos su įmokomis susijusios išmokos.

„Sodros“ duomenimis, individualią veiklą pagal pažymą Lietuvoje vykdo per 100 tūkst. gyventojų, verslo liudijimus yra įsigiję per 60 tūkst. asmenų.

Papildyta 17:33 val.

Pasirodžius šiai publikacijai Socialinės apsaugos ir ministerija atsiuntė dar vieną komentarą, kuris paneigia anksčiau pateiktą informaciją:

„Apmokestinamąją bazę planuojama padidinti ne iki 100 proc., bet iki 80,27 proc. pajamų. Atsiprašome už klaidingai suteiktą informaciją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)