Parlamentarai ir aukšto rango pareigūnai nerimauja, kad sugriežtinus įvažiavimą 27-ių ES narių piliečiams ir nesant informacijos ar atrankos sistemos, kas gali likti, kils chaosas, informuoja theguardian.com.

Manoma, kad derybų dėl Lisabonos sutarties 50-ojo straipsnio pradžioje Britanija ir ES sutars dėl galutinės datos, po kurios šalyje gyvenantys užsieniečiai nebeturės teisės automatiškai pasilikti.

Tiesa, nutekėjusiame Europos Parlamento Įdarbinimo komiteto dokumente rašoma: „JK neturi populiacijos registro. Realiai būtų sunku nuspręsti, kurie ES 27-ių narių piliečiai gyveno legaliai iki „Brexit“.“ Kaip rašoma dokumente, jei visi 3,3 mln. ES piliečių pradėtų procedūras, siekdami įrodyti savo teises, šalies administracinė sistema būtų perkrauta.

Neseniai atliktos apklausos „Opinium“ duomenimis, dauguma britų mano, kad šalyje gyvenantiems ES piliečiams turėtų būti automatiškai suteikta teisė pasilikti, o tik 5 proc. manė, kad piliečiai turėtų išvykti. Na, o praėjus aštuoniems mėnesiams po pernai birželį vykusio referendumo, stiprėja ES piliečių, gyvenančių JK, nerimas dėl ateities.

Atsakydamas į Briuselio pranešimą vienas aukšto rango diplomatas iš Rytų Europos teigė: „Nustebau, kad JK negali stebėti atvykstančių ir išvykstančių, jiems teks greitai rasti tinkamą sprendimą.“

Tony‘o Blairo vyriausybei 2007 m. teko atsisakyti planų dėl nacionalinės tapatybės kortelės ir gyventojų registro, baiminantis dėl piliečių duomenų saugumo.

Iki šiol JK vyriausybė nefiksavo atvykstančių ir išvykstančių ES piliečių. Darbo ir pensijų departamentas ir kitos su mokesčiais susijusios institucijos turima informacija nesidalina.
Vyriausybė galėtų atsekti, kas gyveno šalyje iki „Brexit“, pasitelkusi nacionalinio draudimo sistema, tačiau ir tai neatspindėtų tų, kurie nedirba ar nedeklaruoja mokesčių.

Suteikiant teisę gyventi visiems, kurie užsiregistravo draudimo numeriui gauti iki tam tikros datos, būtų sudarytos sąlygos šalyje likti milijonams žmonių, kurie nebegyvena šalyje, taip pat ir tiems, kas JK buvo trumpai ir neturi ryšių su šalimi.

Be to, neišsispręstų klausimas, ar turinčiųjų nacionalinį draudimo numerį artimiesiems galima atvykti į šalį.

Maždaug prieš savaitę, kalbėdamasi su Prancūzijos ministru pirmininku Bernardu Cazeneuve, Theresa May pabrėžė, kaip svarbu anksti susitarti dėl ES piliečių teisių po „Brexit“.

Tiesa, vis garsiau girdisi kritika JK vyriausybei, nes ši nesutinka duoti ankstyvų, absoliučių garantijų. Kai kurių ministrų nuomone, dėl šio klausimo derybose galimos nuolaidos.

Atsakydamas į nutekėjusį dokumentą leiboristų šešėlinis „Brexit“ sekretorius Keiras Starmeris sakė „Observer“, kad vyriausybė deda per mažai pastangų. Jis teigė: „Pranešimas tik dar labiau skatina parlamentarus imtis ryžtingų veiksmų, remiant ES piliečius JK.

Jau seniai leiboristai ragino parlamentarus imtis veiksmų ir padaryti galą nereikalingai ES piliečių nežiniai.

Th. May ne tik nepavyko to padaryti, dabar kilo nerimas, kad imigracijos sistema, kuriai ji šešerius metus vadovavo, galbūt nebus pajėgi tinkamai įforminti ES piliečių atvejų.“

K. Starmerio teigimu, būtina skubiai imtis priemonių – užtikrinti teisę gyventi šiuo metu JK gyvenantiems ES piliečiams ir garantuojant, kad Anglijos Vidaus reikalų ministerija (Home Office) turės tam reikiamų išteklių.

Šalies Vidaus reikalų ministerija neteikia informacijos, kokių priemonių ketina imtis.

„Šiuo metu svarstome įvairias galimybes, kaip atrodytų imigracija iš ES, išstojus (iš ES), būtų netinkama nustatinėti būsimas pozicijas šiuo etapu, – rašoma pranešime. – JK gyvenantys Europos piliečiai įneša labai svarbų indėlį tiek į mūsų ekonomiką, tiek į visuomenę.

Todėl sieksime apsaugoti jų statusą, kaip ir ES gyvenančių britų, (tai bus) prioritetas, prasidėjus <...> deryboms.“

Penkerius metus JK gyvenę ES piliečiai gali automatiškai gauti leidimą nuolat gyventi. Tiesa, buvo atvejų, kai įmonių savininkai reikalavo, kad norintys įsidarbinti užsieniečiai pateiktų leidimus nuolat gyventi.

Po „Brexit“ balsavimo pernai birželio 23 d. beveik 50 proc. padaugėjo ES piliečių, prašančių leidimų nuolat gyventi.

ES piliečiai sako, kad norint gauti leidimą nuolat gyventi, jiems tenka užpildyti 85 puslapių formą, pateikti daugybę dokumentų, taip pat nurodyti visus išvykimo iš šalies atvejus nuo tada, kai apsigyveno JK. Kai kurie sulaukė laiškų, kuriuose patariama ruoštis išvykti iš šalies už tai, kad neužpildė laukelio formoje.

Liberalai demokratai įsitikinę, kad Lordų rūmuose bus pritarta atitinkamai 50- straipsnio pataisai, suteikiančiai ES piliečiams galimybę likti šalyje, nepaisant artėjančių derybų ir to, kiek metų žmonės gyveno JK. Th. May atsiduria tokioje padėtyje, kad turėtų tam nepritarti, kai įstatymas pasiektų Bendruomenių rūmus.

Kovo 1 d. EP vyks ES piliečių teisių (gyvenančių tiek JK, tiek Europoje) aptarimas. Du parlamento komitetai surengs posėdžius, į kuriuos bus kviečiami Britanijos ministrai duoti parodymų.
Vieno britų parlamentaro teigimu, daugelis žmonių šalyje jaučia baimę ir neapibrėžtumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)