Sandorius apie perkamus, išperkamus arba brangiai nuomojamus automobilius parlamentarai, kaip ir kiti politikai bei valstybės tarnautojai, privalo deklaruoti privačių interesų deklaracijose.

Tačiau ne vienas iš jų deklaracijų nėra atnaujinęs jau daugelį metų, dėl to sunku įvertinti, ar šios atspindi visą tiesą apie sudarytus sandorius.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovai DELFI informavo, kad neturi duomenų, kiek pareigas pradėjusių eiti Seimo narių per 30 d. neatnaujino savo deklaracijų. Esą frakcijų nariai šiuo klausimu buvo konsultuojami ir dabar deklaracijas atnaujina.

Kaip ten bebūtų, Seimo nariai automobilius pirko, nuomojosi arba nuomojasi ne tik iš bendrovių, kurios neturi nieko bendro su automobilių verslu, bet ir iš sau priklausančių įmonių ar net savo padėjėjų.

Kieno mašina brangesnė už R. Karbauskio džipą

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis neatnaujinęs privačių interesų deklaracijos nuo 2008 m. rugpjūčio, joje nėra duomenų apie sudarytus sandorius dėl automobilių.

Rimas Andrikis pateikęs privačių interesų deklaraciją kaip advokatų kontoros „Spes“ advokatas ir savivaldybės tarybos narys. 2016 m. gegužę pateiktame dokumente jis nurodęs, kad 2015 m. lapkritį už 7,2 tūkst. Eur pirko visureigį „Hummer H3“ iš personalo valdymo bendrovės „HR Management“.

Petras Gražulis deklaracijoje nurodęs: „kurą perku degalinėje „Neste“ (kadangi giminė labai plati, kas nors iš artimų giminaičių gali dirbti šiuose prekybos tinkluose)“, tačiau dėl ko jis perka kurą neaišku, nes apie sandorius dėl automobilių informacijos nėra pateikęs.

Juozas Imbrasas deklaracijoje nurodo, kad 2014 m. už 161 tūkst. Eur išsimokėtinai pirko automobilį iš „Swedbank“ lizingo. Koks tai automobilis, deklaracijoje neminima. Po publikacijos parlamentaras patikslino, kad tokią sumą pinigų jis sumokėjo litais, nors pačioje deklaracijoje šis faktas vis dar nepatikslintas.
Juozas Imbrasas

DELFI primena, kad R. Karbauskio neseniai įsigyto „Cadillac Escalade“ kaina Lietuvoje prasideda nuo 102 tūkst. Eur.

Kęstutis Bartkevičius, Algimantas Dumbrava, Vytautas Kamblevičius, Kęstutis Pūkas nėra nurodę sandorių apie automobilių įsigijimą.

Keisti automobilių pardavėjai

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs, kad 2016 m. birželį už 8,5 tūkst. Eur iš bendrovės „Ativitas“, kuri teikia sandėliavimo ir saugojimo paslaugas, pirko visureigį „Honda CRV“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen už 13 tūkst. Eur praėjusių metų gegužę yra pirkusi automobilį iš bendrovės „Ertona“. Deklaracijoje nėra nurodyta automobilio markė.

Vitalijus Gailius nurodęs, kad 2013 m. spalį išsimokėtinai pirko neįvardytos markės automobilį iš „SEB lizingas“. Tuo metu jo vertė buvo 44,9 tūkst. Lt. Naujoje deklaracijoje nurodyta, kad 2017 m. spalį išperkamo automobilio vertė yra 13 tūkst. Eur.

Arūnas Gelūnas iš „Swedbank lizingas“ 2012 m. rugpjūtį už 65,5 tūkst. Lt pirko visureigį „Volkswagen Tiguan“, o 2016 m. gruodį – „Volkswagen Up“ už beveik 9 tūkst. Eur.

Kęstutis Glaveckas deklaravęs, kad 2012 m. spalio 24 d. (praėjus 10 d. po tuometinių Seimo rinkimų) už 42 tūkst. Lt pirko nenurodytos markės automobilį iš „Solo technologijos“, kuri verčiasi pastatų remontu, restauravimu ir rekonstravimu.
Kęstutis Glaveckas

Dar vieną neįvardytą automobilį 2016 m. sausį už 33,5 tūkst. Eur K. Glaveckas pirko iš „Krasta Auto Vilnius“. Be to, po mėnesio nenurodytą automobilį už 12,1 tūkst. Eur tai pačiai bendrovei jis pardavė.

Gintaras Vaičekauskas šių metų sausio 2 d. už 26,6 tūkst. Eur lizingu nusipirko „Mazda 6“ automobilį iš „Inchcape motors“.

Kiti Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Gintaras Steponavičius, Virgilijus Alekna, Aušrinė Armonaitė, Juozas Baublys, Simonas Gentvilas, Ričardas Juška, Jonas Liesys, Jonas Varkalys deklaracijose nėra nurodę jokių sandorių dėl automobilių.

