„Reikalinga vieninga sistema, kuri leistų matyti nuotekų gamintojus, vežėjus, tvarkytojus. Būtų paminėta, kiek paimta nuotekų, kada paimta, kur nuvežta. Tikrinančių tarnybų atžymos, kada viena ar kita įmonė arba vežėjas tikrintas. Kontroliuojantys organai galės pamatyti, kiek nuotekų išvežta, mažėja jų ar ne. Išvengsime „Grigeo“ atvejų“, – pirmadienį Seime vykstančioje konferencijoje apie nuotekų ir skystųjų atliekų tvarkymą sakė M. Ždanovičius.

Kretingos įmonės „Raguvilės“, teikiančios aplinkos ir nuotekų tvarkymo paslaugas, vadovas Virginijus Brazauskas pabrėžė, kad nauja sistema leistų įvertinti esamą padėtį.

„Sužinoti, kokia yra tikra padėtis, parengti žemėlapius, kur ir kokios įmonės veikia, kas ką perdirba. Ir Aplinkos ministerija galėtų pasinaudoti tokia informacija“, – aiškino V. Brazauskas.

Vilniaus Pramonės, prekybos ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius tvirtino, kad tokio registro pagrindu galėtų tapti savivaldybių kaupiama informacija.

„Jeigu jos teritorijoje yra toks ūkio subjektas (dėl kurio veiklos susidaro skystos atliekos – BNS), ji turi žinoti, kokias nuotekas jis generuoja ir iki kokio lygio, jis pats turi jas sutvarkyti ar perduoti tvarkytojui“, – teigė S. Leonavičius.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje nėra tinkamai tvarkomos nei lietaus, nei riebalų nuotekos.

„Maistą gaminančios įstaigos, viešojo maitinimo įmonės besąlygiškai turi riebalų gaudykles, jų apskaita ir riebalų išvežimo dažnis turi būti skaičiuojamas pagal pagaminamų porcijų kiekį, o ne vieną kartą nusiperkant pažymą, kad riebalai priduoti tvarkančioms organizacijoms“, – sakė S. Leonavičius.

Pasak M. Ždanovičiaus, Vilniaus regionas yra didžiausias specifinių atliekų – riebalų ir dumblo atliejų gamintojas, bet jų neturi kur dėti.

„Neturi kur priduoti, arčiausiai yra Širvintų rajone. Šio klausimo niekas nesprendžia, todėl kai kurie veža, bet dauguma niekur neveža. Tai kur tos nuotekos papuola? Į upes“, – tvirtino M. Ždanovičius.

Prezidentas Gitanas Nausėda neseniai žiniasklaidai pareiškė, kad sprendžiant aplinkosaugos problemas gali tekti kurti naują šią sritį kontroliuojančią sistemą.

Daugiausia diskusijų dėl įvairių atliekų tvarkymo kilo po to, kai 2019 metų rudenį įvyko gaisras Alytaus įmonėje „Ekologistika“, o šių metų pradžioje paaiškėjo apie „Grigeo Klaipėdos“ taršą į Kuršių marias

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)