Įsakymuose numatyta, jog veido kaukės minėtose vietose bus vėl privalomos visiems, vyresniems nei 6 metų asmenims, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, kur ši prievolė galios tik darbuotojams.

Išimtys taikomos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti dėvint kaukę, pavyzdžiui, barzdos skutimo paslaugai, kosmetologinių ir grožio procedūrų metu. Sportuojantiems sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio ir pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas, pavyzdžiui, baseinuose – dėvėti kaukės taip pat neprivaloma.

Privalomos kaukės nuo rugpjūčio 1 dienos

Prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietų įstaigos nuo šiol privalo riboti ir pirkėjų bei paslaugų gavėjų srautus: užtikrinti, kad pirkėjai ir paslaugų gavėjai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito. Viešajame transporte turės būti pasirūpinta priemonėmis keleivių rankų dezinfekavimui, bent kartą per dieną dezinfekuotas visas autobusas ar troleibusas.

Viešojo transporto stotelėse rekomenduojama pažymėti laukimo vietas saugiu atstumu, grįžta ir rekomendacija neprekiauti popieriniais bilietais.

Tarp reikalavimų – draudimas į prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietas įleisti ir aptarnauti asmenis, kuriems pasireiškia peršalimo simptomai, dirbti darbuotojams su šiais simptomais, taip pat ir tiems, kuriems privaloma izoliacija, būtinybė vėdinti patalpas ir kiti.

Taip pat visose vietose bus būtina pateikti informaciją apie higienos dėl koronaviruso laikymąsi.

Ką žinoti lankantis valstybės ir savivaldybių institucijose

Privalomas kaukių nešiojimas ne išimtis ir valstybės bei savivaldybių institucijose, įstaigose, ar valdomose įmonėse. Štai ką būtina žinoti, besilankant, pavyzdžiui, Užimtumo tarnyboje, „Sodroje“, savivaldybių patalpose ir panašiai.

Vyresni nei 6 metų lankytojai turi dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugines kaukes, respiratorius ar kitas priemones. Informacija apie tokį reikalavimą turi būti nurodyta prie įstaigos įėjimo.

Turintys simptomų – neaptarnaujami. Turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymių, pavyzdžiui, karščiuojantys, sloguojantys, kosėjantys, lankytojai neaptarnaujami. Apie tai informuojama prie įėjimo.

Kontaktas tarp darbuotojų ir lankytojų turi būti ribojamas išlaikant bent 1 metro atstumą arba atskiriant darbo vietą nuo lankytojo pertvaromis. Prie įėjimo į įstaigą ir tualetus turi būti pakabinta priemonė rankoms dezinfekuoti, taip pat – rankų plovimo ir dezinfekavimo rekomendacijos.

Darbuotojai, aptarnaujantys įstaigos lankytojus, taip pat turi dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugines kaukes ar respiratorius. Dirbti gali tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ar kitų užkrečiamų ligų simptomų (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir panašiai). Jeigu kuriam nors iš darbuotojų pasireiškia panašūs simptomai, jie konsultuojasi karštąja koronaviruso linija arba susisiekia su savo šeimos gydytoju.

Nustačius COVID-19 atvejį tarp darbuotojų, įstaigos vadovas apie tai informuoja Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir kartu nustatomi sąlytį turėję asmenys, kurie turi izoliuotis. Organizuojant darbuotojų susirinkimus ar pasitarimus uždarose patalpoje, rekomenduojama dėvėti apsaugines veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones. Patalpos vėdinamos ne rečiau kaip kartą per valandą, dažnai liečiami paviršiai, pavyzdžiui, durų rankenos, elektros jungikliai, kėdžių atramos, turi būti valomos bent 2 kartus per dieną.

Už kaukių nedėvėjimą bus galima bausti ir įmones, ir asmenis

Nuo šeštadienio sugrąžinus privalomą kaukių dėvėjimą vidaus patalpose, už šio reikalavimo nesilaikymą bus galima bausti ne tik įmones, bet ir fizinius asmenis, BNS penktadienį informaciją patikslino Sveikatos apsaugos ministerija.

„Ekstremaliosios situacijos metu baudas galima skirti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims, jei nesilaikoma Operacijų vadovo sprendime numatytų taisyklių, šiuo atveju – jei nedėvima kaukių“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

„Vadinasi, jei nuo rytojaus nebus dėvimos kaukės ar kitos veidą dengiančios apsaugos priemonės, gali būti skiriamos baudos ne tik juridiniams asmenims, bet ir pavieniams žmonėms“, – teigė ji.

Anot jos, pagal Administracinių nusižengimų kodeksą baudas skirti gali Karo policija, Policija, Priešgaisrinio gelbėjimo departamentas, Viešo saugumo tarnyba, Sienos apsaugos tarnyba, Savivaldybių administracijos.