Kliento „veiklos nuoma“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė deklaracijoje nurodė, kad praėjusių metų lapkričio pabaigoje iš už 26,6 tūkst. Eur išsimokėtinai pirko nenurodytos markės automobilį iš „Swedbank lizingo“.

Frakcijos kolega Michal Mackevič nurodęs, kad kaip klientas su DNB banku yra susijęs „veiklos nuoma“ – neaišku, ar deklaracijoje taip norėta įvartyti išsimokėtinai pirktą automobilį ar kitą daiktą.
Michal Mackevič ir Zbignev Jedinskij

Jaroslav Narkevič dar 2009 m. iš bendrovės „Autoūkis“ už 75 tūkst. Lt yra išsinuomojęs nenurodytos markės automobilį.

Česlav Olševski 2016 m. gruodžio pabaigoje sudarė neįvardyto automobilio 21,6 tūkst Eur vertės išperkamosios nuomos sutartį su „Nordea Finance Lithuania“.

Irina Rozova nurodžiusi, kad 2013 m. kovą už 8,9 tūkst. Eur lizingu pirkusi automobilį iš „Swedbank“.

Vanda Kravčionok tėra nurodžiusi, kad ji pati ir jos sutuoktinis 2014 m. pradžioje už bendrą 26 tūkst. Lt sumą pardavė turėtus automobilius „Toyota RAV4“ ir „Volkswagen Sharan“. Deklaracijoje nenurodyta, ar pardavę dvi mašinas parlamentarė ar jos sutuoktinis nusipirko bent vieną kitą.

Leonard Talmont nežinomą mašiną už 200 Lt pardavė kitam fiziniam asmeniui, o Zbignev Jedinskij sandorių dėl automobilių nedeklaravo.

Konservatorius nuomojosi iš savo įmonės

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis privačių interesų deklaracijoje nėra nurodęs sandorių dėl automobilio pardavimo ar pirkimo.

Jo pavaduotoja Irena Degutienė deklaravusi, kad jos sutuoktinis 2014 m. gruodį pirko 110 tūkst. Lt vertės automobilį iš „JMA Centras“. Kita seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė nėra nurodžiusi sandorių su automobiliais, o tokias pačias pareigas užimanti Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė privačių interesų deklaraciją pildė 2014 m. būdama Europos parlamento nare.

Dar vienas seniūno pavaduotojas Jurgis Razma yra deklaravęs 2013 m. vasario mėnesio 16 tūkst. Eur vertės sandorį su „Swedbank lizingu“, kurį apibūdino kaip „automobilio „Nissan Qashqai“ nuoma parlamentinei veiklai“.

Rasa Juknevičienė nurodžiusi, kad jos sutuoktinis 2008 m. lizingu pirko 81,7 tūkst. Eur vertės automobilį iš SEB banko.

Vytautas Juozapaitis 2014 m. vasarį sudarė išperkamosios nuomos sutartį su „Nordea Finance Lithuania“, kuria už 80 tūkst. Lt pirko visureigį „Honda CR-V“. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje pildytoje deklaracijoje, regis, panašus sandoris („nuoma išsimokėtinai“) įvertintas 17 tūkst. Eur.
Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Juozapaitis

Laurynas Kasčiūnas deklaravęs, kad 2012 m. už 38 tūkst. Lt automobilį pirko iš bendrovės „ARX“, o 2013 m. gruodį – 13,9 tūkst. Eur vertės automobilį lizingu iš „Swedbank lizingas“.

Dainius Kreivys 2013 m. pradžioje buvo sudaręs 24 tūkst. Lt vertės automobilio nuomos sutartį su „Statybų gausa“ ir deklaracijoje nurodęs, kad ši yra antrinė bendrovės „Catus“ įmonė, kurios akcininkas jis yra.

Šių metų sausio 23 d. papildytoje deklaracijoje įrašo apie automobilio nuomą nėra, tačiau nurodytas kitas nuomos sandoris už 6 tūkst. Eur. Šio sandorio objektas ir kita šalis „neviešinama“.

Nuomojasi ir iš savo padėjėjo

Andrius Kubilius deklaravęs, kad 2016 m. gruodžio 1 d. sudarė automobilio nuomos sutartį su UAB „Alkesta“, kurios pagrindinė veikla – statybos, tačiau kuri yra ir kai kurių automobilių gamintojų atstovė. Sandorio suma ir trukmė nėra nurodyta.

Mykolas Majauskas 2014 m. lapkritį už 19 tūkst. Eur išperkamosios nuomos būdu įsigijo automobilį „Toytota Yaris“ iš bendrovės „Motoja“. 2016 m. vasarį jis taip pat įsigijo visureigį „Toytota RAV4“ už 26,7 tūkst. Eur iš bendrovės „BMS Technologija“.

