Nuo rugsėjo 13-osios asmenys be galimybių paso ar jam prilygstančio dokumento gali naudotis tik tomis paslaugomis, kurios įtrauktos patvirtintą išimčių sąrašą. Sąrašas apima būtinąsias paslaugas ir veiklas, taip pat tas veiklas, kur rizika užsikrėsti COVID-19 nedidelė.

Svarbiausią informaciją galite rasti ir čia:

Galimybių pasas – 2 mėnesius galiojantis dokumentas, kuris patvirtina, kad asmuo yra arba paskiepytas nuo COVID-19, arba šia liga persirgęs, arba turi imunitetą šiai ligai, arba yra vaikas iki 16 metų. 2 dienoms galimybių pasą galima gauti atlikus COVID-19 testą ir turint neigiamą rezultatą, šių testų nekompensuoja valstybė.

Už Vyriausybės nutarimo ir kitų reikalavimo nevykdymą gresia griežtos baudos – už reikalavimų nesilaikymą administracinė atsakomybė taikoma paslaugos teikėjui, o baudos dydis siekia nuo 1500 iki 6000 eurų.

Tačiau rizikuoja ir klientai – gyventojų pažeidimai, kurie sukelia pavojų išplisti pavojingoms arba ypač pavojingoms užkrečiamoms ligoms, padaryti esant ekstremaliai situacijai, gresia 500-1500 eurų bauda, anksčiau paaiškino teisininkai. Jei didelis pavojus nesukeliamas, gali būti skirtas įspėjimas ar mažesnė 60-140 eurų bauda. Gerokai griežtesnė atsakomybė grėstų sumaniusiems galimybių pasą klastoti – tai jau baudžiamasis nusikaltimas.

„Reikia nepamiršti, kad žmonės ne tik turi laisvę nesiskiepyti, bet kiti turi laisvę neužsikrėsti, turi teisę gauti medicinos paslaugas, kurias tuoj reikės pradėti riboti, nes reanimacijose užimtų lovų skaičius jau tuoj pasieks 100 ir jį viršys. Manau, kad tai yra dienų klausimas. Užduokime sau klausimą, ar čia tik dalis visuomenės turi teises, ar vis dėlto mes visi turime tam tikras teises ir laisves ir jas reikėtų kaip nors tarpusavyje suderinti. Vyriausybė stengiasi tą padaryti geriausiu, jos nuomone, įmanomu būdu“, – penktadienį kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybė iki šiol neskelbė naujo karantino – nauji ribojimai įsigalioja pagal ekstremalią situaciją apibrėžiantį nutarimą.

Parduotuvės – būtinosios, iki 1500 kv. metrų

Be galimybių paso galima lankytis tik būtinųjų prekių parduotuvėse, turgavietėse, kurios nėra didelės – prekybos plotas iki 1500 kv. metrų. Parduotuvės turi turėti atskirą įėjimą iš lauko, visi asmenis gali lankytis maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų prekyvietėse.

Tokiose parduotuvėse būtina laikytis saugumo reikalavimų – kaukių dėvėjimo, laikytis atstumų, prekybininkai yra įpareigoti pateikti informaciją ir reikiamas priemones dezinfekcijai.

Kitos parduotuvės, pvz., drabužių, avalynės, technikos, gali priimti tik lankytojus su galimybių pasu.

Jau skelbta, kad be galimybių paso nebus galima lankytis ir prekybos centruose bei juose esančiose net ir būtinųjų prekių parduotuvėse ar paslaugų vietose, pvz., vaistinėse, paštuose, bankuose.

Tačiau be galimybių paso bus galima įsigyti prekes internetu ir jas atsiimti.

Prekybos vietose, kurios aptarnaus tik klientus su galimybių pasu, kaukės nebebus privalomos.

Prekybininkai prašo supratimo dėl patikrų – vykdomi privalomi nurodymai, dėl to gali nusidriekti ir eilės.

„Didžiosiose maisto prekių parduotuvėse būna dideli srautai lankytojų, ypač piko valandomis, ir ten patikra bus itin itin sudėtinga. Prognozuojamos ir eilės, ir konfliktinės situacijos, visokių dalykų bus. Kitose šalyse niekas to netaiko, išskyrus Kiprą. Tai, matyt, irgi susiję su tuo, kad nėra paprasta įgyvendinti, kitos valstybės tokiu keliu nenuėjo. Niekur ES, išskyrus Kiprą, jokiose parduotuvėse nėra tikrinamas galimybių pasas“, – anksčiau kalbėjo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

Kavinėse, kine, sporto klubuose, grožio salonuose – reikės galimybių paso

Pirmadienį be galimybių paso užsiveria ir dauguma kontaktinių paslaugų – sporto klubai, grožio salonai, kavinės ar restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo įstaigos, pvz., lošimų namai, kazino.

„Informuojame, kad vykdydami Vyriausybės nutarimus, nuo rugsėjo 13 d. iš klientų privalėsime reikalauti galimybių paso. Tikimės, kad ribojimai tik laikini ir visi vėl greitai galėsime sportuoti nevaržomai“, – savo klientams išplatino „Impuls“ sporto klubai.

