Penktadienio pavakarę Finansų ministerija išplatino pranešimą apie sumažintą 2015 m. BVP augimo prognozę.

Pagal atnaujintus Finansų ministerijos skaičiavimus šiemet numatomas 2,5 proc. BVP augimas. Primename, kad Seimo patvirtintame plane šių metų biudžetas planuotas su 3,4 proc. BVP augimu.

„Prognozės atnaujintos, įvertinus nuo 2014 m. rugsėjo atsiradusias naujas aplinkybes. Didžiausią įtaką Lietuvos ekonomikai darantys išorės veiksniai šiuo metu sunkiai nuspėjami, jų rizika tebėra aukšta. Aštrėjantis Rusijos ir Ukrainos konfliktas bei abipusės ES ir Rusijos sankcijos lėmė lėtesnę Lietuvai svarbių užsienio prekybos partnerių ekonomikos plėtrą 2015 m. Pigesni energetiniai produktai bei euro kurso silpnėjimas trumpuoju laikotarpiu mažins neigiamą susilpnėjusios išorės paklausos įtaką Lietuvos ekonomikai ir suteiks konkurencinių pranašumų, prekiaujant su ne euro zonos valstybėmis“, - teigiama Finansų ministerijos išplatintoje informacijoje.

Yra tik du keliai

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė, kad pakeitus BVP augimo prognozę yra tik du keliai.

Pirmas – pripažinti, kad biudžeto įplaukos lėčiau augant ekonomikai sumažės ir reikės susitaikyti su didesniu biudžeto deficitu.

Antras – ekonomikai augant lėčiau, bandyti surinkti tiek pat pajamų.

„Tai būtų įmanoma padaryti tik labai sėkmingai šiais metais kovojant su šešėline ekonomika – ištraukti papildomus pinigus per akcizus, pridėtinės vertės mokestį ir gal net per gyventojų pajamų mokestį“, - kalbėjo G. Nausėda.

Ekonomistas pabrėžė, kad ekspertai į per daug optimistiškas Finansų ministerijos prognozes badė pirštais jau svarstant biudžetą.

„Kalbėjome apie tai, kad biudžetas sudaromas remiantis santykinai optimistinėmis prognozėmis, kurios tuo metu buvo bene optimistiškiausios visoje rinkoje, tačiau, kaip pamenate, tada buvo kalbama, kad viskas bus gerai, bet kaip išaiškėjo, nėra viskas taip gerai ir tenka tas prognozes mažinti“, - priminė pašnekovas.

Keičia investuotojų nuotaikas

Vis dėlto G. Nausėda teigė, kad Finansų ministerijos BVP augimo prognozės mažinimas nėra pasaulio pabaiga: „Nekalbame apie augimo prognozės mažinimą perpus, tai yra dar situacija, kai galima pamėginti išspausti daugiau mokesčių iš šešėlinės ekonomikos. Tačiau tai kuria papildomas rizikas metų eigoje ir matydami šią situaciją užsienio investuotojai turės pagrindo šiek tiek sunerimti“.

SEB banko atstovas pabrėžė, kad šiuo metu Lietuva tarptautinėse rinkose turi gerą įvaizdį ir skolinasi patraukliomis sąlygomis.

„Ar prognozių keitimas ir dėl to atsirandančios rizikos nenulems investuotojų susvyravimo, sunku pasakyti“, - svarstė pašnekovas.

Gitanas Nausėda
G. Nausėda teigė, kad dabar svarbu sekti artimiausius pora mėnesių būsimas biudžeto įplaukas ir jei jos stipriai nenukryps nuo plano, neigiamos įtakos gali ir nebūti: „Bet jei biudžeto pajamos stipriai atsiliks nuo plano, reikės imtis radikalesnių priemonių“.

DELFI kalbintas ekspertas sakė, kad sumažindama prognozes Finansų ministerija priartėjo prie tų skaičių, kuriuos prognozuoja kitos institucijos (centrinis bankas, komerciniai bankai).

„Reikia tikėtis, kad šios prognozės nebereikės kaitalioti, nors matant, kas čia aplinkui vyksta ir kokie buvo pirmo mėnesio eksporto rezultatai, yra nerimo širdyje“, - komentavo pašnekovas.

Pagal atnaujintą Finansų ministerijos prognozę 2016 m. BVP turėtų augti 3,2 proc., 2017 m. - 3,5 proc., 2018 m. - 3,9 proc. Šiais metais numatoma 0,4 proc. defliacija, 2016 m. - 1,7 proc. infliacija, 2017 m. - 1,9 proc., 2018 m. - 2,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)