Kęstutis Masiulis 2013 m. su „DNB lizingas“ sudarė ketverių metų trukmės automobilio „Volkswagen Jetta“. Sandorio vertė – 73 tūkst. Lt. Šio sandorio pabaiga – 2017 m. sausio 10 d.

Žygimantas Pavilionis nurodęs, kad 2016 m. sausio 28 d. už 13 tūkst. Eur pirko neįvardytos markės automobilį iš bendrovės „ARX“. Seimo nario padėjėjas po publikacijos patikslino, kad tai yra „Škoda Octavia“.

Paulius Saudargas yra deklaravęs, kad 2013 m. balandį už 44,5 tūkst. Lt pirko automobilį iš bendrovės „Mototoja“. Be to, jis yra nurodęs, kad 2016 m. vasarį sudarė 14,5 tūkst. Eur vertės automobilio pirkimo (lizingu) sutartį su SEB banku.

Gintarė Skaistė deklaravusi, kad dirbdama Kauno savivaldybės taryboje 2014 m. lapkritį už 65,5 tūkst Eur yra pirkusi automobilį iš bendrovės „Fakto autocentras“. Tiesa, po publikacijos patikslino, kad tokia suma mokėta litais.

Algis Strelčiūnas deklaravo 2015 m. kovą pirkęs 17,5 tūkst. Eur vertės automobilį iš bendrovės „Fakto autocentras“.

Rokas Žilinskas deklaracijoje nurodė, kad 2017 m. sausio 5 d. už 3,3 tūkst. Eur pardavė savo automobilį. Taip pat nurodė, kad sudarė automobilio panaudos sutartį su savo padėjėju Valentinu Grumbinu.
Rokas Žilinskas

Mantas Adomėnas pastarąjį kartą privačių interesų deklaraciją pildė 2012 m. rugpjūtį, joje nėra nurodytas automobilio pirkimo ar pardavimo sandoris.

Apie tokį sandorį jokių duomenų deklaracijose nenurodė Arvydas Anušauskas, Audronius Ažubalis, Rimantas Jonas Dagys, Sergejus Jovaiša, Vytautas Kernagis, Tadas Langaitis, Antanas Matulas, Monika Navickienė, Edmundas Pupinis, Ingrida Šimonytė, Kazys Starkevičius, Stasys Šedbaras, Emanuelis Zingeris.

Buvęs premjeras papildė deklaraciją

Mišrios Seimo narių grupės frakcijos pirmininkas Linas Balsys pastarąjį kartą deklaraciją pildė 2014 m. Aušra Maldeikienė nėra deklaravusi sandorių dėl automobilio pirkimo ar pardavimo.

Tačiau socialdemokratas Mindaugas Bastys nurodęs, kad 2014 m. gruodį už 10 tūkst. Lt automobilį „Audi A6“ pirko iš „MTC kompiuterinė tomografija“.

Kaip jau rašė DELFI, Algirdas Butkevičius gailisi nedeklaravęs, kad nuo pernai gruodžio iš nekilnojamuoju turtu užsiimančios bendrovės „Alavera“ nuomojasi 40 tūkst. eurų vertės „Audi Q7“. Tiesa, gruodžio 23 d. jo deklaracija jau buvo papildyta tokia informacija: „vieno mėn. nuomos kaina 400,00 Eur plius PVM. Metinė – 5808 Eur su PVM“.

Julius Sabatauskas (beje, kaip ir Rimantas Sinkevičius) pastarąjį kartą deklaraciją atnaujino 2014 m., joje nurodė, kad už 13 160 Lt pardavė kažkokį automobilį neįvardytam fiziniam asmeniui. Po publikacijos J. Sabatauskas patikslino, kad tai „Škoda Superb“. Anot Seimo nario, tokio paties automobilio pirkimo sandoris nurodytas kitoje deklaracijoje, esą 2016-11-15 d. baigto sandorio vertė buvo 21,4 tūkst. Eur.

Algimantas Salamakinas savo ankstesnėje deklaracijoje 2008 m. yra nurodęs neaiškų ryšį su bendrove „Autotoja“, kuri prekiauja japoniškais automobiliais. Be to, praėjusį gruodį už 4,8 tūkst. Eur pirko neįvardytą daiktą iš bendrovės „Arfidas“, kuri prekiauja navigacine įranga.

Socialdemokratų partijos frakcijos pirmininkė Irena Šiaulienė, Valentinas Bukauskas, Juozas Olekas, Juozas Bernatonis, Rasa Budbergytė, Petras Čimbaras, Gediminas Kirkilas, Linas Linkevičius, Andrius Palionis, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Antanas Vinkus nėra deklaravę automobilių pirkimo ar pardavimo sandorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1400)