Daug įstaigų, tarp jų restoranai, kavinės, barai, kino teatrai, pasilinksminimo įstaigos, viešbučiai, grožio salonai, galimybių paso ėmė reikalauti netgi anksčiau, nei tampa privaloma. Rugsėjo 10 d. buvo 882 įmonės, kurios aptarnavo tik klientus, galinčius pateikti galimybių pasą ar jam prilygstantį dokumentą.

Nuo pirmadienio grožio salonai, kirpyklos, maitinimo įstaigos, viešbučiai privalės iš klientų reikalauti galimybių paso ar atitinkamo dokumento – negalint jo pateikti, suteikti paslaugas bus draudžiama.

Tačiau penktadienį viešojo maitinimo įstaigoms operacijų vadovas Arūnas Dulkys įtraukė vieną išimtį – palikų galimybę be galimybių paso prisėsti lauko terasose ar prie lauko staliukų, bus leidžiama aptarnauti 5 asmenis.

Darbo laikas nebus ribojamas.

Be galimybių paso galima užsisakyti maistą išsinešimui, tačiau šio paso neturintys žmonės turės maistą atsiimti tam paskirtoje vietoje, atskirtoje nuo patalpų, kuriose aptarnaujami klientai, turintys galimybių pasą. Šį sprendimą kritikavo maitinimo įstaigų atstovai.

Nebegalimi remonto darbai – numatyta išimtis apima tik iki 15 minučių trunkančius smulkaus remonto darbus.

Renginiai uždarose erdvėse, įskaitant kiną, teatrą, koncertus, sporto renginius ir pan., be galimybių paso taip pat užsiveria – be galimybių paso galima dalyvauti atvirose erdvėse esančiuose renginiuose, kol dalyvių skaičius nepasiekia 500.
Vilnius

Leidžiamų veiklų sąraše – transportas, būtinos ir nerizikingos veiklos

Be galimybių paso toliau bus leidžiama lankyti muziejus ir parodas, dalyvauti laidotuvėse, lankyti bibliotekas, naudotis veterinarijos paslaugomis.

Tarp išimčių yra ir visuomeninio transporto paslaugos. Be galimybių paso galima gauti asmens sveikatos priežiūros paslaugas, lankytis atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose, šventėse, susibūrimuose, kai juose dalyvauja ne daugiau 500 asmenų.

Platesnis išimčių sąrašas pateikiamas infografike žemiau.

Naudojantis paslaugomis be galimybių paso, būtina laikytis saugumo reikalavimų, dėvėti kaukes, laikytis atstumų ir pan. Turintiesiems galimybių pasą tokios priemonės yra rekomenduojamos, bet neprivalomos.

Kas ir kur gali gauti galimybių pasą?

Du mėnesius galiojantį galimybių pasą gali gauti tie asmenys, kurie yra paskiepyti pilna skiepijimo schema, arba yra persirgę COVID-19 ir ši diagnozė patvirtinta tyrimu, nuo kurio teigiamo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų. Galimybių pasą gali gauti ir tie, kurie pasitikrino, ar turi antikūnų prieš SARS-CoV-2 – serologinio tyrimo rezultatas turi būti ne senesnis nei 60 dienų. Trumpam, 2 dienoms, galimybių pasą galima gauti atlikus COVID-19 testą ir turint neigiamą rezultatą. Asmenims iki 16 metų reikalavimai netaikomi – galimybių pasas galioja.

Galimybių pasą galima atsisiųsti internetu, apsilankius puslapyje www.gpasas.lt ir patvirtinus savo tapatybę elektroninėmis priemonėmis (e. parašu arba e. bankininkyste). Šioje svetainėje galima ir patikrinti klientų teikiamus galimybių pasus. Galimybių pasą galima naudoti telefone arba jį atsispausdinti.
Popierinis galimybių pasas

Neturintys galimybės prisijungti prie interneto, ar neturintiems internetinės bankininkystės, galima galimybių pasą gauti ir fiziniu būdu: jie išduodami vaistinėse, Lietuvos pašto skyriuose ir „Pay Post“ aptarnavimo vietose, Registrų centro, „Sodros“ klientų aptarnavimo padaliniuose. Reikia pateikti asmens tapatybę įrodantį dokumentą.

Atnaujinti galimybių pasą reikalinga kas 60 dienų – pakartotinai prisijungus internetu, arba atvykus į fizinę galimybių pasų išdavimo vietą.

Galimybių paso galiojimas gali būti ir trumpesnis, jei trumpiau galioja jį išduoti susidariusios aplinkybės (pvz., neigiamo COVID-19 testo atveju – 2 dienos).

Vaikams iki 16 m. galimybių paso nereikia – pakanka parodyti dokumentą, patvirtinantį vaiko amžių.

Įsigalioja privalomas gamybos įmonių darbuotojų testavimas

Jau skelbta, kad papildomai Vyriausybė ketina kontroliuoti darbuotojus. Yra patvirtintas sąrašas veiklos sričių, kur dirbti galima tik periodiškai besitikrinant, ar darbuotojas neserga COVID-19 (jei jis neturi imuniteto šiai ligai). Šie tyrimai yra kompensuojami valstybės.

Nuo rugsėjo 13 dienos privalomai testuotis turės ir gamybos įmonių darbuotojai. Tai apimtų apie 80 tūkst. darbuotojų, tiesa, didelė dalis jų gali būti pasiskiepiję ar persirgę.

Privalomas testavimas atliekamas kas 7-10 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1453)